Марлон Брандо - лошото момче на киното

Ето няколко факта за живота на актьора
27 май 2020 02:45, Дарена Найденова
4
Марлон Брандо - лошото момче на киното
Снимка: Getty

Марлон Брандо-младши е един от най-известните и влиятелни актьори през втората половина на XX век. Той се превръща в лице на метода "method acting" – набор от техники за обучение и репетиции, които се стремят да насърчат искрени и емоционално изразителни изпълнения. Той е разработен от руския актьор и режисьор Константин Станиславски и е описан в книгата му "Създаването на актьор, изграждайки персонаж и роля".

Брандо е един от първите, които използват тази техника, а в днешно време тя стои зад успехите на 80% от актьорите, получили награда "Оскар". Марлон привлича вниманието с играта си в "Трамвай Желание", където влиза в ролята на Стенли Ковалски. Актьорът веднага получава статута на лошото момче на киното и театъра, тъй като се кара с абсолютно всички на снимачната площадка и зад сцената.
 
Историята разказва, че много от екипите в развлекателната индустрия не са искали да работят с Брандо, защото той е бил непоносим. Сценаристът Бернардо Бертолучи го нарича „ангел като човек, чудовище като актьор“. Получава първия си „Оскар“ за играта си в „На първа линия“, а втората златна статуетка взима за дон Корлеоне в "Кръстникът" през 1972-а.
 
Тази година обаче Марлон не отива да си вземе наградата, а изпраща представителка на индианското племе апачи. Тя прочита речта на актьора, в която той протестира срещу отношението на киното към индианците. 

1. Изключен е от две училища
 
Много преди да се превърне в лошото момче на Холивуд, Брандо си е бил просто лошо момче. Изключен е от гимназията, защото е карал мотора си по коридорите. Това кара баща му, Марлон Брандо-старши, да го изпрати във военна академия в Минесота. След като влиза там, актьорът не се е променил много-много. 
 
Той пише, че една нощ се е изкачил до върха на камбанарията, премахва езика на камбаната и го заравя. В изблик на гениалност, Брандо организира комитет, който да търси виновника за липсващия език. Той така и не бил хванат, но актьорът е изгонен от академията заради други нарушения. След това, през пролетта на 1943 година, той се мести в Ню Йорк, за да живее със сестра си.

2. Работил е върху къщата на Тенеси Уилямс
 
Писателят Тенеси Уилямс, който е автор на пиесата “Трамвай Желание“, е живял в Масачузетс, когато канализацията му се е повредила. Дни преди да се яви за ролята си на Стенли Ковалски, Брандо се появява в къщата на Уилямс и оправя проблема. След това се явява на прослушването, а Уилямс пише, че това е било „най-великолепното прослушване, на което съм ставал свидетел“.
 
Още факти от живота на Марлон Брандо четете в Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
5
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 3 години
Не пишете глупости! Марлон Брандо е най-великият киноактьор за всички времена! Точка!
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърди се, че е бил бисексуален. Все пак е искал да става звезда и да има хубави роли, а това си има цена.