10 урока за живота, които е добре да предадем на децата

Че са обичани, независимо от всичко
16 юни 2019 21:30, Михаела Лазарова
6
10 урока за живота, които е добре да предадем на децата
Снимка: istock

Да бъдеш родител не е толкова сложно, но и не е никак просто. То е предизвикателство, което ни подлага на изпитания всеки ден. Всеки от нас прави това, което смята, че е най-добро за детето му и се надява да е прав. Понякога обаче не вреди да погледнем към мнението на специалистите, а именно – психолозите и техните препоръки. В днешната статия ще разгледаме именно някои от техните съвети за житейски уроци, които е добре да предадем на децата, преди да навършат 10 години.

Добротата е едно от най-важните „постижения“. Да, всеки родител мечтае неговото дете да бъде невероятно умно, надарено с множество таланти, да е възпитано, мило, учтиво, успешно. Но това, което е най-ценно за оформянето и развитието на личността и особено при малките деца е да разберат, че да бъдеш добър е ценност номер едно. Че значение имат не толкова покупките, предметите, финансовите средства, тъй като те могат да бъдат много временни и преходни, но добротата в мислите и действията е ценността, която си заслужава да се съхрани във всяко едно дете.

Любов има за всички. Един от най-важните и значими уроци, на които можем да научим децата е, че любовта е навсякъде около нас и има за всички. Особено важно е, ако във вашето семейство има повече от едно дете и ревността между децата е неизбежна. От значение е да се постараете децата да не усещат разлика в отношението и да чувстват вашата любов, да знаят, че тя е към всички тях.

Тялото е красиво, както и всичко, свързано с него. Разговорите, свързани с тялото ни, със здравето, с красотата на нашето същество, са изключително важни и ценни, не ги пропускайте в общуването с детето си. Постарайте се то да разбере и почувства колко е красиво неговото тяло и всичко, свързано с него. Да го обича и да се грижи за него.

Грижа за тялото. Един от безспорно най-важните уроци, които всяко дете трябва да научи преди да е навършило 10 години – да се грижи добре за своето тяло.

Че никога не е само. Важно е детето да знае и да усеща, че вие сте винаги с него, че може да разчита на вас, дори и да не сте с него в дадена ситуация.

Че е важно да споделя с другите. Един от ценните уроци е детето да разбере колко приятно и значимо е да споделя с другите, с близки, с приятели. Да споделя играчки, да споделя мисли, идеи, желания. Най-лесно се научава, когато вие самите демонстрирате щедрост в отношенията си с другите – децата усещат и дори несъзнателно започват да следват примера на своя най-голям авторитет, родителят.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата са съкровищница, която трябва да докосваме само с чист ум и с чисто сърце.
4
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Ако някога проимам деца (което не мисля, че ще е в тоя живот), единственото което ще ги посъветвам, е да се учат добре и максимално рано да се махнат от тая ***.
3
0
 
2
 
! Отговори
от 2 преди 1 месец
Случва се деца да проектират въображаеми качества изискани от родителите им, но след време се провалят именно заради това, защото просто симулират качество което не в тяхната природа.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искате детето да не прилича на вас и да изберете какви качества да има ,просто няма да стане те са просто копирачи.
Т.е. само качествата които вие имате ще бъдат и техните качества.Независимо дали си ги харесвате или мислите, че са ви отрицателни за вас тези качества.Ако искаш качество което не притежаваш просто трябва ти да се промениш ,ако нямаш сили да ги промениш тогава е сигурно, че и детето не може.
Случва се деца да проектират въображаеми качества изискани от родителите им, но след вр
1
0
 
12
 
! Отговори
Децата усещат, че са преди 1 месец
обичани. Много рядко ще намерите дете, което да не е наясно, че родителят е в състояние да прости всичко и че винаги ще окаже помощ на чедото си.


Неправилно е да го поощряваме винаги да споделя. Трябва да се постараем да го научим да има мярка и да преценява с кого какво може да сподели. В противен случай, прекалената доверчивост може да има много лоши последствия.

Доброта - да. Но у нас често пъти я взимат за израз на будаллък. Детето да знае, че добротата е като бисер - не се дава но св.ине