Моркови за добра памет

Оранжевият зеленчук и зехтинът съдържат вълшебния лутеолин
Обновена: 19 окт 2010 13:37 | 19 окт 2010 13:34,
2
Моркови за добра памет
Снимка: БГНЕС

Веществото лутеолин, намиращо се в морковите и зехтина, спомага за намаляването на възпаленията в мозъка, настъпващи с възрастта, и подобряват паметта.

Това установиха учените от университета в Илинойс, съобщи  Globalscience.Ru.

Резултатите са получени след проведени опити с лабораторни мишки.

В период от четири седмици те добавяли в храната на някои от мишките лутеолин, след което тествали мозъчната им дейност и паметта.

Тези, които хапвали храна с лутеолин, показали по-добри резултати.

По време на естественото остаряване имунните клетки в мозъка започват да произвеждат възпалителни молекули, които стават причина за проблемите с паметта.

Според учените лутеолинът забавя появата на тези клетки.

По-рано лутеолинът е бил открит в чушките, магданоза, розмаринът и лайката.

Балансираното хранене, включващо тези продукти, потенциално съкращава риска от възпаление на мозъка, свързано с напредването на възрастта, и подобрява функциите му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: морковимозък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Само не и американски моркови с ГМО защото ще станем *** като тях.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има един в София, по линия 88, 280 или 413, който така скърца като спира, че се надявам да се запали скоро - без жертви.