Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"

Шефът на Росатом заяви, че е дошъл да води преговори
Обновена: 1 дек 2010 14:35 | 30 ное 2010 13:44,
188
Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко взе пак призна, че подписването на договора за АЕЦ „Белене“ при цена от 4 млрд. евро е било грешка.

„Подписахме, че цената му ще е 4 млрд. евро, а решихме да се договорим за инфлационните индекси по-късно. Това сега става проблем за проекта“, заяви Кириенко на започналия днес енергиен форум в София.

„Не знам какво е говорил българският премиер, затова не желая нищо да коментирам. Пристигнах, за да проведа преговори“, заяви още Кириенко по повод призива на Бойко Борисов да се извини заради обявената подвеждаща цена на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Кириенко съществуват два проблема пред реализацията на АЕЦ "Белене", за която бе подписан договор през 2006 г.

"Първият, когато бе организиран този търг, се предполагаше, че България ще финансира 51%. При тези условия бе обявен търгът и ние участвахме на него", каза Кириенко. Но според него днес ситуацията се е променила.

Още по темата

"България не иска да инвестира пари от бюджета в този проект. Разбирам тази позиция на българския премиер. Тя е прагматична. Тя може да не ни харесва, но е ясна", заяви Кириенко.

Едновременно с това той подчерта, че "това е кардинална промяна на условията на проекта". Вторият въпрос бил за цената.

"Когато през 2006 г. се сключваше договорът, бе определено колко струва подобна станция през 2006 г. Това са цени за 2006 г. Но всички разбираха и подписаха съответното допълнение, от което ставаше ясно че през 2015-2016 г., годината когато централата бъде построена, цените ще се променят", обясни той.

„Кажете кой от вас ще се съгласи през 2016 г. да работи за заплатата от 2006 г. мисля, че сред присъстващите такива няма да се намерят. Очевидно, че такива няма сред българските строителни компании, които не желаят за работата си през 2012 или 2016 г. да получават пари за 2006 г.

Такива няма и сред френските и германските компании, които работят в проекта. Затова нашите партньори от "Арева" и "Сименс" не желаят да работят по фиксирана цена", заяви Кириенко и добави, че тези компании изхождат от факта, че, ако има инфлация, стойността на материалите и оборудването ще се премени, съответно ще се промени и крайната цена на проекта.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че две фирми проявяват желание за инвестиции в проекта АЕЦ "Белене".

Това са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
0
 
! Отговори
ДГД, РУСНАЦИТЕ.... преди 13 години
ДА НЕ ИСКАТ ,ВСЯКА ГОДИНА ДА СИ ВДИГАТ ЦЕНАТА .....ПО ЖЕЛАНИЕ???!!!ЯВНО РУСНАЦИТЕ И ДИРЕКТОРИТЕ НА БАНКИТЕ У НАС....С ПРАВЕНИ В ЕДИН И СЪЩИ, КОМУНИСТИЧЕСКИ ***!!!!
166
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев е виновен, а?Пак ли... Хахахаха.. Вие друго оправдание имате ли?
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не им харесват руснаците, защо не доведоха други??То не бяха европейци, американци, мулти култи! Къде са? Едно предложение има ли?
164
4
 
2
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Е ае кажи си го "Станишев е виновен" кви са тия приказки "ДОПУСНАХМЕ ГРЕШКА" и вие сте толкова нагли и кръвожадни като тия с който сте я сключили тая далавера ,*** руски олигарси.
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво!Превел си го.А пък аз имам само оригинала и за това което си направил те поздравявам!
162
5
 
2
 
! Отговори
Анти Русия преди 13 години
Одобрявам поведението на правителството засега спрямо Белене. Руснаците винаги са били ***. Сега е момента за политика и не за прибързаи решения. Вижда се волята АЕЦ-а да го направят белите хора -западно европейците. Така и трябва до бъде.
161
5
 
