Певицата Пламена срещу анорексията, ще я победи ли?

В един момент е тежала ужасяващите 35 кг, битката й продължава
Обновена: 5 фев 2016 14:16 | 5 фев 2016 11:44, Александър Попов
75

Така изглеждаше Пламена преди да стане зависима от глада. Снимка: Facebook

Пламена е позната като финалист в предаването "Мюзик Айдъл", след това за кратко е в каталога на най-голямата фолк компания - "Пайнер". Последнота й изява пред очите на обществеността е в риалити шоу, в което излиза с щампата "скучна".

Сега обаче нейният живот няма нищо общо с шоуто. Тя се бори с анорексията.

"Стигнах дотам да се ограничавам от водата, която пия. Всеки един килограм отгоре ме наранява", разказва Пламена пред Нова телевизия.

Това е история за път към смъртта и опита да се върнеш от тунела. В този разказ всяка хапка е усещане за провал.

"Много е трудно. Не приемам, че в момента гасна от анорексия. В момента се боря. Това ще бъде най-голямата победа в живота ми", сигурна е Пламена.

"Удоволствието" от глада започва преди година. На височина от 1,70 м тя стигнала 35-37 кг. Сега се е закрепила на 40 кг.

"Ям ядки, но все още си меря храната. Но няма да е все така. Не съм се притеснявала от някакъв фатален край, но са ми се случвали гърчове и припадъци. Когато започна да ми пада косата, се почувствах много болна. Спираш да функционираш. В един момент имах чувството, че тялото ми е балсамирано. Не си жив, просто дишаш. Мислиш само какво да не ядеш", откровена е певицата.

Пламена се връща и към момента, в който става известна покрай музикалния формат.

"Мога да напиша цяла книга за матрицата, в която попада един участник в подобен музикален формат. Това е един измамен балон, още си малък, създават ти илюзия, че си много голяма звезда. Всичко е една лъжа и свършва след три месеца. Оставаш сам и те завърта една центрофуга, в която трябва да оцелееш", разказва певицата.

След шоуто тя си взела квартира, започнала да пее в пиано бар.

"Имаше голям интерес към мен. Бях ангажирана с музиката, но сам е трудно да оцелееш. Събрах пари и ги вложих в поп проект. Попаднах на некоректен режисьор, който взе парите и една година не си вдигаше телефона. После се свързах с инж. Митко Димитров и влязох в "Пайнер". Тогава разбрах, че за да оцелееш, трябва да влагаш много пари, за да си конкурентноспособен. С пеене само не може да се оцелее, трябва да мислиш за всичко, да си плащаш ротации в телевизиите. Когато имаш финансов гръб, нещата се случват много лесно. Аз съм от нормално семейство и нямам този финансов гръб", разказва Пламена.

Тя разкрива, че е получавала и предложения, които нямат нищо общо с музиката и най-тежко й е било, когато тези предложения са станали повече от тези за участия.

Проблемите с хранителното й разстройство започват преди година.

"Дали паник атаки, дали наркотици, дали анорексия - всеки си има тъмна страна, с която се бори. Видях, че не мога да контролирам нищо в живота си, освен храната и теглото. И хвърлих енергията си натам, успокояваше ме, че имам контрол поне над това. Гладът е като наркотик. Кантарът ми мереше с 3 кг повече и по-голямата цифра ме караше да искам да отслабвам още и още. Стигнах до 35 кг. Чаената лъжичка с мед я смятах за едно хранене", връща се към най-големия си кошмар тя.

В това време майка й я е молела да я заснеме гола, за да види сама пораженията.

"Тогава видях в огледалото просто кокали, вдлъбнатини. Веднага ги изтрих. Нещото, което ме накара да се замисля, е моментът, в който получих бяло петно. Говорих по телефона и след минута нямах никакъв спомен с кого и за какво сме приказвали", допълва изпълнителката.

Кога е настъпил моментът, в който е искала да се завърне към живота?

"Сега се замислям, че не е настъпвал истинският такъв момент. Пожелавала съм си любов, хит, но храна - не. На празници баба ми е готвила любимите ми ястия. Хапвала съм малко баница, или малко гювеч, но на другата сутрин се чувствам дебела и подута. И в такива моменти съм си казвала, че никога няма да се излекувам. Че ще умра. Осъзнавам, че трябва да кача килограми, но това ме наранява", разказва Пламена.

Тя се надява колкото се може по-скоро да се завърне към живота.

Сядайки в ресторант, в чашата вода тя вижда средство, което да й помогне да повърне. А парчето риба определя като провал - ако не хапне, ще е провал на лечението й, а ако го хапне, вижда провалът от другата страна.

"Ям го, защото знам, че това трябва да направя, не че го искам. Надявам се да дойде времето, когато ще си поръчам цяла порция. Това ще бъде най-голямата победа в живота ми", надява се Пламена.

