Откъде започва традицията на коледното дърво?

Традицията няма нищо общо с празника на Рождество
12 дек 2018 08:30, Михаела Лазарова
12
Откъде започва традицията на коледното дърво?
Снимка: pexels

Първата асоциация, която повечето хора правят, чувайки Коледа, е за коледното дърво. У нас често го наричаме просто елха, въпреки че се използват различни видове иглолистни дръвчета за празнична украса.

Какво би била Коледа без коледно дърво! Немислима, разбира се. То е най-изявеният символ на този празник и заема централно място във всеки християнски (а и не само) дом.

Ярки светлини, лампички, изящни красиви играчки висят от него и правят дома ни в святата нощ на Бъдни вечер и Коледа още по-уютен и топъл.

Но кога точно хората започват да внасят иглолистни дръвчета в домовете си? Не можем да отдадем цялата благодарност на християнството за тази традиция, защото тя датира много преди него.

Къде се корени началото на коледното дърво?

Традицията няма нищо общо с празника Рождество Христово (Коледа), тъй като по времето, когато биват украсявани първите дръвчета, християнство не е имало. Става дума за Древен Египет.

Винаги когато се появяло зимното слънцестоене, древните египтяни отсичали иглолистни дръвчета и ги отнасяли в домовете си и в храмовете. Украсявали ги като форма на отбелязване, отпразнуване на живота, мира, богатството. Вечнозелените растения символизирали именно това – просперитет и надделяване на живота над смъртта.

Египтяните вярвали, че зимата е времето, в което върховният бог Ра е болен и слаб, заради което заявяват подкрепата си чрез украсяването на вечнозелени дръвчета като своеобразен триумф на живота над слабостта, немощта и смъртта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
klimat преди 5 години
От какво боледуват и изсъхват елхите? Бил виновен някакъв Бръмбар. Къде беше този Бръмбар 90-100 г, защото загиват елхи на преклонна възраст? Да не би да е онзи НаноАлуминиевБариевСтронциевБръм? Който се Размножава с начините за промяна на климата по Парижкото спораз. за климата от 2016 г!
10
0
 
0
 
! Отговори
klimat преди 5 години
Пишете, че елхата тръгва от Германия, а къде отива? В складове Метровки или за преработка на така ценния боров материал? Скоро някой да е видял здрава и неболедуваща елха на над 5 г, която да не е Гмо? Градски Неживи елхи са уж украсени. Много от тях са наклонени поради изсъхване на корените и внимавайте като минавате наблизо - не се знае кога ще паднат!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време, 2 дена преди Коледа... Снежанка още гола и без грим... Елените пияни от изядени ферментирали плодове предната вечер... Джуджетата пълен айляк, а половината подаръци още не са готови... Дядо Коледа тича и вика като луд по всички... И в този момент едно ангелче попитало Дядо Коледа къде да постави елхата... От тази година, традицията повелява на върха на коледното дърво да поставяме малко ангелче...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...древните египтяни отсичали иглолистни дръвчета и ги отнасяли в домовете си и в храмовете." Късмет ви пожелавам да намерите ИГЛОЛИСТНО дърво в Египет. То бива тъпанарщина, ама гледайте какво пишете, бе! Коледа идва от Календа. Оттам идва и Календар. И е предхристиянски празник, който е свързан със зимното слънцестоене. И дървото преди е било дъб. Символизира трите свята. Подземният- корените. Нашият - стъблото и оня в короната е горният свят.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Връзвали са дарове за Боговете, някои доста потресаващи като например черва (гирлянди) и други органи заедно със сушени плодове и т.н.-ами сложи си и ти черва ве, кво ти пречи ?
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TannenbauТова е дървото на живота, което вдишва смърт и го превръща в живот. Човек трябва да се научи да прави като него. Това всъщност е философския камък, мекия диамант- одухотворен въглерод.--Стига глупости, бе. Не го ли намерихте най-накрая тоя "философски камък" бе, след толкова столетия алхимични опити ?! Не се ли срещнахте най-накрая с тоя "велик архитект на вселената" ? "Дядо Мраз си беше хубав символ на Новата година, ама го развалиха и сега - ни риба, ни рак.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Традицията идва от Скандинавия не от Египет (там въобще има ли елхи?). Връзвали са дарове за Боговете, някои доста потресаващи като например черва (гирлянди) и други органи заедно със сушени плодове и т.н.
4
3
 
2
 
! Отговори
Tannenbau преди 5 години
Коледното дърво тръгва от Германия преди около 300 години и е символ на вечния( етерен) живот. Това е дървото на живота, което вдишва смърт и го превръща в живот. Човек трябва да се научи да прави като него. Това всъщност е философския камък, мекия диамант- одухотворен въглерод. УМника написал първия коментар е толкава заблуден,че по скоро е тъжна картинка и няма да го хуля.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се прави нещо за отклоняване от същността на празника Рождество Христово. Затова са измислили дядовци, снежанки, еленчета, коледни базари, коледни партита - само и само да не се замисляме Кой се родил на този ден и какво празнуваме. Е, може и да позастрелят някой и друг пишман християнин в тълпата, докато пие греяно вино ама...
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От масоните и търговците,които "уж" изгонил от храма Исус..Само вижте алчните купувачи по моловете,препълнени ресторанти с полуголи жени и пияни мъже и си попитайте - какво става?Каква коледа,каква любов-от христиани повече войни никой не е правил,до сега се лее кръв-за пари,не за вяра..Така че старите традиции са по-верни- за берекет,за здраве се сяда на масата и слънчева година тръгва пак..Без погубени дръвчета..
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде започва традицията на коледното дърво?..От Нова Година. От идва където и дядо Мраз, който като символ на настъпващата Нова Година носи подаръци и късмет. Незнайно защо обаче го изместиха от 31-и на 25-и декември и от един Абсолютен символ на Новата Година, го превърнаха в локален символ на една от религиите и така развалиха целият празник на децата по Нова година