Какво представлява токсичното позитивно мислене и как ни вреди?

Позитивното и негативното мислене имат своите ползи в различните ситуации
28 яну 2021 22:30, Михаела Лазарова
8
Какво представлява токсичното позитивно мислене и как ни вреди?
Снимка: Istock

Позитивното мислене е хубав начин да се отърсите от негативните нагласи и да гледате с по-положителен поглед на живота. То помага да се чувствате добре в редица ситуации и е начин да не се фокусирате единствено върху трудностите и негативите в живота, защото те са наистина много. Ако се фиксирате само върху лошото и дадете път на черногледството, успехите, щастието и любовта в живота ви ще изглеждат като недостижими величини.

Да гледаш позитивно обаче невинаги е добра идея. Понякога налагането на позитивното мислене като основен мироглед може да е изтощаващо, дори вредно. Умишленото фокусиране в позитивната нагласа има редица негативи за психиката. Въпреки ползите от позитивното мислене, съществува риск от потъване в токсичен позитивизъм, който има тъкмо обратния ефект. Позитивността се среща в много форми и не всички те са здравословни.

Ако непременното преследване на позитивността възпрепятства или обезсилва емоционалността ви, резултатът може да е изненадващо отрицателен. Това се нарича токсична позитивност.

Какво представлява токсичното позитивно мислене?

Въпреки потенциалните ползи от позитивното мислене, позитивността може да се превърне в токсична и вредна, когато започне да заглушава всичко останало.

Токсичната позитивност е, когато хората използват или изискват от себе си задължителна позитивна нагласа и емоция в моменти, в които не е нужно да бъдат проявявани. При токсичната позитивност хората се стремят да са напълно положителни, дори свръхположителни, което е неестествено и даже нездравословно. Нормално е човек да изпитва опасения за нещо, да не е положително настроен към абсолютно всичко наоколо. Този вид негативизъм и проява на страх са премерен природен начин да се предпазите от безразсъдни постъпки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А тук във форума 95% от коментиращите проявяват токсично хейтърско мислене и затова тази статия няма да им е интересна :)))
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчността, завистта и злобата, съсипват човека
6
1
 
6
 
! Отговори
n преди 3 години
Няма как да мислиш позитивно в негативна среда и обратното. Негативно в позитивна среда. Фалшиво позитивно е заблуда. Внушение и се практикува от много *** дето си създават илюзията че правят нещо или променят нещо,всъщност нищо не променя а бяга от реалноста.Която в момента е негативна с цел объркване на индивида и потискане със страх от Смърт посредством невидима заплаха. Сцел борба с невидим враг.Човека е обречен,ако не се върне в реалността.Честито на позитивните.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положителните мисли са високи нива на честота и няма как да са нездравословни!Това е хубава енергия.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе виж обичам си приятелката във България друго незнам
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Моше малко като фурнаджийска лопата си хем така хем иначе но нема а се дразним тебе ще те обичаме такава целувки знаете че дълго време ще четем такива лекций нема дерт ти сийййй пиши
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко? Не!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миле а да ли ти не ги създаваш тия негативни мисли веднаж ришеесш хубави неща след час лоши неща и ето ти токсични мисли и токсичен писател познава ме се вече и то добре ама кво да се прави хорасме като казват старите хора стари приятели душмани не стават еее