ЕС и МЗ: Водите в България стават за къпане

Страната ни е на пето място в Евросъюза по чисти водни басейни
7 юли 2010 13:09,
23
ЕС и МЗ: Водите в България стават за къпане
Снимка: БГНЕС

България е на пето място от всички държави членки на ЕС, след Гърция, Кипър, Франция и Малта, по процент на съответствие на водите за къпане в откритите водни площи.

Това сочи обобщен доклад на ЕК за 2009 г., публикуван в началото на месец юни, за качеството на водите за къпане в ЕС за миналогодишния летен сезон.

Зоните за къпане по българското крайбрежие на Черно море са 89 на брой, а общо за страната са 93. Водата в тях е според европейските изисквания за качеството на водата.

Това съобщиха на пресконференция днес от Министерството на здравеопазването (МЗ). От министерството и регионалните му инспекции (РИОКОЗ) регулярно правят контрол и мониторинг на качеството на водите за къпане.

Още по темата

Според получените резултати водите за къпане се класифицират в следните категории:

– съответстващи на по-строгите препоръчителни изисквания;
– съответстващи на задължителните изисквания, но несъответстващи на препоръчителните изисквания;
– несъответстващи на задължителните изисквания;
– зони, забранени за къпане.

Процентът на съответствие на водите за къпане у нас е 90.3 според по-строгите препоръчителни изисквания на европейското законодателство, обяви Димитър Димитров, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към МЗ.

Във всяка от зоните за къпане има по един пункт за вземане на проби, с точно определени географски координати, които са включени в Информационната система по водите на ЕС (WISE).

През сезона за къпане от всеки пункт се вземат проби (микробиологични и химични) за анализ на водите най-малко веднъж на две седмици.

Според нормативните изисквания, дори само една проба от зона за къпане да показва отклонения от качеството, тя се причислява към негодните за къпане, уточни Димитров.

Само четири зони с води за къпане в Румъния (8,2 процента) съответстват на по-строгите препоръчителни изисквания в сравнение с 91 процента съответствие на зоните за къпане по Черноморското крайбрежие у нас, похвалиха се от МЗ.

Единствено в България и Словения водите за къпане, разположени на сушата (във вътрешността), съответстват сто процента на задължителните изисквания, сочи докладът.

През 2009 г. от всички води за къпане у нас само една зона не е отговаряла на задължителните изисквания – южният плаж на Варна, през 2007 г. те са били девет, а през 2008 г. – шест.

Намалява броят на зоните за къпане, несъответстващи на по-строгите препоръчителни изисквания на ЕС – през 2009 г. техният брой е бил девет, през 2007 г. и през 2008 г. – 21.

Най-сериозни проблеми по отношение на качеството на водите за къпане през последните три години, откакто се води мониторинг и контрол в България, са регистрирани в района на Варна.

Основните причини, които влошават качеството на водите за къпане по Черноморското крайбрежие, са недостатъчният брой и капацитет на пречиствателните станции за отпадъчни води, нерегламентирани изпускания на такива води, включително от заведения, разположени на плажа, отбелязаха от МЗ.

За да проверите дали любимото ви място за къпане е достатъчно чисто или да споделете информация за качеството на водите за къпане, разгледайте новия интерактивен портал Eye On Earth на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Черно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само *** би се топнал в черно море. Това е клоаката на европа. всички *** се изливат в него.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
horata ti kazvat 4e e 4isto ti pak si znae6 svoeto ,kakvi li konspiracii (svetovni) ima v izkazvaneto im . Mrusnici da ni digat raitinga kato ni kazvat 4e ni e 4isto moreto kak moje sa 6te doidat pove4e tyristi tiq sa ot nai dolnite egati konspiraciqta dobre 4e q zabelqzahte ....
19
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 13 години
no ne i za piene
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че е чисто нашето море. Неразбирам какво може да е по-чисто от фекалии, торбички, нафта и мазут от преминаващите корабчета, опаковки от Фафли и т.н.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слава богу. Ще звана на цистената да спре да ми доставя от севено море
16
0
 
1
 
! Отговори
без майтап преди 13 години
xa ха ха ха ха ха ха ха
15
0
 
7
 
! Отговори
Успех! преди 13 години
И аз не повярвах в началото на оценката на РИОКОЗ, но се обадих в предаването Пентаграм на тел. 19 19 09 и екстрасенската ми каза че е истина.
14
7
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
а бе верно си обичате помията, да тънете и да обливате с нея :)типична представителна извадка що е немит *** с претенции!това, че си обичате *** под някакви подбуди не убеждава, всички знаем.. що за мизерни са условията и що за плъхове ги правят такива!Радвайте се на умрели плъхове по плажовете ...но си ги гответе в къщи:)
13
1
 
9
 
! Отговори
Да, така е ! преди 13 години
Особено на централния плаж в Варна където излизат всички фекалии
12
2
 
3
 
! Отговори
гребеца преди 13 години
Наистина си за доктор(и не ми философствай)
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калинчо чичовото , дай му адреса на психиатъра дето те излекува . Да иде да го пита верно ли не си луд
10
3
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
общо няма, само с нагона ти за преглед.. имам си лична лекарка благодаря ... ако имаш нужда от лечение за психопатологичните прояви, мога да те насоча .. ако желаеш да проследявам терапията.. ще трябва ми плащаш:)отваряш клипчето с репртажа и ..хапвай действителност:) Заради такива експерти медици в санитарните служби .. от години избягвам конкретни плажове!предпочитам да не прихвана нещо!ти колко получаваш от концисионерите на плажове? по колко пъти на проверка ти звънкат от общината?
9
4
 
4
 
! Отговори
доктора преди 13 години
аз наистина ще те прегледам без пари.какво общо има педофилството с мръсната вода.ако нямаш пари и хапчета ще ти дам.
8
5
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ти педофил ли си ...? извинявай, но на бг статистика и санотарни служби няма как да вярвам!що то те подават инфото на евробюрократите!знаем за манипулациите!чудно ми е при толкова загрижени еко организации и прочие нпо-та как не се една да занесе пробите в европейска лаборатория!Във в-бокс има клипче от новинарски репортаж, как и що е борба с гризачите по плажовете!събират ги с найлон торба и в кошчето :) иначе чистота и благинки за службите!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За сега поне стават за къпане.Скоро няма да стават нито за гледане нито за мирисане.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой пие вода в днешно време ........Аз
5
4
 
3
 
! Отговори
Джин преди 13 години
..Че кой пие вода в днешно време ?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха май не са изследвали Варненските плажове. Особенно централния плаж , по-известен като офицерския плаж, сигурно в канализациите на Европа няма да видят да плуват толкова *** и не вонят толкова много на тоалетна. По незнайна причина от десетилетия Варненската *** канализация се влива в морето и то само на няколко метра от брега, като добавим и мръсотията която влачи Дунава от цяла Европа, барабар с маслата и *** от корабите които я кръстосват и засипва северното черноморие
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Водите в България стават за къпане....А за пиене
2
3
 
6
 
! Отговори
доктора преди 13 години
тебе калинчо ще те прегледам без пари

Спонсорирани публикации