България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито зануляване на по бедните
17
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
16
27
 
30
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
Ако до сега не сте видяли мизерия, когато пеиемем еврото ще видите що е то мизерия! Така и не разбрахте с *** си кратуни, че тази валута е направена за РАБОТЕЩИ ИКОНОМИКИ, а не като нашата която е на командно дишане и неконкурентна по всички показатели. Овца, овце и пак ОВЦЕ!
15
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и?
14
25
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малейййй... как ще хвръкнат цените!
13
11
 
35
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Браво...Най се кефя че банките няма да ни е...ват както си искат...
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде са румънците Добре е да сме с тях заедно Тука в Силистра ще имаме проблеми с парите ако не минем заедно на евро с тях
11
38
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наздраве! Само заради това пак ще гласувам за Борисов.
10
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
9
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее Европа Да живее Европейска България България винаги е била и ще бъде европейска страна БСП и Радев да вървят в Сибир , при пияната руска ***
8
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PrimaБотовете на лелката и генерал Хвърчилков блъскат ли блъскат минуси...омг
7
16
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Честито г-н Борисов, вече не сте политик, а Държавник, с главна буква.-------И за какво се радваш?Да не би вече да работим в евро?Просто Боко паг нещи ги е нае бас 200, а вероятно и нас...
6
30
 
47
 
! Отговори
Prima преди 3 години
Честито на всички здравомислещи българи. Това е пътят на България, пълна интеграция в Европа и отдалечаване от Ориента, бил той руската или турска империя. Ако стане нещо с ЕС, оставаме между тези две черни сили и не ни чака нищо добро. Дано не сме за пореден път наивни и не се вкараме сами в азиатската степ или пустош.
5
29
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер чудесна новина
4
26
 
36
 
! Отговори
Ой преди 3 години
кво стана бе рубладжии? Бадева напъни, постановки, протести. Нищо другия път може би няма да се наложи да делите субсидиите със сърбите и може да сте по успешни. Лош тайминг този път за ФСБ.
3
32
 
20
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Не звучи добре тая работа. Днес в чакалнята на еврозоната, а утре сигурно ще ни натрапят и приемането на ИК, а после и разрешаване на бракове между геевете...
2
31
 
46
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Браво! Това е една наистина добра новина! И признание!
1
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи по тази тема Баце ще даде брифинг от 20,00 ч. Ха, ха, той с еврата е готов!