Полша: Полански да бъде предаден на властите в САЩ

Това е искането на новото правителство в страната
28 окт 2015 12:16, Петя Славова
6
Полша: Полански да бъде предаден на властите в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Новото полско правителство, което беше сформирано след проведените този месец избори, ще настоява световноизвестният режисьор Роман Полански да бъде предаден на властите в САЩ, където е обвинен за сексуален контакт с малолетна отпреди 40 години, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира Яролслав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", победила на изборите на 25 октомври. "Бяха проведени открити разговори за това, че Полански не трябва да бъде привлечен под отговорност за своите деяния, защото той е световноизвестен режисьор, коментира държавникът. Ние напълно отхвърляме подобно отношение!". Новото правителство ще настоява кинотворецът да бъде екстрадиран в САЩ.

На 30 октомври е насрочено поредното заседание на съда в полския град Краков, пише БТА. Той трябва да се произнесе по повод искането на САЩ Полански да бъде екстрадиран. От 1977 година 82-годишният носител на наградата "Оскар" е в списъка на издирваните от Интерпол лица. Той попадна в него след като лосанджелиски съд задочно го призна за виновен за встъпване в сексуално отношение с 13-годишната Саманта Геймър.

Правителството на Полша няма пълномощията да влияе на решението на съда. Но ако той се произнесе в полза на екстрадицията на Полански, министърът на правосъдието може да вземе решение той да не бъде предаден на властите в САЩ.

През месец октомври 2014 САЩ се обърнаха към полските власти с искане за арест на Полански, който в този момент пребиваваше в тази страна. Оттогава режисьорът, който има двойно полско и френско гражданство, се намира в Полша в очакване на решението по неговото дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ПолшаРоман Полански
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Тоя па намерил къде да се скрие от САЩ - в Полша, най-големите слуги на САЩ след България разбира се.
5
0
 
4
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Тази малолетна още жива ли е?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма спасение от американското правосъдие.
3
1
 
11
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
И поляците са изтрещяли.САЩ ни побърка всичките.
2
8
 
5
 
! Отговори
Лили преди 8 години
ако в САЩ наистина го искаха тоа, отдавна да са го прилапали...Ама тъй като е еврейн, явно се играйкат някакви игрички, за да не се направи нищо в края на краищата
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE MI ZANIMAVAITE S GLUPOSTI.TOLKOVA LI NIAMA DRUGI ***?