Честит рожден ден, кралю! Майкъл Джексън щеше да навърши 60

Историята на титанът
29 авг 2018 17:15,
51
Честит рожден ден, кралю! Майкъл Джексън щеше да навърши 60
Снимка: Billboard

Последните си години от живота си се превръща в по-скоро в странна и често отблъскваща версия на себе си. Нещо като експонат в музея на звездите. Но под необикновената повърхност се крие певец, който достига до върха на славата не благодарение на голямата си ексцентричност, не благодарение на голяма доза късмет, а благодарение на вродения си и забележителен талант. Той завладя света. Той е Майкъл Джексън и днес щеше да навърши 60 години.

Честит рожден ден, кралю!

Въпреки огромните си недостатъци и поредицата от скандали, които съпътстват живота и кариерата му, Джако може спокойно да бъде наречен "най-великият шоумен" на много поколения, прекият наследник на Франк Синатра и Елвис Пресли. Майкъл Джексън – ненадминатият великан, който ще остане завинаги в историята на музиката като един от най-влиятелните изпълнители.

Майкъл Джоузеф Джексън е роден на 29 август 1958 г. в Индиана и е седмото от общо 9 деца. Има три сестри и петима братя. Баща им, който е стоманолеяр, още от малки подтиква всичките си деца да пеят.

Тримата му братя – Джаки, Тито и Джърмейн, сформират групата "The Jackson Brothers" през 1964 г., а Майкъл и Марлон се присъединяват малко по-късно. Малкият 5-годишен Джако свирел на конга. Групата се превръща в "Jackson 5" и бързо става феномен.

В периода 1966-1968 г. често свирят в клубове и други нощни заведения. Подписват първия си договор с Motow Records и записват песните "I want you back", "ABC", "The Love You Save" и "I'll Be There". Успехът е зашеметяващ и всички те достигат до №1 в класациите на Billboard Hot 100.

На 7-годишна възраст малкият Майкъл Джексън става солист на групата и по-късно започва да пише много от хитовете на групата. На 11 години той вече е звезда. Наричан е от списание Rolling Stone "гений с невероятна музикална дарба".

През 1971 г. албумите им са най-купуваните в САЩ. Братята записват 4 албума, но към края на 1973 година продажбите намаляват и през 1975 г. те напускат Motown Records.

През 1975 година подписват нов договор, този път със CBS Records (по-късно Sony Music Entertainment) и Epic Records. От 1976 до 1984 г. издават още 6 албума. През 1979 г. "The Jacksons" бият всички рекорди с албума си "Triumph".

На 20-годишна възраст Джако решава да поеме по своя собствен път и да започне соло кариера. Първият му албум "Off the wall" продава 20 милиона копия. Майкъл вече е звезда от световна величина.

Заради него става популярно танцовото движение, наричано "лунна походка", след изпълнение на Джако през 1983 г. От тогава това се превръща в негова запазена марка.

През 1979 Джаксън чупи носа си по време на танци. Това води и до първата пластична операция на изпълнителя, която за жалост е неуспешна и води до усложнения. Джако се оплаква от трудно дишане. Така следват още няколко операции. Първата видима промяна на кралят на попа е факт.

Малко по-късно, докато снима реклама на Pepsi през 1984 г. при инцидент на снимачната площадка и дефект в пиротехниката, косата на Джако се запалва. Кралят на попа получава множество изгаряния по главата от втора степен и се подлага на специално лечение.

Върхът в кариерата на Джако (ако тя изобщо е имала някакви спадове) е през 1982 г., когато на бял свят излиза албумът "Thriller" - най-продаваният албум в историята на музиката за всички времена. Той съдържа хитове като "Billie Jean", "Beat i"” и "The Girl Is Mine". С него Джако печели 8 награди "Грами" и е на върха на музикалните класации в продължение на почти година.

През 1988 г. излиза филм, написан от Джексън озаглавен "Лунен пътешественик". Лентата включва някои от емблематичните песни на изпълнителя и представлява фантастична история за сблъсъка на Лунния пътешественик Джако с наркодилър. Същата година излиза и биографичната книга на краля на попа "Лунна разходка", която разказва за живота на здездата.
Освен революция в музиката и танците, може да се каже, че Майкъл Джексън въвежда и новости в режисурата и сторителинга. Видеоклиповете към музикалните парчета се превръщат в кратки истории, каквито са Thriller, Bad, Remember the Time, Ghosts и други. Днес стремежът към надграждане на музикалното произведение и въвеждането на сюжет и главни действащи лица може да бъде видяно почти навсякъде и във всеки жанр.

