Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи

"Десет малки негърчета" преди време също претърпя промяна
27 мар 2023 19:40, Стела Стоянова
135
Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи
Снимка БГНЕС

Творчеството на британската писателка Агата Кристи (1890-1976) е редактирано от "Harper Collins", за да бъдат премахнати от новите издания пасажи, които могат да наранят чувствата на някои читатели, съобщава британският вестник "Telegraph".

Това не е първата редакция на произведения на кралицата на криминалния роман – преди няколко години „Десет малки негърчета“ започнаха да излизат под заглавието „Не остана нито едно“.

Според вестника сега става въпрос за нови издания, които са планирани или вече са публикувани от 2020 г. насам. Редактираните текстове на произведения, написани между 1920 и 1976 г., включват премахване на пасажи, които съдържат "описания, обиди или препратки към етническа принадлежност".

От "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алертън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца в Египет, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както редактират Агата Кисти, така са отредактирали вече цялата си история. Промиването на мозъци не е спирало.
35
0
 
21
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Пред новите, неопределени, либерални изгубени души, Игнасио Лайола и кардинал Торквемада, са пионерчета
34
3
 
21
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Z - Война срещу либеpacтиятa !!!
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В западните общества се води война за историята. В новата интерпретация някакви бели английски расисти като Адам Смит и Джон Лок през 17-ти век измислили капитализма, потискащ гейовете и цветните. Събарят се паметници, въвеждат се квоти. На всяка фирмена снимка трябва да има diversity, като един е черен, втория е жълт, третия е червен, а белия е изтикан в края и му се вменява вина.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цъкнеш +/- се отразява или със закъснение или изобщо не.. заявката минава първо през *** който преценява доколко коментара отговаря на демократичните норми и дали не накърнява нечии чувства
31
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи тези нови творби не са романи на Агата Кристи. Да напишат автор - Неолибералистка зелена ЛГБТ.Това е творчество - към датата на издаване на романа, автора така си е представял света, така си е представял и книгата. Който иска да чете, който иска да не чете.
30
2
 
21
 
! Отговори
десет малки негърчет преди 1 година
това е стара *** песен от централна африка - какво друго да напише агата - десет малки украинчета ли? да угоди на британското правителство
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От година на година хората стават твърде изнежени и обидчиви. Като им е обидно да не четат. Повечето се засягат точно когато им кажеш истината такава каквато е
28
2
 
24
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Не терминологията определя социалната свобода в обществото, а битието! Това, че наричате едно общество "либерално-демократично", не означава, че реално то е такова! В Западно-либералното общество вече рушат паметници, не само в Европа но и в Щатите, а скоро ще започнат да горят и книги...
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо мина някой от толерантната полиция да нацъка минуси, че много се нараниха
26
1
 
14
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Zакривай Zaпада!
25
0
 
25
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
агата кристи е една, ще остане завинаги в съзнанието на човечеството.......а дрисл-ьовците нека си крякат като жаби в гьол!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте, чакайте... Още съвсеем мъничко остана, докато почнат да махат хора от снимките... Историята ни е известна, бъдещето е твърде предсказуемо.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20... Абе то и 6pиkeтa е вид въглища, ама...
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не им харесва да не четат книгата, а не да я развалят.
21
3
 
18
 
! Отговори
Агата Кристи преди 1 година
10 малки НЕ-ГЪ-РЧЕТА !!! Хайде цензурирайте го дже-ндъри анти български
20
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не можаха ли само да напишат предупреждение че книгата съдържа фрази, които могат да засегнат някого и да се чете на собствена отговорност... Егати и цензурата, която даже и през комунизма нямаше..
19
0
 
25
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
Колко от вас знаят как е "ч.ерно" на Испански Език????? Н.е.г.р.о!!!!! А, - Un negro(исп) - означава ч.ернокож.
18
0
 
19
 
! Отговори
1984 преди 1 година
Комунизъм в действие сър!
17
0
 
32
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Направо да забранят на бялата раса да съществува и да се възпроизвежда за да не накърни чувствата на черната из-мет и еврейската сг-ан ционистка най накрая да си отдъхне !