Сет Кастил в помощ: Как да изберем перфектното куче?

Специалистът със своите рецепти пред Dnes.bg
15 мар 2018 10:00, Александър Попов
5

Снимка: Viasat Nature

От 17 март, събота, Viasat Nature ще ни запознае с експерта по кучета Сет Кастил в новата поредица "Търсенето на Фидо". Той ще помага на ентусиазирани бъдещи собственици да намерят идеалната компания за своя начин на живот. Дали за общително куче, което ще помогне на стопанина си да преодолее срамежливостта, активно куче, което ще го накара да излиза повече, или дори куче, което може да долови признаците на епилептичен припадък, Сет помага на всеки участник да определи своите нужди и критерии за новия си най-добър приятел.

Ето какво сподели Сет Кастил пред Dnes.bg дни преди премиерата.

Как се зароди идеята за "Търсенето на Фидо"?

Поредицата показва вдъхновението и отговорността да приемеш куче в своя дом. Има много погрешни схващания за кучетата, които ние се стремим да коригираме чрез положителни истории за истински осиновявания.

Има ли рецепта да си вземем куче, с което да имаме перфектната връзка?

Хората са уникални, кучетата - също. Тайната е да се съчетаят начина ни на живот и отношенията да бъдат двупосочни. Затова и аз първо срещам човека, двойката или семейството и прекарвам известно време с тях. Да видя какъв е графикът им, с колко свободно време разполагат, каква е тяхната домашна среда, начин на живот, имат ли хобита. И да си отговорим на най-важния въпрос - защо искат да си вземат куче сега? След това идва ред на търсенето сред много кучета като предлагам поне три възможности. Има много черти, които гледам - възраст, порода, размер, темперамент и ниво на активност.

Каква е за вас перфектната връзка между собственик и куче?

Приятелство, което подобрява качеството на живот както на човека, така и на кучето.

Какво ще се случи с кучетата, които не се вписват в новия си дом? Колко често се случва?

В "Търсенето на Фидо" все още не ми се е случвало, но не е изключено. Да прекараш заедно с куче час-два е едно, съвсем друго е да стане част от твоя дом и семейство. Винаги ще има преходен период за вас и кучето, вероятно включващи неочаквани поведенчески проблеми, повечето от които могат да бъдат решени своевременно. Важно е да имате търпение и да правите компромиси през този период. Ако все пак виждате, че тази връзка не е от полза както за вас, така и за кучето, то може да бъде прието от семейство, което е по-подходящо.

Хората трябва да знаят, че кучетата не са кацнали с космически кораб - те се превърнаха в това, което са днес, чрез отношенията си с нас в продължение на хиляди години. За човека най-силната връзка, която можем да изградим е с друг човек. И след това са кучета. Вярвам, че кучетата наистина са подарък за нас и не трябва да забравяме това. Смятам, че те трябва да бъдат третирани със същото отношение и уважение като другите хора.

Коя е вашата любима и незабравима кучешка история?

Имам толкова много невероятни кучешки истории през живота си и докато записвахме "Търсенето на Фидо". Всеки един епизод е много специален по различчни причини, но определено ме докосна историята на Тод. Предишните му две кучета бяха починали, здравословното му състояние не беше добро. Той се намира в ситуация, в която осиновяването на куче не само може да подобри живота му, но и да го трансформира.

Днес кучетата са облечени в дизайнерски облекла, спят в луксозни легла, закичваме ги с бижута. Не се ли опитват собствениците да хуманизират твърде много своите домашни любимци?

За мен най-важното е винаги да третирате кучето си като част от семейството - с абсолютна грижа, любов и уважение. Кучетата са много интелигентни създания, не се нуждаят от много да бъдат щастливи. Предполагам, че оценяват някои от съвременните луксозни неща, но в крайна сметка те просто искат да бъдат кучета. Ако искате да похарчите цялата си заплата за леглото, защото мислите, че е сладко - купете го.

Можете ли да определите от характера на бъдещия собственик каква порода е подходяща за него?

Характерът на бъдещия собственик не определя подходящата порода, по-скоро дава насоки.

Според вас какво е най-важното нещо, което човек трябва да знае преди да реши да вземе куче?

Както споменах, кучетата не изискват много, за да бъдат щастливи. Но те са дългосрочен ангажимент, имат нужда от грижа и внимание, време и финанси. Човек трябва да мисли за това как то ще се отрази на бъдещето им по всякакъв начин.

Какви са вашите критерии, които ви помагат да разберете дали даден човек ще бъде добър собственик на куче?

Най-важното е, че трябва да носи отговорност. И искам да чуя защо иска да осинови куче. Отговорът на този въпрос казва всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
развъдчик преди 6 години
Голям бизнес станаха тия кучета.Това вече граничи с лудост,повечето ми клиенти не осъзнават,че откачиха и се вманиачиха.Поставиха кучето и котката над човека.
3
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Аз имам куче "само" от 9 години. Тия какви ги разправят понякога. Направо ми е смешно.
2
7
 
7
 
! Отговори
Виетнамец преди 6 години
Ние кучетата ги избираме по вкуса. Най хубави са средните по размер. Крехко месо, и почти нямат мазнини. Големите кучета имат по жилаво месо. А най малките са кожа и кокали.Но кате те подгони гладеш всичко ядеш.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това според зодията ли е? Питам за един приятел.