Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!

Актрисата обяснява родния жаргон пред списание Vanity Fair
14 авг 2018 18:30,
128
Трудният български на Нина Добрев: К'во правиш, ма? Дреме ми!
Снимка: Vanity Fair

Американската актриса с български произход Нина Добрев никога не се е срамувала от родната си страна.

Екзотичните й корени са повод за много въпроси от страна на местните американски медии, а тя винаги с усмивка отговаря на тях.

Холивудската звезда за пореден път демонстрира познанията си по български език, по-специално родния жаргон, в интервю за видеорубрика в списание Vanity Fair.

На видеото се вижда как Нина Добрев чете български фрази, които могат да бъдат чути на улицата в нашето ежедневие. Освен това, актрисата се опитва да обясни какво означават, като често пъти нейното предположение (което по принцип е вярно, заради буквалния смисъл на думите) се оказва малко по-далеч от истинската им употреба.

"Кво правиш, ма?" е една от фразите, които холивудската звезда се опитва да преведе на американската аудитория, а сред останалите изрази са и "кифла", "брат", "да си във филма" и "дреме ми на шапката".

На моменти красивата българка изпитва леки затруднения с прочита на българските фрази, но това е по-скоро очарователно, отколкото дразнещо, заради заразителната усмивка и чистосърдечност на Нина Добрев.

"Едно от странните неща в България е, че кимането надолу означава "Не", а настрани - "Да", споделя холивудската актриса пред Vanity Fair.

Българската култура, обаче, е твърде необятна "дисциплина" за изучаване и често пъти чужденците изпадат в интересни ситуации при сблъсъка си с нашата родна действителност.

"Едно от нещата, които научихме днес е, че трябва да посещавам България по-често", сподели с усмивка Нина Добрев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Всички около мен климат с глава за "да", какви са тези простотии че сме показвали с кимането "не".
63
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците също опитват с всички средства да емигрират в Щатите. Нормално. Русия е ***. Не става за живеене или работа.
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина ли има наивници, които си мислят, че ако не беше заминала за САЩ днес щеше да е световно известна актриса.То бива патриотизъм, бива, ама чак пък толкова.Ако беше останала със сигурност щеше де са превърне в чалга певица или компаньонка на мутри, което всъщност е едно и също.В България друго просто не можеш да станеш. Такава е системата.
61
3
 
15
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
Голяма свобода. Във Франция и в съвременните времена няма да допуснат емигрант да им разяснява жаргона на чужд език, който не владее писмено или поне говоримо.
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Ами не се сещаме за друга известна по света бг актриса или певица. Нина Добрев е единствената известна българка в развлекателната индустрия.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 54Ако искаш да играеш в киното и тв трябва да напуснеш България.В България се уреждат разни връзкарчета които немогат да играят.
58
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избрала е да живее в Америка, там е прекрасно щом толкова народ се опитва да емигрира тамДа не ти е скаппаната Русия с късото диктаторче ;)
57
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ти е жал че способни хоря работят и живеят в САЩ и ЕС ?!Умния и кадърния днес имат избор, а не като през комунизма да живее в държавния затвор наречен НРБ
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен" Много по-красиви, образовани и милеещи за България има зад граница"Не мисля, че тези, които са напуснали ДОБРОВОЛНО България са красиви,умни, образовани и т.н, те за мене с аскапани ПРЕДАТЕЛИ, нищо повече.Според твоята глупост, ти си по-грозен, необразован и немилеещ за България, щом си в самата България, нали?
55
10
 
0
 
! Отговори
До "копейкаджия преди 5 години
Само на копейкаджиите още не е станало ясно че холивудските светила не са никакво мерило за интелект и култура. Хората, които са шетали по света и точно на запад, отдавна не издигат в култ някой само заради местоживеенето. Ама затова трябва да си излязал от Люлин или Младост.
54
3
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Ако наистина е внучка на Добри Джуров значи просто следва древната комунистическа повеля - бягайте на Запад, по-далеч от Русия, ако искате да живеете като хората!
53
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Жал ми е за всички стойностни хора, които напуснаха по неволя България. Много по-красиви, образовани и милеещи за България има зад граница. Никой не е тръгнал да трупа дивиденти на чужд гръб. Грозно е!
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нина е предател, както и децата на Нинова, Лавров, Брежнев и Хрушчов - те също учат, живеят и работят в лошите САЩ :)))
51
7
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Тя е толкова готина именно защото е НАПУСНАЛА България.Ако беше останала тук, може да си сигурен, че днес нямаше да е това, което е.Поздрави.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие четете и гледате какво е казала Нина Добреф.А тя никога няма да прочете жаллките ви думички, руски мишшки такива :)))
49
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Форумните копейкаджии са бесни на Нина щото тя е красива известна и богата, а те са бедни, неспособни и некрасиви, печелят по няколко рублей в день за да плюят България и българите.Жално плачат копейкаджиите :)))
48
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се, какво толкова се възхищавате на тая пишман "актриса". Искала да "прославя" България. Всъщност, българският език не е съставен от такива улични фрази. Българският език, и въобще славянските езици, имат своята неповторима красота, богат езиков, смислов и книжовен речник и разнообразни думи. Тая Добрев/а, да не се прави на учителка по Български език, и да не омаловажава и снишава нивото и качеството на Българската родна реч. Тази се подиграва с българския език. Тя не заслужава внимание.
47
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не я гледам тази актриса, но е жалко, че точно такива изрази е избрала за да представи българския език. Това говори много за нивото на обкръжението й. А ако не знае какво означават тези изрази, може да пита. Изобщо, простотия.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е - в Америка щом работиш добре и имаш мозък ще успееш.Ако Нина живееше в Русия нищо нямаше да успее да направи.Или ако беше в друга бивша комунистическа държава.Западът е истината !
45
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 42Прав си, подкрепям изцяло твоето мнение. Въпросната "актриса" Николина омаловажава Българския роден език.