6 начина, по които боравенето ви с парите разкрива най-дълбоките ви емоционални рани

Вероятно дори и не подозирате за тях
12 ное 2023 15:37, Теодора Драгоева
0
6 начина, по които боравенето ви с парите разкрива най-дълбоките ви емоционални рани
Снимка: iStock

Едва ли си мислите, че навиците ви на харчене и като цяло отношението ви към парите, може да разкрива някои от най-дълбоките ви емоционални рани. Е да, но се оказва, че това е точно така! Понякога в нашето финансово поведение се коренят емоционални преживявания, по-дълбоки, отколкото можем да осъзнаем.

Може да размишлявате върху това и да се чудите защо сте толкова склонни към импулсивно харчене или защо мисълта да проверите баланса на  банковата си сметка ви изпълва с ужас.

Как да разберете дали вашите парични навици са просто странности или са свързани с по-дълбоки емоционални рани, които все още не сте признали?

Психолозите идентифицират 6 ключови начина, по които навиците ви към парите могат да са свързани с дълбоки емоционални травми.

А ето и кои са те:
1. Безразборно харчене за създаване на емоционален комфорт
Един от първите признаци, по които вашите парични навици могат да бъдат свързани с емоционални рани, е ако страдате от шопинг мания или т. нар. натрапчиво желание за харчене. Може да откриете, че купувате неща, от които не се нуждаете или дори особено не желаете, но купувате просто заради тръпката, която идва с покупката.

Това често може да се проследи до чувство на празнота или емоционален дискомфорт, може би от детството, когато любовта и обичта са били давани непостоянно, а материалните притежания са били използвани като заместител.

Пазаруването може да се превърне в начин за моментно запълване на тази празнота, бързо решение за предотвратяване на чувството на тъга или самота.

Ако забелязвате, че навиците ви за харчене са свързани повече с търсене на емоционален комфорт, отколкото задоволяване на материални нужди, може би си струва да проучите какви неразрешени емоции може да се опитвате да успокоите. Признаването на тази връзка може да бъде първата стъпка в изцелението както на връзката ви с парите, така и на емоционалното ви благополучие.

Цялата  статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: парирани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари