Актьорът Георги Стайков остана без пенсия, ще съди България

Държавата бави инвалидната му пенсия, той постави ултиматум до 7 март
21 фев 2023 16:38, Йоана Цонева
49
Актьорът Георги Стайков остана без пенсия, ще съди България
Снимка: БГНЕС

Любимецът на поколения българи, Георги Стайков, ще съди България в Страсбург заради забавена с месеци инвалидна пенсия.

Легендарният български актьор, който изигра бунтаря Ростислав във филма "Вчера", днес живее прикован в инвалидна количка в апартамента си в Бургас. От 4 години страда от множествена склероза.  

"Играхме в Поморие, не в града след Поморие. Аз си изкарах сцената, но после се тръшнах", разказа Георги пред Bulgaria ON AIR.
Актьорът разчита единствено на пенсията си за хора с увреждания, която е в размер на 120 лева. А тази за инвалидност, въпреки решението от ТЕЛК от 6 февруари 2023 г., се бави.  

"Тя  е в размер на  604 лева. Те усвоиха една камара милиони, бих казал милиарди, а една малка пенсия им се свиди. Ако парите ги няма до 7 март ще съдя този, който трябва", обяви актьорът.

"Не само актьори, те са с най-различни професии и говорят най-различни езици. Това е животът", коментира любимецът на поколения българи.

След десетки роли в киното и на театралната сцена в България, той снима и в над 40 филма и сериали в чужбина, като партнира на известни актьори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Не знам дали страхливо започваме живота си, но със сигурност го завършваме страхливо. Повечето хора не разбираме смъртта и кръговрата на живота, а освен това сме подвластни на заложени от хилядолетия инстинкти. Здрав дух в здраво тяло - понеже Духът е подвластен на тялото, както и обратното.
43
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Диагнозата мултиплена склероза не означава автоматично пенсия по болест и да си стоиш у дома. Много хора си работят нормално, спазват терапията и могат да се явят на ТЕЛК с това заболяване.Цял живот купон/+литри алкохол/, а сега вай. Господин актьор , никой с нищо не ви е длъжен
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има живот само за богатите, всичко друго е аут.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко ви управлява над десетилетие, сега ще сърбате попарата му. Калинките забатачиха всичко, а сега се оправдават със следващите които няма как за седем месеца да сринат всичко.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорче ще ни ококори, този защо ще съди данъкоплатците, да хване Кица, Кокорчо и кака Лена и да ги съди.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37 МНОГО До До 17 си неграмотен. В колкото държави си работил, и осигурявал, всяка ти плаща съответната пенсия, без разлика 5месеца или 5г. . . . . . . . НЕ ЗНАМ КАКВО ТИ ДАВА ПРАВОТО ДА ДАВАШ СЪВЕТИ? В КОЛКО ДЪРЖАВИ СИ РАБОТИЛ? ТОВА, КОЕТО СИ НАПИСАЛ НЕ Е ТАКА, ДА НЕ КАЖА, ЧЕ Е ЛЪЖА, НО ПРОСТО НЕ ЗНАЕШ! СТИГА ИНСИНУАЦИИ!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ни приемат в Шенген значи ЕС наистина не става за нищо и се разпада.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНОГО Ако си внасал за пенсия. Но на запад не е задължително и оставаш без пенсия.
36
12
 
1
 
! Отговори
999 преди 1 година
НЕ Е НЕЛЕЧИМО. ДА СЕ КОНСУЛТИРА СЪС СЛАВИ ТРИФОНОВ.
35
5
 
7
 
! Отговори
МНОГО преди 1 година
До До 17 си неграмотен. В колкото държави си работил, и осигурявал, всяка ти плаща съответната пенсия, без разлика 5месеца или 5г.
34
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се бави пенсията на болния актьор? Какво казват надлъжните органи? Защо нито един политик, омбудсманът, социалните органи, не реагират? Къде са протестърите, които уж искат промяна?
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсия за Инвалидност получават и тези дето нямат и един ден осигуряване, а иначе на работещите е до 5г осигуряване и си получават Пенсия по Инвалидност над 50% под 50 не дават Пенсия .А осигуряването е дело на работодателя а той според законите приети от депутатите те осигурява винаги независимо каква категория труд вършиш на минималната. Аз съм се карал с работодателя и не ме вземат на работа ако искам да ме осигурява на максималното според вида на полагания труд, оправдава се с закона
32
7
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
По всички закони на ЕС, за останалите не знам, но 2 пенсии от различни държави не можеш да получаваш. Или шведска или нашенска, няма друг вариант!
31
6
 
19
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Само дето пенсиите НЕ СЕ РАЗДАВАТ, а се изчисляват въз основа на осигурителните вноски, които си внасял в НОИ. Внасял си повече - взимаш по-голяма пенсия. Внасял си малко - получаваш малко. Без значение колко си висок и колко си красив и за колко ПО-ПО-НАЙ се имаш.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осигурявайте се на минимума и чекайте голема пенсия! Пенсията зависи изцяло от осигурителната вноска. Имам познати взимат максимума...
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той Жорката смуче по бутилка уиски на ден. То да не би да е без пари. И не пие обикновено, като вас, от БИЛЛА. Само фърст марки и над 20 лета.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не се знае дали е за повече инвалидност. Познавам хора работили най-обикновени лаладжийски работи цял живот, дават им с 50% повече пари само заради годината в която са се пенсионирали.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моита е от 2019г през две години на преосвидетелстване 20г имам 2 категория труд и в момента е 396.95лв 60 % инвалидност бъбречна недостатъчност. Тия 605лв сигурно им дават за повече инвалидност мисля не знам точно
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то тая 600 и нещо лева пенсия се е направо от големите! В България пенсиите не са раздавани както би било честно. На едни са по примерно 400, а на други пенсионирали се на следващата година са по примерно 600, без да са работили нещо повече или по-тежка работа. Това не е честно! Къде е Нинова? Къде е Баце? Къде са ПатрЕотите? Това ли им е справедливото?
25
0
 
2
 
! Отговори
да съди като преди 1 година
Бивш съдийски шеф осъди прокуратурата за над 300 000 леваЕвелин Драганов бе оправдан по обвинение в закана с убийство към деловодителкаБившият председател на районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 300 000 лева.Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Драганов е завел иск за 350 000 лева. Той е заради обвинението в закана с убийство към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова, по което той беше окончат