Гола амбиция: сексуалният живот на Махатма Ганди в книга

Книгата на британския историк Джад Адамс може да предизвика скандал в Индия
1 май 2010 16:00,
49
Гола амбиция: сексуалният живот на Махатма Ганди в книга
Снимка: БГНЕС

Нова книга за Махатма Ганди запознава с личния живот на великия индиец, предаде АФП.

Прословутият му обет за въздържание не му е пречил да спи с голи жени, нито да прибягва до чудновати сексуални експерименти, разкрива книгата.

“Ганди: гола амбиция“ на британския историк Джад Адамс хвърля нова светлина върху живота на Мохандас Карамчанд Ганди, наричан Махатма (голямата душа), герой на борбата за независимост на Индия, чийто спартански живот и въздържание от земните удоволствие са неделима част от образа му.

Портретът му е обрисуван въз основа на негови писания и свидетелства на близките му. Книгата рискува да предизвика недоволство в Индия, където 60 г. след смъртта му на него се гледа като на светец.

Строгото и необичайно отношение на Ганди към сексуалността вече е известно. През 1885 г. той описва отвращението от самия себе си след физическа връзка с жена си Кастурба, тогава на 15 г.

По-късно след като вече е станал баща на четири деца, той забранява на женените двойки, посещаващи неговата обител, да имат сексуални отношения по време на престоя си, обяснявайки на съпрузите, че трябва да вземат студен душ, ако им се налага.

Един от смайващите моменти, които откриваме у Ганди, е броят на текстовете, написани от него за секса, подчертава Джад Адамс. Вижда се, че е човек с напълно нормална сексуалност в първата част от живота си.

Интересното за автора е било, когато в определен момент (през 1900 г.) Ганди решава, че да е целомъдрен е добра идея. Шест години след това той дава обет и го прилага на практика.

Ала противно на образа му на въздържащ се аскет, във втората половина от живота сиГанди често се къпе с девствени девойчета, оставяйки се да го масажират и често дели ложето си с една или няколко от поклонничките си.

Според историка няма доказателство, че е престъпил обета си за въздържание, макар дефиницията му за секса да е доста ограничена.

Според Джад Адамс Ганди е очаквал от жените да го стимулират сексуално, за да може да докаже въздържанието си.

Съпругите на мъжете, които посещавали неговата обител, са били канени да прекарват нощите с него, докато самите те не са имали право да спят със съпрузите си.

Авторът на книгата оприличава това на някаква форма на стрийптийз, при които няма никакво докосване. Този род експерименти – Ганди имал също навика да запазва спермата си, която смятал да източник на духовна енергия – не са си спечелили последователи в политическия му антураж.

Премиерът Джавахарлал Неру ги смятал да ненормални, изтъква историкът.

До убийството на Ганди през 1948 г. те били доста коментирани, но след смъртта му подробностите за частния му живот отстъпили на заден план и се наложил образът му на национална икона.

Колкото до съпругата му, за която се оженил, когато била на 13 г., тя ще не ще, се примирила с въздържанието и сексуалните експерименти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
vili преди 14 години
kak vi se zanimava s gluposti nymate mnogo rabota v bg ha ha ha
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ох, поредния "специалист", който се опитва да забогатее без труд. Знаел той какво е правил Ганди и с кого! А това, че се е оженил на 13, ами роден е през 19 век. по това време и нашите прабаби и прадядовци са се женили на толкова. И са имали не 4, а 9-10 деца! Така, че какво толкова говорите! Това си е била нормална практика в половината свят. Женели са се рано, има ли са много деца, но съответно и са умирали рано. Какво толкова странно има? Това за правата на детето и т.н. е модерно откритие.
42
4
 
8
 
! Отговори
варна преди 14 години
Много хубаво , че се пишат книги за живота на "известните" и "велики личности", да разберат повече хора какви магарета и извратеняци управляват света...И да си направим изводите, кой е виновен, щото ние си ги избираме.
41
1
 
5
 
! Отговори
шака лака преди 14 години
4 деца нищо не е за индиец
40
9
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Изперкал *** още на младини и кумир го направили!Резил за Хомо сапиенса!Индийски дивотии!Вижждам бита им,на масите.Не ме изненадва печалбарството на автора!
39
2
 
9
 
! Отговори
българка преди 14 години
поредната откачена книга +статияоткачил човека в края на живота си и пишат книга за това....може и втори том да пишат за това????луди хора...
38
1
 
6
 
! Отговори
Соня преди 14 години
Интерестно защо този сайт приема понякога дълги и *** коментарий,а иначе човек не може да си изкаже мисълта в 5 изречения,без да му свърши мястото !!!Та Ганди през младежките си години е нормално да не е бил въздържател и да е имал деца.Предполгам е достигнал до тази идея в по-късния си разумен живот.Очаквам яростни и нецензурни коментарий. Но мисля,че хората,които се стремят към духовен живот ще ме разберат.
37
1
 
7
 
! Отговори
Соня преди 14 години
...идеята за въздържанието.Така се издига ума и духа на човека до висини,който на нас,обикновените хора,мислещи основно за плътта си,не са ни познати ! Това е познато много добре в християнството,а и в други религии. Всички светци от древни и не толкова древни времена са се издигали над плътските си желания и са правили чудеса.след като са победили плътските си желания ! Но това не става лесно и понякога отнема целия съзнателен живот на човека. Така че е доста вероятно Ганди през юношистките си
36
1
 
10
 
! Отговори
Соня преди 14 години
Да,наистина,хората се опитват всичко да опорочат! Ганди е бил велик духовен водач на страната си и човечеството ! А за великите хора винаги се намира някой,който ще взема да ги оплюе ! Защо коментиращите тука мъже ( че и жени ) не опитат малко от въздържанието за да видят лесно ли е ?! Всеки велик духовен човек на определен етап от развитието си достига до идеята за въздържанието.Значи има нещо вярно в това.след като различни хора,от различни религии,през различни векове и епохи са достигали до
35
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Ъхъ,така....е,мерси.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ъхъ явно те тресе последния хит на ментална деградация - да драскаш плиткоумник коментари в днес.бг! А както гледам си и от водещите драскачи! Да ти е честито!
33
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Ще сляза,защото много станахме на ....клона;не се притеснявай,ти може дастоиш,скоро няма да се....счупи.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ъхъ скоро няма да слежеш от клона!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Охх, слава на Кришна че обявил въздържание.инак щеше да нацвъка не 4, а сигурно 40 сиганета.
30
1
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Продължавам да....чета;сега се запознавам с индийският....епос и се чудя,защо му са на Шива толкова много....ръце и се сещам за едноръките....бандитиу нас,които си вършат добре....работата.
29
3
 
6
 
! Отговори
Мирко преди 14 години
Разбирам го човека, на 13 години се оженил жена му млада *** 13 годишна.ибал ибал , направил 4 *** и му омръзнало да ***, затова обявил въздържание. И мен на 13 много ми се ебеше, а сега вече ме мързи...време е да обявя въздържание май.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако само това си запомнил от това, което си чел, е кристално ясно защо си Гошо ***. Продължавай с четенето!
27
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Скоро някъде....четох,че в Индия само 30% от населението ползват....тоалетни.Когато е живял...Ганди,сигурно този....процент е бил около 10.За хора,които се....облекчават където им дойде.....зора,какво да говорим.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мира 39, къде се изгуби. Липсваше ми. Я кажи сега, пълнил ли те е *** и как оценяваш уменията му спрямо Гошко?
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
През мотиката ми е за този мазен ***