Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи

"Десет малки негърчета" преди време също претърпя промяна
27 мар 2023 19:40, Стела Стоянова
135
Редактираха Агата Кристи отново, махат "обидни" пасажи
Снимка БГНЕС

Творчеството на британската писателка Агата Кристи (1890-1976) е редактирано от "Harper Collins", за да бъдат премахнати от новите издания пасажи, които могат да наранят чувствата на някои читатели, съобщава британският вестник "Telegraph".

Това не е първата редакция на произведения на кралицата на криминалния роман – преди няколко години „Десет малки негърчета“ започнаха да излизат под заглавието „Не остана нито едно“.

Според вестника сега става въпрос за нови издания, които са планирани или вече са публикувани от 2020 г. насам. Редактираните текстове на произведения, написани между 1920 и 1976 г., включват премахване на пасажи, които съдържат "описания, обиди или препратки към етническа принадлежност".

От "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алертън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца в Египет, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.


 


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
1
 
! Отговори
Редактор преди 2 месеца
10 малки русначета бяха мобилизирани в Украйна, не остана нито едно!
95
0
 
8
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 2 месеца
Само либерастката западна култура, представлявана от меките китки с крехко его, може да измисли подобни простотии.
94
0
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 2 месеца
Чувствителната аудитория в този случай , не може да бъде засегната , защото не може да чете ! А тези , които могат да четат , определено ще им хареса романа , за Бога това е Агата Кристи , къде са феминистите дабя защитят ????? 66 детективски романа , написани от жена при това на извънземно ниво , четат се на един дъх . Тази гавра трябва да бъде спряна , либерастията достигна критично ниво и трябва да бъде унищожена
93
0
 
10
 
! Отговори
Morski преди 2 месеца
Диктат, цензура, "правилната линия"... Не ви ли напомня на нещо отпреди 34 години?!Е ние бяхме вече там и не искаме да се връщаме обратно!
92
0
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 месеца
Cancel куктурата ще затрие всичко нормално
91
0
 
11
 
! Отговори
Morski преди 2 месеца
А какво стана с авторското право? Никой няма право да променя каквото и да е без знанието и ОДОБРЕНИЕТО на автора!!! Жендърите, расистите на бели смятат ,че могат да се изкупят и купят по този начин,но историята е доказала много пъти ,че това е грешно!
90
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
И кои са тия нещасни хора, дръзнали да "коригират" творчеството на писател от такъв ранг? Самото редактиране предполага, че редактиралият е по- компетентен от автора. Кои са тия, че да унищожават толкова велики произведения? Някой от тях може ли да се похвали поне с половината на постиженията на Агата Кристи? Пълна деградация и срам за тази цензура. Да унищожава може всеки, но да създава??? Това е още една крачка към дебилизацията на децата и изобщо на бъдещите поколения!
89
2
 
15
 
! Отговори
До Укро феновете преди 2 месеца
За тези "ценности" ли се биете срещу Русия ?
88
0
 
11
 
! Отговори
Е преди 2 месеца
Добре де, как като обикновен човек да различа афронорвежец от афрокитаец? В българския език има само една дума. Може би трябва да носят табелки?
87
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пипайте културата и изкуството. То си отразява конкретен период. Все едно да почнем да преправяме пещерните рисунки, че не отговарят на днешната пропаганда.
86
0
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Пазете си старите книги, че след време нередактираните издания ще струват маса пари :))) Следва "Пипи дългото чорапче", че баща и бил негъpckи крал :))))))
85
0
 
42
 
! Отговори
Qwerty преди 2 месеца
Добре де, аз не мога да разбера какво им пречат неща преди 20, 30... 50 години. Писани са в други времена, с други разбирания. То произведението минало през ситото на времето, станало класика, поколения наред са го чели по оригиналния начин, сега ще го коригираме да нямало сърдити и обидени..Тотални безсмислици.
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Harper Collins централа в Ню Йорк е как да не ги удариш с атома тия ненормалници !
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Следва "Пипи дългото чорапче", че баща и бил негъpckи крал :))))))"........................ Не следва, а ВЕЧЕ и Пипи я пренаписаха - точно заради негърския крал, новите издания на Пипи са с променени текстове навсякъде, където Астрид Лингрин не е била "политкоректна". Впрочем, и "Десет малки негърчета" на Агата Кристи вече е с променено име - "Те бяха десет", вкл. филми, които са снимани по книгата, а и текстовете вътре, където се говори за фигурките на негърчета, са пренаписани.
82
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казваха ни, че до 89та живеехме в диктатура, тоталитаризъм и цензура - но мисля, че са объркали периода.
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Произведенията не трябва да се променят. Черните сами се наричат помежду си черни но някой бял като им го каже го изкарват расист. А черен като каже на бял че е бял не е расизъм. Смешно е и трябва да се спре с тези глупости че на някой можели да му наранят чувствата.
80
0
 
4
 
! Отговори
3123 преди 2 месеца
И баскервилското куче да стане на ***
79
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не ликвидираме либерастията, тя ще ликвидира нас!
78
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целият свят изпростява и се елементаризира. Все е било, но такова чудо не е имало.
77
0
 
20
 
! Отговори
Що за преди 2 месеца
Малоумие !