7 признака на психически тормоз във връзката

Насилието над психиката ви може да започне постепенно
26 авг 2023 22:55, Михаела Лазарова
26
7 признака на психически тормоз във връзката
Снимка: Istock

Темата за насилието е много деликатна, но за съжаление, тя е и винаги актуална. Много е вероятно всяка жена да има поне една приятелка или позната, която е била жертва на домашно насилие. Но то е лесно разпознаваемо, тъй като най-често го свързваме с определен физически акт. Насилието над психиката обаче е не по-малко опасно, тъй като може да доведе до депресивни състояния, тревожност, употреба на опиати, хронична болка и др.

В тази статия ще ви споделим кои са основните признаци, които показват, че може би сте жертва на психически тормоз. Но първо да изясним: Как да разпознаете насилието над психиката?

Човекът, който го упражнява над вас най-вероятно ще се опита да ви контролира, изолира или пък уплаши. Не е задължително той да прави това чрез физическо насилие, но много вероятно е да ви заплашва (вас или вашите близки). Насилието над психиката ви може да започне постепенно, но пък за сметка на това да се повтаря отново и отново. Не е задължително човекът, който ви насилва психически да е по-възрастен от вас или дори да сте в романтична връзка с него. Той може да бъде ваш шеф, бизнес партньор, родител или дори пълнолетното ви дете.

Какви са признаците на психически тормоз?

Унижение

Ако партньорът ви постоянно ви унижава, без значение дали сте насаме или в компания, смее ви се или ви се подиграва – той вероятно ви малтретира психически. Това може да ви накара да се чувстване неуверени в себе си, несигурни в способностите си и вечно търсещи одобрение от околните.

Емоционално изнудване

За емоционално изнудване говорим тогава, когато вашият партньор (в ролята на насилник) ви заплашва (вие сте жертвата), че ще задържи нещо ваше, ако не изпълните конкретни негови желания. Като например: “Ако не направиш това, което искам, ще се разведа с теб” или пък: “Не мога да живея без теб. Никога няма да бъда същият, ако си тръгнеш.”

Обвинения

Несправедливите обвинения могат много лесно да ви манипулират по такъв начин, че в крайна сметка вие да постъпвате така, както другите желаят. Да кажем, че партньорът ви непрекъснато се съмнява, че му изневерявате. Възможно е при това положение вие да започнете да се държите още по-внимателно с него и да полагате допълнителни усилия, за да му докажете обратното. Дори можете да спрете да излизате от вкъщи или пък да занемарите социалните си контакти, тъй като можете да започнете да се страхувате, че той ще ви следи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Имам /18/ Кой кого /или какво/ ползва неправомерно?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До От Наблюдател - Да, това е насилие и психически тормоз. Но се опасявам, че тя ще намери адвокати, които ще успеят да убедят съда, че е сторила всичко това от любов и поради огромното си желание да съхрани семейството и да те има само за себе си. Къде ще намериш друга такава любов в наше време? И за да не се окажеш под прицела на подобни адвокати, по-добре следвай съвета, започващ с думите "Много си наивен". Освен мъдрост, в него е концентриран и личен опит :)
17
1
 
1
 
! Отговори
Имам преди 7 месеца
Сьмнение за неправомерно полазване
16
1
 
2
 
! Отговори
Брака преди 7 месеца
Е за морални хора
15
0
 
0
 
! Отговори
Вероятно преди 7 месеца
Си нормална психически уравновесена не употребяваш алкохол том Сойер е твоят Бог делегираш права на самоуправство и незаконно присвояване на чуждо имущество с цел вижте *** коя сьм
14
2
 
4
 
! Отговори
От Наблюдател преди 7 месеца
До "Много си наивен".Щепробвам, ако иска да ходя с нея вече и аз трябва да излизам самостоятелно. Жената веднъж ме хвана със съседката, изгони я и ме наби, добре че другата не видя. След това ми хвърли пепелник в главата и надра с нокти. Дали мога да я съдя за насилие и психически тормоз, не ми дава вече да гледам други жени и ми бие шамари?
13
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Прростотии. Бракът по начало е нещо противно и принудително. Около 80% от познатите ми заявяват, че търпят, за да не готвят и перат, а според мен бракът съществува, понеже е изгоден за държавата поне заради отглеждането на деца. Неслучайно не се и женят.
12
2
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Тооо наще татуирани и джуклести уроспии знаят саму дай ,купи,и той мъ тормози искам развод дъ му заема половината имот,па ,ако мой целия още по добре .
11
4
 
2
 
! Отговори
Ама много си наивен! преди 7 месеца
До Наблюдател - Щом не разбира от дума, ще се спазариш. За една обиколка из МОЛ, която ще направи в твоя компания, ти ще имаш правото на по едно напиване с приятели. За всяка скъпа бутикова дреха, която й купиш, да имаш право на еднократно приключение с чужда булка. И ще се закълнеш, че приключението с чуждата булка няма да има последствия. Тя пък да ти се закълне, че когато се издокарва с новия тоалет, няма да прелъстява чужди мъже. Танто за танто!
10
4
 
4
 
! Отговори
Пена преди 7 месеца
Михаела Лазарова е изпробвала всички тези техники и затова мъжете бягат от нея. Скоро ще гласуват закон според който жена с *** колан ще се счита за мъж.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тежко и горко на децата, които растат с такива родители.
8
2
 
2
 
! Отговори
Най-кошмарното преди 7 месеца
Единият от двамата упражнява психически тормоз, но другият е преценил, че му е изгодно да бъде в тази връзка и прави всичко възможно, за да я съхрани. Психичният терор обаче става непоносим и той/тя постепенно започва да измисля хитри капанчета, за да ограби от своя(та) терорист(ка) онова, заради което търпи тормоза, а след това да елиминира дразнителя. Така се стига до драматични разводи или до престъпления с цел облагодетелстване, които понякога остават недоказани и ненаказани.
7
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Стоп на женския тормоз! Забелязвам увеличен психически тормоз от жени. Например моята иска да и купувам дрехи и ме влачи по моловете като заплашва, че ако не го правя щяло да разруши връзката ни и ще иска развод. Отделно ми прави скандали, когато се заигравам с други жени. Вообще не мисли за мен и за желанията ми, само за себе си мисли. Аз искам да живея а тя не ми дава. Не ми дава да пия с приятели си и да спя с други жени. Това е унижение, скандали, крещене. Искам адвокат.
6
6
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Това са обичайни практики за българските мъже спрямо хората и от двата пола .
5
4
 
0
 
! Отговори
Винаги преди 7 месеца
Когато имам сьмнение се занимавам още повече когато се представят за вик или някакви осевдополицаи
4
3
 
9
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
Абе, момиче - зарязвай всеки, бе! Всеки, който държи на своето мнение - той никога не е прав, той винаги е в заблуда! Все ти си права! Защо въобще да се спори! Я си живей хепи с котките и не се занимавай с някакви навлеци с ХУ хромозоми! Остави ги за нормалните жени!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мише,.а как е секса при връзка с психически тормоз?
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Приятни сънища!
1
6
 
11
 
! Отговори
Вярно е че ГанYO преди 7 месеца
Си е комплексар но те и жените не са свестни