Звезда от величината на Джексън има редица запазени марки – лунната походка, блестящата ръкавица, черните обувки с бели чорапи и маската на лицето, която носи през последните години от живота си.

Очаквано, животът на толкова огромна световна знаменитост като Джако е съпътстван с поредица от скандали.

Кралят на попа е обвинен в педофилия през 90-те. Повдигнати са му обвинения за сексуално посегателство срещу 13-годишно момче. По-късно е оправдан, а публична тайна става, че изпълнителят сключва споразумение със семейството на момчето за 23 милиона долара.

Започва да взима болкоуспокояващи, към които впоследствие се пристрастява. Това сериозно влошило и здравето на изпълнителя.

През юли 2009 г. в Англия е планирано турне с 50 негови концерта, за които билетите са разпродадени. Майкъл Джаксън умира само седмици преди началото на турнето, на 25 юни 2009 г.,на 50-годишна възраст, от свръхдоза пропофол в комбинация със седативи.

Личният му лекар д-р Конрад Мъри е признат за виновен в непредумишлено убийство и осъден на четири години затвор. Въпреки това и до ден-днешен смъртта му остава обвита в мистерия.

И днес все още има хора, които поддържат конспиративната теория, че кралят на попа е жив.

Животът му е свързан с много противоречиви и странни събития. Той е женен два пъти и има 3 деца — една дъщеря и двама сина - Парис Джексън, Принс Майкъл Джуниър, Принц Майкъл Джексън II.

Майкъл е един от малцината, които са включени в Рокендрол залата на славата два пъти. Той е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес - общо с 15 награди "Грами" и 17 сингъла, изкачили се до №1 в класациите.

През 1992 той създава фондацията Heal the world, която помага на децата от цял свят. Дарил е чрез фондацията си милиони долари на нуждаещи се деца.

Днес тази велика звезда щеше да навърши 60 години. Приятна разходка на Луната, кралю! Музиката ти ще остане вечна като теб!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле колко *** народ се изказва. Направо е плашеща интелектуалната "мощ" на голяма част от населението.
42
5
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
До lelkaОстаряваш и започваш да отричаш по-новите неща.Аз като си спомня само древните траки какви песни имаха....Това сегашното след Цезар насам е като гюрултия на мегдана.
41
3
 
4
 
! Отговори
илюминати-сатанисти преди 5 години
Ама ти си мислиш, че знаеш истината. То всичко е медии. Политиката не се учи с медии, а ако си в нея...Останалото са догадки. И Американците и Русия са едни и същи... даже не става въпрос за противопоставяне. В това не е смисъла. А това, че съм лицемер и пиша на компютър... Аз не казвам, че трябва да бъдем крайни. А не трябва да вярваме, че всичко е там. Истината няма да я намерим там. Зая останалите Биг Брадър...
40
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа чалгаджии - за какъв крал иде реч.Самият Елвис каза - ако аз съм краля на рока, то тогава Рой Орбисън трябва да е краля на музиката.
39
2
 
0
 
! Отговори
Алла с бутика в ... преди 5 години
Дайе я да ги видим тези снимки веее, това ще е яко. Ала с шише у рибарника...
38
5
 
0
 
! Отговори
църквата преди 5 години
До илюминати-сатанистиАмериканците са демократи.Там Бог и Антибог( САТАНАТА ) имат равни права и са равни пред закона.
37
6
 
0
 
! Отговори
сатанюга преди 5 години
До илюминати-сатанистиАма си лицемер бе.Ти тия постове на изключен компютър и таблет ли ги пишеш?Лъжец и лицемер.
36
2
 
5
 
! Отговори
илюминати-сатанисти преди 5 години
до 36 Съгласен съм ,че по-големи станистите от комунистите няма!!! Но и американците не им отстъпват. Обичайте родината си и не чакайте някой да ви оправи...
35
2
 
