Айрис Апфел - модната икона, за която възрастта е просто цифра

Наскоро тя навърши 99 г.
12 сеп 2020 19:33, Дарена Найденова
17
Айрис Апфел - модната икона, за която възрастта е просто цифра
БГНЕС

Ранното пенсиониране е по-лошо и от смъррта. Това, че си стар, не означава, че трябва да спреш да работиш. Възрастта е просто чувство. 

Тези думи са на великата Айрис Апфел, която показва, че годините не могат да бъдат пречка, за да изживееш живота си пълноценно. Тя има уникален усет към модата, дизайна и съчетаването на евтиното с това, което е шик. Творческите начинания на Апфел варират от кариерата й като текстилен дизайнер до работата й като интериорен дизайнер в Белия дом и производството на собствена линия за бижута и дрехи.
 
Апфел добива световна слава, когато Музеят за изкусва "Метрополитен" в Ню Йорк посвещава своя изложба на нейна колекция през 2005 година. Тогава тя е на 83 години. Толкова вдъхновяваща, колкото и личния й стил, е дългогодишната любовна история със сърпуга й Карл. Двойката прекарва почти 70 години заедно, като през това време създават собствена текстилна компания, участват заедно в документален филм и се обичат безрезервно.
 
Това е една история за момичето от 20-те години на миналия век, което среща своя принц и сбъдва всичките си мечти. 
 
Раждането на една звезда
 
Айрис Апфел е родена през 1921 година в Астория, Куинс. Тя е единствената дъщеря на Самюел и Сади Барел - еврейска двойка с руски корени. Баща й е декоратор на стъкла, а майка й притежава моден бутик. От Самюел тя наследява любовта към интериорния дизайн, а от Сади учи важността на аксесоарите. 
 
"Тя се отнасяше към тях като талисмани. За нея бижутата бяха най-важното нещо на света... нейните дрънкулки, гривни и мъниста. Бавно започнах да оценявам способността им да променят настроението и да изразяват индивуалността на човек", казва Айрис. Тя е израстнала във ферма, заобиколена от родителите, бабите и дядовците си.
 
За нейно щастие, по онова време возенето на метро е изключително достъпно и тя използва всеки удобен момент, за да посети отделни части на Ню Йорк. Така тя стига до всяко кътче на града, но най-много се вклюбва в центъра му. Като любител на аксесоари, Апфел купува първата си дрънкулка, когато е на 11-12 години. 
 
"Взех я от един магазин, който се намираше в мазето на една сграда. Никога няма да забравя това място, защото го свързвах с пещерата на Аладин. Продавачът се казваше г-н Дарис и беше елегантен мъж. Винаги се отнасяше с мен като принцеса". 
 
Апфел решава да се запише в историческа специалност в Университета в Ню Йорк, след което посещава и часовете по изкуство в Университета в Уинсконсин. По-късно тя ще изполва познанията си, за да стане редактор в списание "Women's Wear Daily". 
 
Любов като в приказките
 
Айрис се запознава с Карл Апфел докато е отседнала в курорт край езерото "Джордж" в щата Ню Йорк. Годината е 1947-ма и двамата незабавно са привлечени един от друг и сходното им чувство за хумор. "Имаше нещо в нея, с което ми влезе под кожата", казва Карл в доументалния им филм. 
 
От своя страна, Апфел споделя, че е сметнала съпруга си за готин и мил, но я е спечелил след едно добре сготвено китайко. На 22 февруари Айрис и Карл се женят. Дизайнерката признава, че никога не е искала голяма сватба, а просто да подпише свидетелството за брак. За нея, е било по-добре да спести парите, но родителите й са искали да направят церемония. 
 
Присъстват около 125 души, а Карл и Айрис танцуват на най-прекрасните песни. В документалния им филм феновете могат да видят как двамата прелистват сватбения си албум и преглеждат снимките, на които танцуват.  
 
Още за живота на невероятната Айрис Апфел четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият, който уважавам на възраст е Тръмп. И никога не е парадирал с това.
12
0
 
4
 
! Отговори
до светозар преди 3 години
светозареее, как подробно си описал колко си Елементарен - Мъкаа -"ела пич" "водка" ...Ти може и да си на 20г , ама си просто едноклетъчна *** -толкова мъничко мозък ,а с претенции ..........
11
4
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До СветозарЕвала, все едно аз съм го писал. 1:1 съм на твоето мнение
10
2
 
0
 
! Отговори
Gri6o_91 преди 3 години
ASL. pls :)
9
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 3 години
МНОГО ХОРА не правят разлика между число и цифра.Цифрите са знаците 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. От тяхсе образуват числа.Посоченота възраст е с числото 99.
8
5
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
За голямо съжаление, възрастта не е само цифра. На 100 години, не изглеждаш, като на 20. На 100 години не се интересуваш от мадами / пичове. На 100 години не се вдига самолета или да викаш: ела пич. На 100 години мозъка не работи, като на 20 / 30, ако изобщо работи. На 100 години си просто мумия, която е формално жива. Тъй, че възрастта не е просто цифра. Щом, като е само цифра, я на 100 години *** на дискотека, удари две линии, три водки и си хвани гадже. За съжаление не става така.
7
4
 
6
 
! Отговори
New Yorker преди 3 години
Тази ..... е просто един кошмар.
6
4
 
10
 
! Отговори
Миле преди 3 години
От всички коментари до тук блъска на чесън и хамбургски салам . А да и на откровена Балканска про сто тия. Въобще дали сте прочели статията или просто видяхте снимки и хайде да се направим на интересни
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ур..одлив рептил няма кой освен Дарена да го пропагандира.Щеше да е добре ако Дарена беше подарена на някой талибан. Те обичат дебели с мустаци!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Айрис Апфел - модната икона, за която възрастта е просто цифра"*Може би число. Цифра, коя цифра от десетте цифри в арабската десетична система или може би някоя от римските цифри или три цифри от тях подред - XXX.
3
10
 
6
 
! Отговори
румен преди 3 години
Ако ми плати 1000 евро ще я направя дива и щастлива!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Числото пи. :)
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя цифра е? 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0