4-те неща, които децата ви трябва да чуват

Те попиват всяка дума и действие от своите авторитети
26 окт 2018 14:45, Михаела Лазарова
4
4-те неща, които децата ви трябва да чуват
Снимка: istock

Децата се учат от своите родители, дори когато на възрастните им се струва, че говорят на стената.

Детето попива всяка дума и действие от своите най-близки авторитети и в това е смисълът на възпитанието и предаването на опит. От голяма важност е примерът, който родителите дават на своите деца.

Смята се, че в много случаи действията са по-важни от думите, но има някои неща, които всяко дете трябва да чува от родителите си, за да порасне и да се превърне в добър и стойностен човек.

Какво децата трябва да чуват от родителите си? Кои са думите и изреченията, които не трябва да забравяме да им казваме?

Благодаря, че ми помагаш

Изразяването на благодарност е важно за порастването и изграждането на детето като личност. Така у него се формират ценности, добиващи морална стойност. Чрез родителското „благодаря“ детето се научава да различава кои са важните действия в живота, заслужаващи благодарност и похвала.

Казвайте „благодаря“, когато детето ви е помогнало да измиете чиниите, да подредите разхвърляната стая, да се оправите навреме за работа и за училище. Това са малки, но не и маловажни житейски ситуации, които са чудесен пример за малкото дете.

Какъв ти е планът?, Какво мислиш?, Какво ще правиш?"

С тези насочващи изречение в дадените ситуации родителят оставя взимането на решение на детето. Делегирането на отговорност, провокирането към размисъл и преценка на ситуацията и реакция от страна на детето дава възможност на родителите да се съгласят или да коригират, ако сметнат за нужно. Дори да оставите детето да сгреши, ще му направите услуга, защото най-ценният урок е собственият опит. Задавайте тези въпроси смело, за да научите детето си да размишлява самостоятелно от своята гледна точка, да взима решения, да планира времето и отговорностите си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига сте словоблудствали вие троловете не схванахте ли че разбирате само от преписване на политическа пропаганда друго не можете.А четири неща които българския родител казва на детето си на ден по три пъти са ще те пребия, ке.леш, малко лай.но и трай бе дрисль.о.И после това дете като порасне става като родителите си порядъчен член на криминалния контингент а понякога и поступва родителите че да им покаже колко добре е усвоило възпитателния метод.Нация от безмозъчни комплексирани диваци.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боя изгражда, а не разгражда. Сега не ги бият. Сега само мъмрят. Не мое мъмриш, брат. Все едно Симеон да мъмри войниците дето са се били горе ... там на Клокотница.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каквото и да правите не им викайте/бийте, това ще му намали IQ. естествено че всичко може да бъде възприето като манипулация, "благодаря че ми помагаш" като "мисли му ако не ми помагаш", какво смяташ да направиш (за мен), гордея се и вярвам в теб, като "мисли му ако не ме накараш да се гордея, ще умра огорчен", всичко казано може да бъде разбрано като най-агресивната и манипулативната си форма и като контраинтуитивна проверка.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е американския модел, при който децата трябва непрекъснато да бъдат хвалени, неясно защо. Ако по същия начин се хвалят децата в Европа, те веднага ще схванат фалша и резултата ще е обратен на този в САЩ.