0
 
! Отговори
до 1234 преди 5 години
Давай по устните на съпругата. Тя е комунистка и ще приеме подаденото.
34
6
 
4
 
! Отговори
илюминати-сатанисти преди 5 години
Ходете на църква, изключете телевизора, не ви трябва много... Трябва ви семейството, обърнете им внимание. Там е щастието, не е в телевизора, интернет, новото, хубавото, повърхностното, което се поднася като изкуство дори... Сатаната е бил най-надарения в това! Красотата не е красота! Изящното не е изящно. Хубавото е съвсем друго и за да достигнеш до него не трябва много. някои хора губят цял живот да го търсят, а то е до тях... Няма да го намерите в нито едно изкуство. Всичко е фалш!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО-ГОЛЕМИ САТАНИСТИ ОТ КОМУНИСТИТЕ НЯМА!!! ТЕЗИ ДЯВОЛСКИ ИЗЧАДИЯ СА ИЗБИЛИ ПОВЕЧЕ СВЕЩЕНИЦИ И ВЯРВАЩИ ХРИСТИЯНИ ОТ ВСЕКИ ДРУГ. ТЕ ВЗРИВЯВАХА ЦЪРКВИ, ТЕ ЗАБРАНИХА ХРИСТИЯНСТВОТО!!! СЕГА ПРЕОБЛЕЧЕНИ В ОВЧАТА КОЖА НА ОФИЦЕРА ОТ РУСКОТО ГЕСТАПО ПУТИН СЕ ПРАВЯТ НА ХРИСТИЯНИ И ДОРИ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ОБВИНЯВАТ ДРУГИ, ЧЕ БИЛИ САТАНИСТИ. ОТИВАТЕ ДИРЕКТНО В АДА ДРУГАРИ, ДО ЕДИН, НЯМА ДА ИМА СПАСЕНИЕ ЗА ПРОЯДЕНИТЕ ОТ КОМУНИЗЪМ ДУШИЦИ!
32
5
 
1
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Анонимен32много обичам да си изхождам в устите на такива като теб.
31
6
 
5
 
! Отговори
илюминати-сатанисти преди 5 години
По-голямата част от телевизията, музиката, филмите са продукт на Сатаната! Приятно гледане, после се чудете, защо не сте щастливи... като ви пускат клипове за пари, коли, чатали и илюзия за доброто. Сарказъм и забава на плоска основа. отделяне от истината по един деликатен начин... Но Сатаната не е така лош колкото си го мислите и той е бил ангел и то най-красивият и умният, но се е възгордял... Границата между доброто и лошото е много по-тънка :)
30
4
 
5
 
! Отговори
ааа преди 5 години
До илюминати-сатанистиМадона е лоша щото е американка.Кажи нещо за Алла пугачова.Имало нейни снимки навремето с бутилка шампанско в оная и работа.Още по времето на соца.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква воняща пaплaч се изхожда тук?
28
4
 
3
 
! Отговори
простак преди 5 години
До Анонимен29Пък ти си един хубав, интелигентен, красив, умен, чаровен.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публиката в този сайт, с малки изключения е дълбоко прoсташкa.
26
11
 
4
 
! Отговори
илюминати-сатанисти преди 5 години
А Мадона е олицитворението на ранното извращение. Цялата американска култура е такава. Пазете си децата от нейното влияние. Илюзия за нещо хубаво, а всъщност токова повърхностно... Светът е истинкса борба между доброто-лошото. Голяма част от политическият елит и управляващите са на страната на лошото. И това си личи по музиката, идоли и глупости... Всичко идва в добра опаковка на доброто, но почнете ли да четете ще разберете, че там няма истина... Истината е в църквата!
25
6
 
9
 
! Отговори
Симеон преди 5 години
Как се честити на мъртвец рожден ден ? Това е тъпо .Има годишнина от рождението ,но честит рожден ден е нелепо
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Днес стремежът към надграждане на музикалното произведение и въвеждането на сюжет и главни действащи лица може да бъде видяно почти навсякъде и във всеки жанр."Нищо общо, това беше по времето на Джексън. Днес музиката няма никакъв сюжет, само някакво мучене, нечленоразделни звуци и плиткоумни текстове. Клиповете са глупави и скучни.