Като по Шекспир

Бумът на текстовите татуировки и... неизбежните рискове
6 окт 2013 13:30,
19
Като по Шекспир
Татус на Меган Фокс. Снимка: Reuters

Кое е общото между Меган Фокс, Даниел Линекер и Линдзи Лоън, освен, че са млади, известни и красиви... Шекспир, отговаря БиБиСи. И трите дами имат цитати от произведения на великия автор по телата си под формата на татуировки.

И тенденцията за „текстови“ татуси е все по-отчетлива. Почти не минава дори и седмица без новина, че някоя знаменитост е забелязана с подобна татуировка.

Анджелина Джоли наскоро показа нов татус на дясната си ръка – изписан на арабски. Написаното е цитат от Тенеси Уилямс, арабската дума за решителност и географските координати на рождените места на 6-те й деца.

Литературни цитати, части от песни и философски мисли са сред най-предпочитаните източници. За Меган Фокс това е репликата на Крал Лир „Ние, всички ще се смеем на позлатените пеперуди“, докато Даниел Линекер залага на „Нашите съмнения са предатели, те ни карат да губим доброто, което често бихме могли да спечелим, ако не се страхувахме да опитаме“. Линдзи Лоън пък стига до „В какво се превръщат мечтите“.

Не винаги обаче звездите залагат на класическата литература. Хари Стайлс от групата „One Direction“ си е татуирал част от песента на Джордж Майкъл „Careless Whisper“ - „никога няма“ на десния и „танцувам отново“ на левия си крак. Понякога от хайлайфа прибягват и до латинския, както прави Дейвид Бекъм.

Татуирането на думи не е нова мода, но с развиването на технологиите дългите фрази стават все по-предпочитани.

Специалист от Лондон разказва пред БиБиСи, че наскоро изписал върху кожата на свой клиент цитат от А. А. Милн (създателя на „Мечо Пух“), дълъг 10 реда. „Хората идват с цели есета“, споделя майсторът на татусите.

Мнозина залагат на посланието и получават увереност от татуираните слова, посочват експерти. Най-често става въпрос за цитат от любима книга, който е свързван със значимо събитие, с житейско изживяване, довело до промяна в битието на конкретния човек.

Но защо тези вълнения трябва да бъдат „отпечатани“ върху крак, ръка, гръб? Не може ли просто да човек да ги пази в съзнанието си? Според професора по антропология от Университета на Пенсилвания Нина Яблонски става въпрос за стремеж към уникалност и в същото време към желание за принадлежност към нещо.

Освен това подобна татуировка е чудесно средство за разчупване на ледовете – цитат от Шекспир, Данте или Ницше може да е идеален начин за представяне пред непознат.
Разбира се, има и не малка доза изтъкване. Тендецията за подобни татуировки ясно показва нарастващия глад за демонстрация на литературна компетентност.

„Хората искат да се представят като любители на класическата литература. Това е признак на висока култура. Това е нещо, което винаги ще е на мода“, считат експерти. Но, както може да се очаква, понякога подобен стремеж е нож с две остриета.

Мис Англия 2004 и настоящ топ модел Даниел Лойд има татуировка на латински език на видимо място, която трябва да е популярният цитат от Ницше „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен“. Но в действителност преводът е нещо от сорта на „Този, който руша за мен, само за мен силен“.

В тази връзка неслучайно литературните пуритани са сериозно обезпокоени дали хората, които „изрисуват“ телата си с подобни цитати наистина разбират смисъла на татуираните думи. Меган Фокс може да знае значението на шекспировите слова, но може просто да й звучат приятно...
Друг проблем е, че „текстовите“ татуировки доста често не издържат дълго време. Специалисти изтъкват, че в период от 6 месеца до 1 година има голяма вероятност от „замъгляване“ на татуса. И много скоро той става напълно нечетим.

Както при всяка мода и тук съвсем скоро ще се появи факторът на неуникалността, тъй като „хитовите“ цитати ще се появяват на все повече тела.

