Колониите на пеперудите Монарх се възстановяват

Колониите на пеперудите Монарх се възстановяват
Обновена: 15 фев 2011 15:57 | 15 фев 2011 15:57,
3
Колониите на пеперудите Монарх се възстановяват
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Броят на пеперудите Монарх, мигриращи от Канада и САЩ до Мексико, се е увеличил тази зима – оптимистичен знак за възстановяването на колониите им след тревожните миналогодишни данни, предаде Асошиейтед прес.

Всяка година милиони оранжево-черни пеперуди Монарх предприемат пътешествие от 3200 километра от Канада, за да зимуват в централната част на Мексико, където е по-топло.

Миналата година броят на пристигналите насекоми в Мексико е бил рекордно нисък. Тази година обаче колониите са се увеличили със 109 процента и покриват площ от около 4 хектара гори.

Учените изчисляват броя на пеперудите въз основа на заеманите от тях горски площи. За сравнение - миналата година пеперудите са покривали площ от едва 1,9 хектара - най-ниската цифра, откакто от 1993 г. се води статистика.

"Тези данни са окуражаващи, тъй като показват възстановяване на популациите в сравнение с миналата година", казва Омар Видал от мексиканското подразделение на Световния фонд за дивата природа.

Въпреки оптимизма, специалистите отчитат, че броят на пеперудите Монарх, които са голяма туристическа атракция, а миграцията им се смята за загадъчен природен феномен, е далече от максимума. Той е регистриран през 1996-97 г., когато насекомите са заемали горска площ от рекордните 18,2 хектара.

Промените в популациите от насекоми са нещо обичайно в природата. При пеперудите Монарх те се дължат главно на климатичните промени и обезлесяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Свежко преди 13 години
Пеперуди с подобна окраска може да се видят и у нас. Те разновидност на породата "Монарх" ли са, или просто за илюстрация към статията са използвали фотос, който им е бил под ръка?
1
0
 
0
 
! Отговори
ДА! преди 13 години
Супер, откога чакам тази новина!

Спонсорирани публикации