Хората с трудно детство се справят по-лесно с предизвикателствата

Когато дете расте в неблагоприятни условия, психиката му започва бързо да се адаптира
13 дек 2021 20:15, Михаела Лазарова
13
Хората с трудно детство се справят по-лесно с предизвикателствата
Снимка: Istock

Всеки човек расте в различна среда. Някои са се радвали на безгрижно детство, докато за други, то е свързано предимно с негативни спомени. Хората с трудно детство донякъде са ощетени, но от друга страна имат редица предимства, в сравнение с други. Така например те биха могли да имат по-добра памет и да са съпричастни, емпатични. Кои други качества ги отличават от останалите хора?

Артистични умения

Историята познава много ярки примери за известни личности, които са имали трудно детство, но са станали известни благодарение на артистичните си умения. Учени от Калифорния правят интересно проучване, като анкетират 234 души с артистични професии като музиканти, танцьори, актьори, дизайнери и певци. Анкетата е относно тяхното детство, след което анкетираните са били разделени на 3 групи в зависимост от това колко трудно е било детството им.

В онази група, в която хората споделят, че са имали много трудно детство, оказва се са по-податливи на тревожност и срам. Любопитното е, че те са успели да се отдадат изцяло на изкуството, което им е помогнало да променят към по-добро своя живот.

Избор на "бърза стратегия"

Още нещо любопитно, което смятат западни учени базирайки се на наблюдения е, че хората, които са преживели значителни катаклизми в ранната си възраст, са склонни да взимат по-бързо решения в сравнение с другите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погрешно. От опит мога да кажа, че децата от такива семейства сме ниглижирани по отношение на възпитание и образование. Трудно изграждаме връзки с околните, трудно си правим наши семейства, недоверчиви сме и следваме заучените модели. Повечето сме и с хронична депресия.Трудно е такъв човек да се бори или да отстоява позицията си. Той е тъпкан цял живот и никой никога не му е казвал колко е умен, добър, красив, способен.Тъй, че не. "Счупени" сме и трудно функциониращи в обществото.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е абсолютно невярно за България. Тук е точно обратното- хората с трудно детство са супер зле, нищо не могат да направят за себе си и за хората около себе си
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вярно, но средата си казва думата. Трудно детство в Америка имат много милионери, милиардери, гении, актьори, новатори. Трудно детство в България - трудно бъдеще в такова скапано общество от хорица, които мислят само за манджата. Вероятно има и изключения, които трябва да има някакви свръхсили, ако са се измъкнали.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудното детство не е относително или абстрактно понятие! То или е било ТРУДНО(ПРОБЛЕМНО) или ЩАСТЛИВО. Както няма две истини за мен.Ако едно дете се е чувствало нещастно от отношението на родителите си, то това е ВАЛИДНО. Неговите чувства, неговите страдания имат значение, а не сравнение с нещо още по-лошо : "абе ти не знаеш какво е да страдаш, аз навремето...." ИМА на англ. един израз "if it hurts me, it hurts" . Трудното детство предопределя едно трудно и неуверено бъдеще.
9
0
 
5
 
! Отговори
Ай ай ай преди 2 години
Поредно леко деформирано заключение на дадено изследване. Трудното детство е много относително, а всъщност хората се раждат с дадени заложби, които се развиват или си остават скрити именно заради битието на всеки. Знае се, че дори близнаците са различни заради дори и минимални разлики в битието. Просто всеки трябва да бъде себе си, но наистина трудностите в живота учат и са полезни в умерен размер.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, знам какво да пия ;)
7
1
 
2
 
! Отговори
Bucket challenge преди 2 години
Не е хубаво да ти липсват първите седем години. Коментарите го доказват.
6
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
ami neznamm miseto da pita papull tya vav teceniee sas tiya nesta
5
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да - Абе ... да, ама не точно. Тактако ме караше да бягам по 5 км всякак сутритн откакто станах на 9 години, тренировки, учене, тренировки и ... Стана работата. Тея с трудното детство ... мани ги! Повередени са някак си. Едни такива гадниии, грубииии ... бляяяк.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 - Грешка. Когато всяка секунда е била, ад, когато се е налагало да се биеш със 120 килограмов алкохолик, когато всеки в училищете те е биел и си се научил, да се бориш за всяка трохичка, за всяка секунда внимание, когато стрестъ, метналната болка и физическата такава са естественото ти състояние - тогава ... ТОГАВА СТАВАШ СИЛЕН!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Taka e! Затова, осбено момчетта, трябва да си възпитавате децата с по ... по-тежка любов ;)
2
2
 
14
 
! Отговори
Да преди 2 години
Така е. Когато си израсъл в неволи имаш по абстрактно мислене и по -гъвкава приспособимост. А мамините глезани стават принцове и принцеси, които чакат наготово и мозъчетата им закърняват.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е точно така, хората с трудно детство са много по-податливи на депресия и са много по-нерешителни и чувствителни от останалите...Те много повече от всички се нуждаят от подкрепа и търпение, особено ако са талантливи, понеже не са получили необходимата подкрепа в семейството си.