В България отдавна се спекулира с едно число от 200 000 души, страдащи от анорексия. Но специалистите по хранителни разстройства казват, че няма как да има статитика в България, защото на практика не се води такава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Пламена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
до 16?Пушете? Помислих, че сте написал ...четете.Пушете млади момичета. Правете дробовете си на пихтии. Карайте всяка ваша клетка да крещи за кислород, задъхвайте се, вонете на ...смрад, целувайте мъжете си вонящи, децата си закърмени и отгледани в дим.
14
2
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
Моля да се има предвид, че е изключително повърхностно да се коментира проблема повърхностно, от рода на това, че основната причина тези момичета да спират да ядат е желанието им да изглеждат добре и затова отслабват. Когато се е появило това желание като мисъл, то значи някой някъде преди това ти е набил в главата, че НЕ изглеждаш добре, че си грозна, че си уродлива, че така няма да успееш, че си не знам си каква! Пламена го казва: храна=провал. За други алкохол=отпускане, наркотици=бягство.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Некачествената храна, която ядем, както и лошите хранителни навици, влияят негативно на хората, по различни причини склонни към бързо напълняване. Гладуването трябва да се провежда грамотно, дисциплината трябва да е спрямо самата диета и начина на хранене, а не заради идеята да се отслабва, за да сме красиви. Всеки користен мотив в гладуването води не до лечебен ефект, а до заболяване, което е по-страшно даже от ускореното пълнеене. Има си книги за безкористно гладуване, което е лечебно, четете!
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На момичетата ще им кажа следното - Яжте, пийте, пушете и си носете новите дрехи. Една жена не може да има всички мъже, какво сте полакомели толкова? За всеки влак си има пътник.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те затова Миле Китич е най-големия: Кило горе, кило доле!
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добре я разбирам, не съм стигала до анорексия, но съм била близо. Това да се усещаш лек, красив, да получаваш комплименти е изключително сладко и е много трудно да се откажеш, и да се върнеш към по-големите размери дрехи, тежеста на редовното хранене и така...
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заболяването й е психосоматично и много трудно се лекува. Идва един момент, в който органите отказват да преработват храната и да я отделят. Организмът спира да работи заради психическите команди, които дълго време са го стресирали. Казвам го, понеже и аз съм болен от това, макар и не в толкова остри форми. Лошото съсредоточаване върху себе си във всяко отношение довежда до болестни отклонения на психична основа. Трябва отново да ставаш едно с плътното си тяло, ако не умреш преди това.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мога да напиша цяла книга за матрицата, в която попада един участник в подобен музикален формат. Това е един измамен балон, още си малък, създават ти илюзия, че си много голяма звезда. Всичко е една лъжа и свършва след три месеца. Оставаш сам и те завърта една центрофуга, в която трябва да оцелееш", разказва певицата. --> Много прилича на типичен американски балон. Така е не само в света на шоу-бизнеса им, а и във финансите, и във военщината им. Пазете се от кваса на парисеите! - казва Господ.
7
1
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
Ако няма по-силен човек от себе си до нея - няма да се оправи. Имам приятелка. Има подобни проблеми, не са толкова драстични. Тя поне знае от какво са и те не е обсебстващото я чувство за провал, както е при Пламена, а това, че като дете й е липсвала обич. Затова сега поне малко съм спокойна за нея, защото си има някого и не трябва сама да се справя със себе си. Боя се, че тези хора само така могат да се справят с живота. За да си сам със себе си трябва да си много силен. Не е за всеки.
6
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога не е била дебела, сега само в лице изглежда по-добре- с хубави изразени скули, преди беше доста бузесто момиче, винаги дебелите бузи са ми се виждали загрозяващи, жалко че трябва да умираш от анорексия, за да ги махнеш...
5
3
 
19
 
! Отговори
не разбирам. преди 8 години
Едни умират от глад, защото няма какво да ядат, други умират от глад, защото просто не искат нищо да ядат.Какъв контрол е това?Никакъв.Не тя контролира какво да яде, а анорексията я контролира нея.Пак е сгрешила, че има над нещо контрол.Когато човек има всичко, стига до там да не иска нищо.
4
9
 
53
 
! Отговори
Зрител преди 8 години
Гледах я по НТВ.Сбъркана работа от самото начало.Малко провинциално момиче с нереални амбиции, бутана в мюзик айдъл, защото се мляскаше с един от участниците на екрана.Малко внимание и показаха и се почна - изкуствени цици, изкуствено лице, плейбой, пиано бар, пайнер, държанка на кой знае колко мутри.Използвана, изхабена и изхвърлена.Сега драматизира анорексията.Пропиляни години и живот. Не виждам и да се оправи.Мозък не може да се присажда.
3
2
 
60
 
! Отговори
кирил преди 8 години
Дано се оправи, ама честно казано още от самото начало си изглеждаше, че иска да пробие на всяка цена. Нали си направи силикон, снима се в плейбой, почна да пее чалга. Хайде стига толкова. Всеки си има драми в живота.
2
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова ТВ падна до нивото на провинциална кабеларка с тези истории тип "Лична Драма" от жълтата преса вмъкнати в така наречените им новинарски емисии. Историята на тази чалгаджийка е доказателството за това! НО какво да се прави ... това иска ПРОСТО-людието!
1
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1Жените слабеят, за да се харесат на мъжете, един вид се продават по-добре на пазара. Явно това движи света в днешно време.