С рогата срещу стената

Нова провокативна изложба от поредица композиции с бикове представя Спартак Дерменджиев
Обновена: 17 фев 2011 15:53 | 17 фев 2011 15:53,
9

Снимка: Астри

Определян, като скандален и неудобен, Спартак Дерменджиев (1954 г.) е със сигурност сред смелите личности в българското изкуство.

Изложбите му разтърсват със силата на таланта и те карат да вярваш в красотата и значимостта на света, окриляват и вдъхновяват.

Сред знаковите му експозиции в последните години са „България – курва тоталитарна” (1997 г.), „Красота и устойчивост на греха” (1998 г.), „Няма щастливи българи” (2001 г.), „Дон Кихот умря” (2003 г.), „Песента на кентавъра”(2007 г.), „Бяг”(2009 г.).

Всички те заявяват еднозначно ангажимента на артиста да помести изкуството си в граждански и общочовешки категории.

И с течение на времето се оказа, че посланията в творбите са по-точни от предвижданията на социологическите агенции за бъдещето на страната ни.

Сега Спартак Дерменджиев е готов с нова експозиция, озаглавена „Стената”. Тя ще бъде открита на 17 февруари от 18 часа в галерия Астри. 

Още по темата

И този път предизвикателството е категорично: към случайния посетител в галерията, към ценителите на изкуството, към всички, декларирали отговорност за живота и съдбата на индивида или на групите индивиди.

Предизвикателството е още в заглавието на цикъла произведения, които най-формално могат да бъдат определени като композиции с бикове.

Внушаващи динамика, мощ, устрем в телата на бягащите бикове, те въздействат на сетивата и провокират усещанията.

Зрителят усеща силата, с която младото и необуздано животно се разплесква в Стената.

Чува воя на заклещения в Стената бик, отчаяното стържене на копита в Стената – опит да се изтръгне от нея.

И тази стена не е метафора или абстрактно понятие. Тя е конкретност, визуализирана в серия рисунки и живописни платна.

И ако днес Стената е непреодолимата неизбежност, силата на тези бикове и това изкуство раждат вярата, че „сега“ е само миг и „утре“ предстои.

„Стената“ продължава до 13 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Няма граници .... преди 13 години
А?Спартак Дерменджиев ли точно избра кулптурното министерство на Вежди Рашидов,за да сближава България с Македония?Какво е общото между македонците и Спартак Дерменджиев,който беше разобличен като нагъл лъжец и фалшификатор.Документален и безспорен факт.Спартак излъга цялата общественост за последните дни на баща си Крум Дерменджиев и си измисли една съвсем фалшива история,която да тиражира.По съдебен ред установиха че неговата история издиша отвсякъде.После употреби името на Георги Марков за да се прави на жертва на комунизма,въпреки че самият Спартак е облагодетелстван от комунизма достатъчно добре.Сега казва:"Без граници"?Е да,вярно че за лъжата и измамата няма граници и това ни сближава с македонците ...Ако това е имал предвид Вежди Рашидов,успял е.
8
0
 
1
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Етюди на ученик от худ. гимназия!
7
0
 
1
 
! Отговори
Динев преди 13 години
Видяхте ли Георги Марков от Спартак Дерменджиев?С жест на ръцете показва ***.Точноо това показва и Спартак няма да отрече,тзатова не ми ценцзурирайте коментара ако обичате.Другата скулптура на Георги Марков пак от Спартак Дерменджиев е малко като жена с едни бухнали дълги коси и се смее като откачен.Обобщено това са гротескни фигури ,вижда се че скулптора много се е забавлявал докато ги е правил.Стават за весник "Стършел".ТНе правя реклама на "Стършел",затова моля да не ме триете.
6
0
 
1
 
! Отговори
Не си тъп,човече преди 13 години
Не си *** ама всичко е объркано в една дематгогска плетеница,та върви се оправяй ако можеш.Бикът е символа на организираната престъпност по.скоро.
5
0
 
3
 
! Отговори
Я ВИЖ ТИ ! преди 13 години
СЛЕДА ОТ КРАЖБА ВОДИ КЪМ СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ-YouFreeWeb/razkritie.nets
4
0
 
4
 
! Отговори
Чудаци преди 13 години
БСтранно е наистина БСП да хвали най-яростните си врагове като Спартак Дерменджиев.А изложбата е посредствена.
3
0
 
2
 
! Отговори
Каква криза на идеи преди 13 години
Много сбъркатна история.Спартак Дерменджиев хули БСП и комунистите,а те във Двестник " Дума",бр.30 го хварлят.Червената стена срещу която биковете се хвърлят според Спартак символизира държавна сигурност,а БСП за първи път чувам че ще изключва всеки от ДС от партията заради Спартак Дерменджиев.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тттттттттт
1
0
 
5
 
! Отговори
дали съм тъп ???? преди 13 години
Че то цяло есе сте написали върху "материала" - само не разбирам тухлената стена с картата на България - тя ли е стената ?Щото бика се блъска, стене, рие с копита - ама не на тази стена...А би трябвало там....