Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи

"Десет малки негърчета" преди време също претърпя промяна
27 мар 2023 19:40, Стела Стоянова
135
Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи
Снимка БГНЕС

Творчеството на британската писателка Агата Кристи (1890-1976) е редактирано от "Harper Collins", за да бъдат премахнати от новите издания пасажи, които могат да наранят чувствата на някои читатели, съобщава британският вестник "Telegraph".

Това не е първата редакция на произведения на кралицата на криминалния роман – преди няколко години „Десет малки негърчета“ започнаха да излизат под заглавието „Не остана нито едно“.

Според вестника сега става въпрос за нови издания, които са планирани или вече са публикувани от 2020 г. насам. Редактираните текстове на произведения, написани между 1920 и 1976 г., включват премахване на пасажи, които съдържат "описания, обиди или препратки към етническа принадлежност".

От "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алертън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца в Египет, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш Heгъp?
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обидих се, недейте ми накърнява чуствата. Що ми триете бе *** https://youtu.be/Ot_MO0-oZdc
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В учебниците негроидната раса трябва да се преименува на Афро-Американска раса!
53
7
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Добре,че тая не е казала нещо за нас помаците ,оти щеше да срещне шейтаня
52
0
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
псевдонимите се сменят, неграмотността и едностранчивото тълкуване на извадена от контекста на оригиналния текст информация, си остават константа. след изборите - охрана в мола. #читалище #закривай
51
3
 
11
 
! Отговори
Политически некорект преди 1 година
Бой на ***, облечени в черно, с черни слънчеви очила, в безлунна нощ, от тъмната страна на луната. Агата Кристи би си пожелала да не е писателка, на днешните времена.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е получила предупреждение от ООН, че името на столицата и, Белград, звучи много расистко и обидно за групи от хора. Препръчват и да го промени в най-скоро време.
49
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Танякремвирш, тва че имаш средно или вишо не значи че си по умен от старши сержант пред пенсия. легай си, че след хрусчов с кремвиршите тва с подигото ти е новото дъно
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова има стари издания, които човек може да чете без редакция. Тотално масмедията в световен мащаб е изпростяла - вулгарна и цинична, но това не накърнява ничии чувства.........
47
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Мдаа къва к0лтура? култура е имало 85та година. сега има тълпа нафталинени пиандурници навикнали на безплатен обяд и почерпушки срещу "творби" с меко казано съмнителна стойност
46
21
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Крайно време беше да се направи корекция в тези хомофобски издания. Добре, че никой на запад и където и да е другаде не чете българска литература от периода около освобождението, че направо ще я баннат завинаги. Ако нашите автори имаха някаква стойност да се изучават в чужбина, то щеше да е страшно тук. Дела и глоби за огромни пари заради ужасната омраза и хомофобия в тези "произведения".
45
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Под игото иншалла, кириак стефчов ага, ама хрониките са на оня с брадата. у подиндигото единствения дето критикува президента радев и путин е селският хахо, за което го обесват.
44
0
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Мда, да се унищожава нашата култура за сметка на чужди. И още го търпим, докато ни завземат изцяло.
43
0
 
22
 
! Отговори
Под игото преди 1 година
Очаквайте скоро и у нас. Иван Вазов - Хроники по време на османското присъствие.
42
0
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Да кажа преди да са променили и това. В една от книгите на Агата Кристи ако не греша името "Завесата" един от героите в книгата обяснява, че проблема на политиците в Англия бил такъв, че искали да помогнат на народа, но не знаели как да го направят защото си живеели в техен елитен свят и не знаели какви са проблемите на народа. При нас в България е подобен проблема, като прибавим, че при нас освен, че не знаят как да го направят и не искат да решават проблемите на народа. Два проблема.
41
1
 
14
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Значи евреин е обида? Самте евреи трябва да се възпротивят на тази технология на расизма. Точно в момента в който дадено малцинство се съгласи, че етническата му принадлежност, цвета на кожата или религията му са обект на дискриминация, с това малцинство е свършено. Има много инструменти с които може да се пребори неравнопоставеността, но нито един от тях не включва признанието, че си слаб и разтръбяването на този факт. Ефектите са два - дразниш неутралните и усилваш злобата на злите.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено тия с наранените чувства не четат книги
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Направо си представям новите книги какво ще са!Родител едно се обръща към родител две да каже на то да тръгва на училище примерно!"Не може на то да му казваш нищо, щото заради то ще лежиш после че си му казал. Требе нежно да го помолиш, пък то ако неще, негова си работа..
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все пак Путин е прав!
37
3
 
13
 
! Отговори
Сенеката преди 1 година
Пак попаднахме в соца .....