Дянков: Румънски компании се местят в България

Запазихме същата данъчна система, хвали се финансовият министър
Обновена: 15 дек 2010 14:50 | 14 дек 2010 11:20,
172
Дянков: Румънски компании се местят в България
Снимка: БГНЕС

„България успя през 2010 г., ще успее през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния”, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за централния румънски всекидневник „Адевърул”.

„Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година, без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите”, казва още Дянков в публикуваното интервю. Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България.

Финансовият министър отново показва оптимизъм за развитието на икономиката. „Точно сега бяха публикувани данни от последното тримесечие, показващи ръст на икономиката от 0,7% в сравнение с миналата година, както и ръст на второто тримесечие. Това означава, че 2010 г. е била добра година“, посочва Дянков.

„Имаме статистически данни за фирмите в България, които показват, че различни румънски компании преместват дейността си в Русе. Тук говорим за голям брой – около 300 фирми на месец. Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе“, заявява Симеон Дянков.

„Наблюдавам и друга тенденция – румънски компании се местят и в столицата на България, София“, споделя министърът.

Като причина за това той посочва въздържането от увеличаване на данъците по време на кризата. „Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%“, посочва министърът.

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, казва министър Дянков. „Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълва той.

В интервюто за „Адевърул” министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени”, като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.
 

 

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Румъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pod su6tite raboti ima6 predvit "20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%, посочва министърът." ?
155
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бееее.... пъпки недоебки.
154
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брейййй рано са станали гербаджиите .Да им се изаакам на финансовия министър.
153
6
 
6
 
! Отговори
бафанабафана преди 13 години
***! Тука идват само схемаджии и далаверджии от Румъния! Нито един свесен бизнес не идва от Румъния тука!!!! Виж от тук за Румъния - има доста изнесъл се реален бизнес. Тъпугер. Скивай как изопачава фактите и простия *** кълве.
152
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков меже да го плюете колкото си искате, но той си е много добър в своята област.
151
5
 
2
 
! Отговори
ффф преди 13 години
Защото от пъпките не може да се избръсне.
150
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе пале що говориш глупости бе
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянкооооооооооов, защо и на тази снимка си неизбръснат,бе! Аман,бе! Ти собствената си физиономия не поддържаш като за пред хора, та ще оправяш държавата! И то не какво да е, а финансите ще управляваш!Или това е израз на същото твое качество,което са забелязали депутатите- в парламента са отбелязали, че в дните за парламентарен контрол ти си единственият от министрите,който си позволява да се държи ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО с народните представители! Та ще уважиш медиите, да се избръснеш,когато те снимат!
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде биха плащали данъци, миличка? Или да им се прибира 5% от печалбата ей така , от въздуха, и да се влива в нашия бюджет е кофти,нали?
147
11
 
8
 
! Отговори
птн преди 13 години
Абе Дянков тъпо парче си.Какво като са се регистрирали румънски фирми унас,и колко са на брой.Те не развиват стопанска дейност в България,не наематперсонал.Една регистрация и пълномощно на адвокат да им прибира кореспонденцията.Да не се окажеш и ти бе Дянков без диплома катоКалинка.Да не станеш "мъжка"калинка.
146
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-смешното е, че по румънските форуми приказват същите работи за България, когато плюват тяхното си правителство :)))) Че в България данъците са ниски, че сме преборили за разлика от тях корупцията, че ЕС нас ни хвали а тях ги кастри, че имаме социална система на светлинни години от тяхната... мрънкането явно си е наднационална човещинка :)
145
10
 
4
 
! Отговори
Ал преди 13 години
Отново се опитваме да се правим на по-велики от нашите съседи.Но нека да погледнем истината безпристрастно: Румъния има много по-развита индустрия от нас / автомобилостроене, тежко машиностроене, нефтена и т.н./. Румънците продължават да изграждат ядрени реактори в АЕЦ Черна вода. Нивото на корупция при тях е по-ниско от нашето. Няма организирана престъпност като нашата / СИК , ВИС и ***/. Пътната им инфраструктура е по-добра от българската. Местенето на офиси у нас не значи нищо.
144
2
 
10
 
! Отговори
За парите преди 13 години
Големи нещастници по тези форуми. За какви инвестиции става дума, за какви ниски заплати , за какви резерви, ами просто си местят само седалищата (регистрацията) на фирмите. Държавата ще прибира данъци от небето само , заради твърдата си политика по отношение на данъчното облагане. Това е посочено във Файненшъл таймс като най-ефективната антикризисна мярка, дори пред девалвациите на националните валути.Нашата фирма регистрира по десетина гръцки фирми месечно. Няма пример за обратното
143
2
 
2
 
! Отговори
До Дени преди 13 години
Дени, пак съм прав. Ти еднакво не харесваш тези, които те обичат , мразят или са безразлични към теб. Ако е под 0*С излез на терасата.
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Държавата не възпитава. Държавата няма да изкара чалгата от къщите на хората, няма да забрани на ученичките да се обличат и гримират като ***, няма да влезе у вас и да забрани на тийнейджъра ти да пие алкохол, няма да задължи телевизиите да не дават турски и латино сапунки, няма да задължи селянина да пита гугъл, преди да се изложи... битката е загубена на ниво семейство, разбираш ме, нали?
141
3
 
1
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 148 Абсолютно си прав ,това е мое мнение. Но знаеш ли ,държавата ,т.е. управляващите създават условията и предпоставките за това. Разбираш ме ,нали ?
140
5
 
2
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Ох , как някои хора се вживяват толкова много в материята. А за сивите вещества -Битието определя съзнанието ,само това бих добавила.Както искаш така си го тълкувай !
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами Дени, и аз съм си избрал средата, и аз нямам познати чалгари, и аз съм си създал оазисче с добра работа, приличен стандарт и почти пълна независимост от политика и икономическа конюнктура. Но хората по такива форуми искат нещата да се решават генерално, с магическата пръчка, а всяка промяна започва от нас самите. Днес ревем против катастрофите, а вчера оплюхме гражданската отговорност. Ревем против престъпниците, а плюем полицията. Някак си всеки ни е длъжен, а ние не сме длъжни на никого..
138
4
 
2
 
! Отговори
Безразличен към Дени преди 13 години
Ясно е, да, че участваш тук без да използваш сиво вещество. Това беше тест и за съжаление ти се провали.
137
3
 
1
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Нямам повече време ,защото имам работа и за това много бързо ще ти отговоря .И това е мое мнение. Лично аз нямам такива познати ,които да са изпростели максимално и такива ,които слушат чалга. Всеки си избира средата . А това ,че се мразят успелите си е точно така ,черта е ,какво да се прави. Децата ходят на училище ,/не визирам *** / .,, но какво получават там. Безкрайно много информация ,сложни термини и куп излишни неща. Лично мнение ,не на Костов или Сергей.