4
 
! Отговори
вжв преди 13 години
САГАТА ОКОЛО АЕЦ БЕЛЕНЕ ПОКАЗА КАКЪВ ИНТЕРЕС ИМАТ РУСНАЦИТЕ ОТ ТОВА-НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДАТ ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ ОТ БСП!И,ЧЕ ЗЛОТО ЗА БЪЛГАРИЯ ИДВА ОТ ИЗТОК-ПРЕЗ НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ!И,ЧЕ ЧЕРВЕНИЯТ ОКТОПОД ИЗПОЛЗВА ПРИКАЗКИТЕ ЗА НЯКАКВА ИДЕОЛОГИЯ,ЗА ЗАЩИТА НА ОНЕПРАВДАНИТЕ-САМО ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ***!
160
4
 
5
 
! Отговори
Курти преди 13 години
серго не се учудвай за парите ,че 2016 ще взимат пари като през 2006,ТУКА ИМАМЕ ЕДИН ,КОЙТО СИ КУПУВА АПАРТАМЕНТИ СЕГА И ГИ ПЛАЩА С ПАРИТЕ ИЗКАРАНИ СЛЕД 2-3 ГОДИНИ ,консултант е ,физкултурник , парите не го бьркат ,бьркат го годините,че идват бавно
159
2
 
0
 
! Отговори
от пазара преди 13 години
Хахахаа, палячовците Перун и Плюшкин щели да "организират производства" за излишния ток... ми организирайте ги първо и ще ви построим централата! Те централите стават бързо, не за 100 год, колкото ви е изоставането от тия дето могат да произвеждат. И то ако седят на едно място и въобще ви пуснат.
158
2
 
3
 
! Отговори
до работещ преди 13 години
Предполагам,че си работещ клошар работя в строителството и на всички материали цените се вдигнаха само на вторичните суровини цените паднаха и от там ти е информацията.
157
2
 
4
 
! Отговори
AcOrP преди 13 години
И как ги сложихме ?Ще дадем 2 млрд с тях ще се построй 1/3 от АЕЦ Белене онея ще кажат трябват още пари ние ще кажем няма, Те няма да довършат,няма да платят неустойки няма да си дадат тяхния дял и ние ще платим неустойки 1 млрд. България - 3 млрд руснаците +1 млрд, И ще имаме аец белене на 1/3 готов което общо взето е нищо Бойко мн приказва ама инфлоацията няма как да не се индексира в цената. Не в една а в 10 АЕЦ-а трябва да инвестираме. Електричеството ще стане единственият ресурс...
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как да делим белене по равно или по братски питамте БОЙКС
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 172явно и ти не си се начил да смяташ:2000 "мегаватЧАСА"2000 х 24часа х 365дни х гогава са годините
154
4
 
0
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 ЛевЪ преди 13 години
Научете се да смятате:60 години ще работи2 000 МВата (2 000 000 КВата)по цената= колко?
153
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА КОМУНИЗМА СИ ОТИВА ХЕ ХЕ ХЕ
152
2
 
4
 
! Отговори
УЖАС преди 13 години
ЦИРКа продължаваВ други ден е другият спектакъл!ВЕРВАЙТЕ ми!
151
4
 
3
 
! Отговори
5-ти разряд преди 13 години
И бетоно, и варта , и цименто ,и железото ,и дръвенио матриал сега са по овтини от през 2006 г . И наште надници са от 80-100 лв преди ,сега са 40-50 ! Баа я и у централата ,риш ли ! Че я дигнеме у груб строеж за едно лето ! И че е в пъти по-евтина сега ,отколко по-преди!
150
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво бойко с векове сме нямали толкова достоен политик
149
5
 
7
 
! Отговори
Дани преди 13 години
моето скромно мнение е че ни разиграват едно спектакълче...ужким,че позицията ни е достоина,а руснаците ще отстъпят.боико победител,а руснаците все пак ще строят.после ние пак ще сме зависими от тях,те ще си вземат паричките и така.абе с мечка дренки яли ли сте? греша ли?
148
8
 
15
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"РазБойко: "Ми тогиз става, ще има АЕЦ"Путин: "Молодец друзя, тогава няма да ви вземем МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ЕВРО неустойка, само АЕЦ-а ще е наш и Сръбски, ... тоест 100% наш"РазБойко: "Въх, изиграх руснаците..."Путин към Кириенко: "Казах ли ти че този е МЕКА МАРИЯ, можеш да го накараш да ти върви по свирката лесно, само му чеши САМОВЛЮБЕНОСТТА!"