Как кармата влияе на живота ви?

Лошата карма се подхранва от негодувание
13 окт 2023 22:48, Михаела Лазарова
12
Как кармата влияе на живота ви?
Снимка: Istock

Много пъти сме чували за кармата и сме свикнали често да ѝ приписваме важна роля в живота ни. Сякаш за всяко наше действие ще има последствие. Но дали наистина разбираме значението на тази дума?

В следващите редове ще се опитаме да отговорим какво е карма и как влияе в живота ни. И така:

Какво е кармата?

Можем да кажем, че кармата е концепция с много дефиниции. Тя означава действие. Както знаем от физиката, на всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Кармата е енергия, която сама по себе си не е нито добра, нито лоша; това са само етикетите, които хората избират да ѝ прикачат. Енергията, която се поражда от конкретно действие, трябва да бъде върната. Може би изразът, който най-добре описва този принцип от будизма и индуизма е: „Каквото посеете, това ще пожънете.“

Всяко действие, което вие извършвате, създава памет. Тази памет поражда желание, което ви кара да извършите друго действие. Да кажем, че посещавате часове по йога. След като вече сте били там и имате представа какво се случва, това формира у вас спомен. Ако този спомен ви е харесал, вероятно бихте искали да отидете отново (у вас се заражда желание).

Ето защо избирате отново да посетите курса следващия път (извършвате действие). Кармата всъщност създава спомени и желания, които след това определят как ще живеете. Фината енергия, създадена от вашите действия, се съхранява във вашите спомени и желания и се активира – понякога веднага, но по-често в някакъв бъдещ момент. Действията, спомените и желанията са „кармичният софтуер“, който управлява живота ви.

За да използваме ситуацията, която описахме по-рано – били сте на йога и след това сте забравили за това. Месеци по-късно, докато се разхождате, забелязвате йога студио. Спомняте си миналия си опит, който предизвиква желанието да отидете отново. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Начиии като зена едно чюлме и ше ми станат на карми и кърмачки!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кармата е за водещите живот и изповядващи такива принципи. Ако си ПРАВОСЛАВЕН за каква карма ми говорите изобщо??? Бла, бла, бла.......Елементарен пример: Всеки е чувал, че човек трябва да се лекува с билки, които са от мястото дето живее(не с китайски да речем). Душата също бе можеш да лекуваш с чужди мисли и примери.
6
1
 
5
 
! Отговори
Пак не съобразявате преди 6 месеца
С думата "Карма!", произнесена с артистичен тон, оправдавате последствията от всяка извършена от вас щуротия.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ко? Не! Съвсем не е това кармата. Кармата причинно-следствената връзка. Нищо друго.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължаваме да мракобесничим...
3
10
 
1
 
! Отговори
Не бързай преди 6 месеца
Кармата първо трябва да остави следи, които се превръщат в кармични семена (биджа). Те узряват и дават плодове (пхала). Не е задължително това да стане в този живот. Важното е да действаме така, че да не оставяме кармични следи, т.е. да предотвратяме образуването на нови санскари. Което е обяснено в коментарите към Йога-сутра I.50. Потискането на кармичния апарат (карма-ашая) води до нирбиджа-самадхи и посгигането на окончателна и безвъзвратна нирвана. Като Буда. P.S. Да не се бърка с Борисов.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва ли да влияе?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тиквата краде 20 години а карма нема кармата е за балъците :)))