България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
15
 
! Отговори
х преди 3 години
Доближаваме се до белите държави. Браво! Може да приемем положителните неща, запазвайки идентичността си и нашите ценности, не е нужно да приемаме Кончита Вурст например.
37
6
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До Анонимен безмозъчен *** си....платен лакей...щом пишеш че е катастрофа приемането на еврото...
36
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на всички истински българи!
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А замислял ли си се защо не сме в шенеген? Не. Не е корупцията. Едни резиденти, едни решетки , такива работи.-------А замислял ли си се, че Боко е бе колегите си с 200, а Президентът не се усралл до такава степен като банкянския шкембелия?
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24. Нищо не ти се разбира. Боленли си та не пишеш ясно. Доволенли си , че сме в чакалната или Не
33
9
 
8
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Не знам каква точно е задсугата на милиционера Бойко и какви са му целите. Може би да набута троянския кон в чакалнята, за да я взриви отвътре.. Да не забравяме, че бившия тоталитарен милиционер още не е махнал Паметника на СА и строи газопровод на Путин.
32
8
 
10
 
! Отговори
Фактчо преди 3 години
А замислял ли си се защо не сме в шенеген? Не. Не е корупцията. Едни резиденти, едни решетки , такива работи.
31
17
 
20
 
! Отговори
gesti преди 3 години
В тая чакалня можем да си стоим десетилетия. Нищо не значи това постижение.
30
13
 
20
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Не политизирайте постигнатият успех,това решение е добро за България...и ще се усети...гаранция.
29
17
 
18
 
! Отговори
ff преди 3 години
лошото мина, иде страшното
28
22
 
23
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Относно чакалните и чакането в тях леко Ви припомням, че сме в чакалнята за Шенген от 2009 година, а Турция е в чакалнята за ЕС от вече над 50 години. Освен това скоро няма да има ни евро ни ЕС.
27
9
 
16
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Господ е българин! :)
26
13
 
31
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Ало троловете и рубладжиите. Вижте и курса който е обявила ЕЦБ на лева към еврото 1.95583. Нещо да кажете? Нещо май няма опорни точки и мълчите. Нали разправяхте преди че ще влезнем при курс 5 лева за евро? Щели да ни ограбаят отново, ама не ни ограбиха нещо. Брей защо не ни ограбиха? Почмайте с други опорни точки.... например как всичко ще поскъпне два пъти например.... или примерно зощо Чехия и Полша не бързат да въведе иврото.....
25
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ех гербави мало*мници, и ваш ще удари по джоба и децата ви, и децата на децата ви, ще плащат до 9-то коляно, продажни лакеи безмозъчни. Днес е черен ден за България :(
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на ГЕРБ, Премиера, Институциите.
23
14
 
16
 
! Отговори
Нексусчо преди 3 години
върви го обясни това на Литва и Латвия. И побързай, че скоро ще измрат хората от глад, щото са с евро. Жалки сте рубладжии!
22
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Курнелка и Румен искат рублииииииииии
21
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкоматите са заредени само с чисто прясно изпечатани банкноти.Иначе инфлация няма и курсът на лева към еврото е 1,95583. Да бе, да!
20
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наздраве! Само заради това пак ще гласувам за Борисов.-----За нищо на света повече няма да пусна глас за тоя комсомолски ***. *** той така или иначе до половин година съвсем ше се усере. Политиците са като долните *** - ако не ги сменяш редовно, почваш да смърдиш.
19
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ке да има живот в Тикволандия значи

Спонсорирани публикации