Какво ви прави неприятни за другите?

Постоянно се хвалите
13 фев 2024 20:15, Михаела Лазарова
16
Какво ви прави неприятни за другите?
Снимка: Istock

Разбира се, че в живота е абсолютно невъзможно да бъдете харесвани от всички, а според редица духовни учители това изобщо не ви е нужно. Но все пак, ако имате симпатиите на другите, това само може да ви бъде от полза.

Но давали ли сте си сметка, че с някои ваши действия вие самите отблъсквате околните? В следващите редове ще ви споделим няколко грешки, които може би допускате. Кои са те?

Постоянно съдите другите

Може би често ви се случва да си създавате представа и мнение за човек, когото дори не познавате добре. Бъдете внимателни – това е капан, в който много от нас попадат, понякога дори без да го осъзнават. Истината е, че осъждането не само поставя хората в отбранителна позиция, но и ограничава способността им да се развиват и да разбират околните. Когато бързате да лепите етикети и категоризирате хората, вие пропускате дълбочината и сложността на техните индивидуални преживявания.

Най-лошото е, че този навик може да бъде особено отчуждаващ, карайки другите да не желаят да се отворят или да бъдат искрени, ако вие сте наоколо. Имайте предвид, че преценката ви често произтича от липса на разбиране или страх, но тя може да служи само за разширяване на пропастта между вас и другите. Ако установите, че често съдите хората, може би е време да спрете и да помислите защо е така и как това се отразява на вашите взаимоотношения с тях.

Клюкарствате

Клюките може да изглеждат безобидни или дори забавни в момента, но в дългосрочен план те могат да навредят на репутацията и взаимоотношенията ви. Да речем, че например споделяте нещо за личния живот на колега на работно събиране. Мълвата се разнася и внезапно този колега се сблъсква с неудобство и възможен удар върху професионалната му репутация. Клюкарството не само наранява човека, за когото говорите, но и ви поставя в нелицеприятна светлина. С прости думи, това е ситуация, в която и двете страни са губещи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Анонимен 7: Е, поне подобните ви харесват за това! Проблемът при вас е, че намалявате.
5
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Глупости - най-дразнещи са мрънкане, негативизъм и неадекватност в реакциите.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако сме фенове на Путин.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо от изброеното. Има емоционален и интелектуален тип хора. Двата типа не се разбират помежду си, говорят на различни езици и винаги са врагове. Най-доброто, което може да се постигне между тях е търпимост и то само ако обстоятелствата го налагат. Обикновено просто не се понасят едни други.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако критиката е заслужена и интелегентно поднесена, само заслужено неуверените, неспособните на самооценка и просто неспособните не я понасят. Хвалещите се, освен ако не го правят умишлено, за да натрият носа на някого и има с какво да се похвалят, са най-големите досадници и обикновено няма с какво реално да се похвалят. А конкуренцията само сред некадърници е нещо неприятно, да се конкурираш е естествено състояние, в природата на всеки вид, дори на растенията.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички го правим и за това ни мразят. Ами да , има и пропуски за още по-омразно поведение. Признавам!:)