Принципите, по които се различават бедните от богатите

Как подхождат хората от различните социални прослойки
13 май 2022 02:00, Илияна Николова
109
Принципите, по които се различават бедните от богатите
Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

 
Импулсивни покупки
 
Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“
 
Пазаруване извън възможностите
 
Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.
 
От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.
 
Неспособност за управление на пари, ако се появят
 
Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари