Как да бъдете по-добър родител

Дайте приоритет на положителните преживявания
16 яну 2024 20:15, Михаела Лазарова
2
Как да бъдете по-добър родител
Снимка: Istock

Колкото и да сте слушали и чели за това какво е да сте майка, може би няма как напълно да вникнете в същината на това „събитие“, преди то да ви се случи. А когато това стане, ще откриете у себе си една страна, която дори самите вие не сте подозирали, че съществува. И някъде там ще се прокраднат въпроси от сорта на: „Справям ли се добре“, „Наистина ли съм добра майка?“. За да ви помогнем по пътя към самоосъзнаването, в следващите редове ще ви предложим няколко съвета, с които можете да обогатите майчинския си опит. А ето ги и тях:

Приемете, че някои деца са екстроверти, а други са интроверти

Сякаш нагласата в съвременното ни общество е да се предпочитат децата, които са разговорливи, лесно се сприятеляват или пък излизат и лесно завързват разговори. Но това не е гаранция, че тези деца са най-щастливите или пък най-умните. Някои деца се държат по-добре, когато са сами. Те се съсредоточават, концентрират, конструират, сглобяват конструктор или пък четат. Те се наслаждават на собствената си компания. Но това не е повод за безпокойство. Имайте предвид, че такова интровертно дете не отбягва другите и не се тревожете, че то не се учи как да се социализира. То по-скоро ще се социализира, но вероятно ще има по-малко и отбрани приятели, с които взаимно да се наслаждават на прекараното време заедно.

„Освободете“ се

Може би откакто сте майка, сте забелязали, че сте станали много по-сериозни и отговорни. Това е съвсем естествено, предвид многото ангажименти и задължения. Но това не означава, че трябва да станете скучна майка. Забавлението и доброто чувство за хумор са от съществено значение за щастливия семеен живот. Ако понякога можете да се смеете на себе си, тогава децата ви също ще могат да се шегуват със себе си. Запомнете, че майка, която обича хумора, ще може да зарежда себе си и другите с ентусиазъм. Ако редовно се смеете и шегувате, ще забележите как децата ви също започват да го правят. Имайте предвид, че смехът е от съществено значение в отношенията между майката и детето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като правите точно обратното на това, което са правили вашите родители с вас.