Непознатият "Пейзаж"

Националната галерия за чуждестранно изкуство показва за първи път 70 пейзажа от фонда си
Обновена: 1 ное 2010 17:55 | 1 ное 2010 17:55,
0
Непознатият "Пейзаж"
Снимка: Национална галерия за чуждестранно изкуство

В навечерието на своята 25-годишнина през месец ноември 2010 година Националната галерия за чуждестранно изкуство представя в Залата за гостуващи изложби над 70 непоказвани досега живописни пейзажа от различни автори, времена и страни.

Творбите съставляват малка част от непоказваните фондове на Галерията.

Подбрани са произведения на автори от няколко континента и различни национални култури, живели в различни времена.

Различен е и пътят на творбите до сбирките на НГЧИ. Някои от картините са били част от дворцовата колекция на цар Фердинанд и приети от Националната художествена галерия, други са откупени от първите международни изложби в София в началото на ХХ век, трети са  попаднали в колекцията, след като са били наградени в конкурсите на Международното триенале на реалистичната живопис в София през втората половина на миналия век или са подарени от авторите си, гостували в България.

Картините в изложбата “Пейзажът” отразяват стъпки в развитието на човешките култура и цивилизация – от идеализираното пространство на библейските и митологичните сцени до поетичните или критични коментари за състоянието на околната среда.

Картините включват и елементите на „вечното“ – планини, реки, морета – и признаците на мимолетното, както го разбира нашата култура – цветя, дървета, състояния на небето.

“Пейзаж”-ът продължава до 10 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари