4 грешни фрази, които не казват "съжалявам"

Как да се извиняваме правилно?
7
 4 грешни фрази, които не казват "съжалявам"
Снимка: Istock

Колкото и да е трудно, понякога се налага да се извиняваме за действията или думите си. Ако искаме да запазим добрия тон, добрите отношения независимо дали става дума за близък, приятел или колега, е необходимо да се извиним по най-добрия начин.

Често обаче не си даваме сметка, че грешим в поднасянето на извиненията си. Неслучайно от другата страна може да не получим онова, на което се надяваме, а именно положително отношение и приемане на извиненията.

За да кажете „съжалявам“, трябва да го направите по правилния начин. Така ще сте сигурни, че посланието ще бъде точно прието.

Ако използвате следните фрази и начини на изразяване, когато се извинявате, грешите. Вижте защо.

„Съжалявам, но...“

Проблемът при така започнатото изречение е именно в това „но“. То предполага неискреност. С него изразявате очакваното извинение, но след него продължавате да изтъквате защо не сте виновни, няма нужда от вашето извинение или просто сте убедени, че ответната страна греши. При така поднесени извинения не очаквайте приемане.

„Съжалявам, че си се почувствал...“

Това обезсилва и обезсмисля чувствата на човека, на когото се извинявате. Когато го правите, трябва да изразите съжалението от вашите действия, а не от последствията от тях, защото по този начин отново изтъквате липсата на вина от ваша страна. Изглежда така сякаш не вие сте накарали някого да се почувства зле, а обстоятелствата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КратунАма как да ги разпознаеш още в началото? Колкото повече се интересува от скъпи подаръци, толкова по-добре прикрива това качество.Такива най-често така са ги възпитали майките им - лисички от класа. Когато се усетиш, тя вече се е подсигурила с едно или две деца, защо е преценила, че по-изгодна партия от теб няма да намери.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май авторката на статията бърка доброто възпитание с буквалният смисъл на думата.Например когато питаме някой "как сте" това не означава че ни е грижа за него просто учтивост.
2
2
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Ноу хауПриятел, жени, които се интересуват какво има в кутийката не ти трябват, повярвай ми!
1
3
 
7
 
! Отговори
Ноу хау преди 5 години
В букета да прикрепи кадифена кутийка със скъпо бижу в нея и да не се притеснява, че може да каже нещо неуместно. Тя ще заподскача от радост, като види какво има в кутийката и няма дори да чуе какво казва той - дали пелтечи притеснено, дали бърбори ядосано или рецитира сонет на Шекспир.