И стигаме до Хамлетовата дилема „Да си направиш татуировка с впечатляващ цитат или не“...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
kiko преди 10 години
Имах четливо написано - над малкият Кико - Дай всичко от себе си ! - В момента е останало само Да........ си ! ")
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дам, и аз имам цял тефтер с цитати, които много много харесвам и НЕ са клишета, ама никога не бих си ги написала на която и да е част от тялото... Всъщност никаква татуировка не бих си направила, вече..., отдавна това не е никакъв израз на оригиналност - всяка МОДА изключва по подразбиране УНИКАЛНОСТТА.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** непременно държи да демонстрира на всички глупостта си.
15
6
 
9
 
! Отговори
boza преди 10 години
Az puk ste si tatuiram kruvnata grupa pod mishnicata .
14
7
 
17
 
! Отговори
художника преди 10 години
В обществена баня едно дете вижда на патката на един дядо да пише "АМ" и от любопитство го попитало:- Дядо, защо си написал това на чорката си? - Ех мойто момче, когато бях млад пишеше "АМСТЕРДАМ"Та тия дето се жигосват като *** замислят ли се, че като остареят и ще са смешни в очите на младите?
13
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да имаш много сериозен комплекс за малоценност за да си направиш татуировка, с която да се опитваш да покажеш своята идентичност и уникалност. Из скандинавските страни е много популярно, има жени с толкова много татуси по ръцете, че се чудиш тва жена ли е, или някой пират от бандата на Джак Спароу. Направо отвратителна история...
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми то, брат, те повечето рок музиканти освен по татуировки залитат и по наркотици. Ти ми кажи дали са прости :D Друг е въпросът, че на съвременните артисти работата им е да поддържат интереса на почитателите си и евала на тия, които успяват без "скандали", татуси, голи снимки и друго простотии.
11
1
 
37
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Няма по-голяма глупост от това да си татуираш нещо подобно. Никога не съм го харесвал и смятам, че хората, които го правят им липсва въображение, като не осъзнават, че една татуировка трябва да символизира нещо, а не да е просто цитат на някаква клиширана глупост. Като например: Only God can judge me - най-масовия и кифленски татус; следван от китайско или японско писмо, което притежателките му не знаят какво означава и на последно - арабските символи.
10
3
 
34
 
! Отговори
една преди 10 години
Това че някой е музикант на метъл, рок или която и да е ПОПУЛЯРНА музика, или пък ПОПУЛЯРЕН артист, не означава автоматично, че не е ***. Те затова са и популярни, т.е. в превод НАРОДНИ, защото се харесват от масите, а исторически е доказано, че масата е проста.
9
30
 
2
 
! Отговори
ДО 6 преди 10 години
Добре викаш простотия,а знаеш ли колко велики певци и рокмузканти са с татуировки.Бон Джоуви само като пример,те прости ли са.
8
0
 
12
 
! Отговори
естет преди 10 години
простакесище ме трийне мода, ако ползвам някое друго определение...
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези хора не си дават сметка, че татуировката е временно хрумване, което ще остане завинаги. Колкото и красиво да изглежда сега, кожата не е вечно млада и опъната... Да не говорим и какво ще мислят след време за цитата, който са си жигосали.
6
15
 
33
 
! Отговори
една преди 10 години
Номер 2- това дори не е откачена история. Това е простотия. Само един *** и невеж човек може да падне толкова ниско, че да си жигоса /не е далеч от жигосването/тялото като животно и да се пъчи с това. Простотия и пак простотия, а хора с татуировки са директно вън от кръга на познанствата ми, камо ли да ги наема на работа. Има много критерии, по които да познаеш простия човек и татуировката е един от тях.
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
надписите са най-тъпите татуировки,все едно на какъв език
4
2
 
27
 
! Отговори
много точно,1 преди 10 години
:))
3
30
 
4
 
! Отговори
команда до №1 и №2 преди 10 години
Бегай легай
2
5
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам какво му носи на човек за да си направи татуировка. Какво изпитва когато му забележат околните татуса. Т'ва не мога да си го обясня. Самочувствие че си се нашарил ли? По-красив ли изглеждаш така...???!!!Откачена история!
1
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е чел Шекспир, няма да направи такава глупост върху тялото си.