Как връзката с нарцис руши самочувствието ви

Не се чувствате обичани
11 окт 2020 23:00, Михаела Лазарова
14
Как връзката с нарцис руши самочувствието ви
Снимка: Istock

Нарцисите привличат с чар и обаяние. Те умеят да правят зашеметяващи комплименти, с които грабват вниманието и сърцето ви. Правят ви тяхна половинка и докато се усетите сте оплетени в гъста мрежа, в която започвате да се чувствате все по-притиснати и по-притиснати.

Започвате да страдате. Влюбени сте, а се чувствате като в капан. Разклащате доверието в себе си, объркани сте, усещате се силно наранени, а не знаете откъде ви е дошло. Всичко това и още се случва с психиката и тялото ви, когато имате връзка с нарцис.

Той изглежда толкова привлечен от вас, че неговото обожание не ви дава възможност да се откъснете. Получавате обещания, подаръци, засипани сте с внимание, за които не си давате сметка, че всъщност ви задушават.

Изведнъж нещата се променят. Той става апатичен, нападателен, контролиращ. Става критичен към вас. Не се страхува да ви посочи всичките ви слаби места, за да ви уязви още повече, да ви подчини, да промени мисленето ви. Ставате плахи, неуверени, нуждаете се от мнението му, за да се чувствате значими, сигурни.

Нарцисите просто използват любовта като метод за контрол. Те умеят да влязат под кожата на половинката си и да я обработят по начин, към който се стремят. В началото сигналите са едва доловими. Понякога липсват напълно. Затова е и трудно и объркващо за „жертвата“ да осъзнае в какво положение попада.

Нищо друго не може да събори самочувствието така, както нарцистичната връзка. Нарцисът ви кара да се чувствате така, сякаш загубата му ще е най-голямата възможна загуба в живота ви. Това ви кара да се чувствате още по-привързани, като в примка, от която не можете да се откачите. Постоянно се чувствате сякаш сте направили нещо грешно. Отчаяни сте. Започвате да вярвате, че нямате цена, че никой друг няма да ви обича, защото не си струвате.

Кои са останалите признаци, че връзката ви с нарцис понижава самочувствието ви?

Нямате право да искате нещо или да имате нужда

Нарцисите не могат да направят място в своето ежедневие за вашите нужди и чувства. Това се изостря особено, когато се опитате да говорите с тях за начините, по които са ви наранили или ако посочите обещание, което не са спазили. Те стават яростни. Защитават се. Не допускат, че са сгрешили и дори правят всичко възможно да ви разубедят, омаловажавайки аргументите ви.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 6 месеца
Принципно си прав, НО-ооо някои нарциси са много изкусни и нагли манипулатори/нещо като психопатите, но в по-мек вариант/ и така могат да ти отровят живота, психиката и здравето, че хич да не се усетиш. Дори и за професионален психиатър понякога е трудно да усети нарциса, социопата или психопата. Така, че много внимателно с хората проявяващи ясно изразени нарцистични наклонности и спазвайте съвета на психолозите и психиатрите - ДАЛЕЧ ОТ ТЯХ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО. Проблем е ако са шеф или семейст
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво, никога досега не я бяхте пускали тази статия, е може би веднъж или двадесет, но повторението е майка на знанието...или баща на простотията, зависи.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
опа опа
ако си с изграден характер - нищо не може да наруши самочувствието ти.
научи се да уважаваш себе си, да се грижиш за себе си.бъди смирен/а, но силен/а, търпелив/а с другите и имай чувство за нормалност.и никакъв нарцистичен характер не ще ти причини вреда
9
1
 
2
 
! Отговори
бсп нарциси преди 6 месеца
бойко нарцис и фенове
8
3
 
3
 
! Отговори
не се познавате преди 6 месеца
ако си мислите,че зависи нещо от вас лъжете се хора нищо независи от вас
7
6
 
2
 
! Отговори
Реалността е друга преди 6 месеца
кой нормален човек със всичкия си се влияе от статии и провокации от хора
6
3
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 6 месеца
И все пак за нови възможности...за нова любов- да,имаш право.
5
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 6 месеца
Не винаги става въпрос за любов и влюбване. Нарцисизма е присъщо на западното общество и дали са лични взаимоотношения или не...проблемите са явни. В личен план....Живота не е само любов в този смисъл ,а има и отговорности-брак...деца и други.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 2

Ти си знаеш.
Но все пак помисли дали си струва да си губиш златното време във връзка, която те измъчва. Светът предлага безброй други възможности, не е невъзможно да намериш човек, с когото да си щастлива.
3
5
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 6 месеца
Няма как да стане....
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изобщо не се занимавай с такъв.
Ще намериш в кого другиго да се влюбиш.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Живота с такъв нарцисист е кошмар и го казвам от опит. И света и обществото трябва да се събудят и проумеят какво се случва,защото то афектира не само личните взаимоотношения а може да да афектира много повече.