Разбраха се: Първите 3 дни от болничните по 70%

Константин Тренчев: Данъци няма да се вдигат
60
Разбраха се: Първите 3 дни от болничните по 70%
Снимка: БГНЕС

Първите три дни от болничните ще се плащат по 70 на сто от работодателя до края на 2010 година, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след разговори със социалните партньори.

След четвъртия ден пък плащането се поема от НОИ в размер на 80 на сто.

По думите на Младенов социалните партньори са се договорили за този компромисен вариант, като се надяват по този начин да се затегне контролът и да не се наказват наистина болните хора.

Още по темата

Според лидера на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев постигнатата договорка е максималният компромис и от двете страни.

По-рано през деня и от другия синдикат – КНСБ, обявиха, че ще подкрепят предложението 70% от първите три дни от болничния да се плащат от работодателя.

По думите на Константин Тренчев няма да бъдат вдигани данъците и “това е една от големите новини от днес”.

Той обяви още, че ще започнат сериозните дебати по реформите в пенсионната и здравната система.

Тренчев взе отношение и относно реформата в държавната администрация.

“Тук говорим за 20% икономии от администрацията, а не го тълкувайте това като 20% съкращения”, уточни лидерът на “Подкрепа”.

От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че някои министерства и агенции няма да бъдат засегнати от орязването на разходите, за сметка на други,  които ще бъдат засегнати повече от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
над55 преди 14 години
Божеее,боже,накрая г-н Т.Младенов ще им е виновен за всичко.Да бяга бързо от това блато,с алигатори.
43
0
 
4
 
! Отговори
Така ли? преди 14 години
Значи за болнични ме се удържа % върху цялата заплата за пълно работно време,а като дойде време за плащане от държавата тя ще си поеме обязаностите към мен чак на 4-тия ден. Е га ти логиката! Абе Тотьо.....тогава ще ми вземете осигуровки за болничните за заплата с 4 дни по-малко.
42
0
 
4
 
! Отговори
Българка преди 14 години
Няма нужда моят работодател да ме проверява.До сега,когато трябваше да ми поема 1-вия ден от болничния не съм видяла и 1 ст.А имам малко дете,знаете как е.От сега нататък,още по-лесно ПО-ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ШЕФА...!
41
0
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 14 години
А НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ЦУЦЕТО ДА ПОДАРИ НА НЗОК, С УСЛОВИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ, ВСИЧКИТЕ ТАКСИ ЗА ПРЕВОДИ, КОИТО ПОЛУЧАВА СИ-ТО БАНКЯ, КОГАТО ИЗВЪРШВА ФИНАНСОВИ РАЗПЛАЩАНИЯ НА ГРАЖДАНИ ВЪВ ВРЪЗКА С МВР, НАП, НОИ, ДАИ, КАТ И Т.Н. ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ДОБРА СУМА!
40
2
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
за проблемите в здравеопазването..трябва да се направи реално остойностяване на лекарския труд на всяко изследване .. на амортизацията на апаратурата ..и да се въведе доплащането като реалност!По този на1ин щв се спре източването на касат и хората няма да ходят ..да прескачат днес при този утре при друг лекар за щяло и не щяло!няма да да имсе правят изследвания днес в тази утре в друга лаборатория!като трябва да се бръкне за да си доплаща и ще мисли къде и колко пъти да ходи на доктор...
39
3
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
редно е администрацията на фирмите да прави проверка по домовете и ако някой болен не го намерят в къщи въобще не му се плаща а и да има възможност да се освобождава директно!Българина много симулира...а и *** не работят и точат касата с майчинство...безплатно здравеопазване...подпомагане социално..там е големия проблем че 1.5 милиона тежат като воденичен камък на работещите1а и тази група не учат..какво е бъдещето когато станат мнозинство в тази държава..ще ни гонят от домовете ..
38
3
 
5
 
! Отговори
Балин преди 14 години
Абе Тотю, язък за името дето го имаш, това правителство си проси общонационална стачка! Като цяло пак ще ни прецакват!Бройте-1ден-30%, втори още толкова, трети още толкова, след това още 20 процнта и ако имаш пет дена още 20 процента и какво стана? На минус си пак с надница и половина! Надявам се хората да се осъзнаят и да свалят това правителство!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И сега какво,като се умножи 3*70 % става 210 т.е. два платени дни и като се премахнат разни класове,ангажирано време,режийни храни,ако ги има де и стават по малко от 2 дни..абе все си ни таковат,но при такива синдикати такива права..
36
0
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 14 години
Продължавай да повтаряш едно и също - явно колко ти е умствения капицитет.
35
4
 
1
 
! Отговори
СмехЪ преди 14 години
Направо ми накриви шапката с това за полският труд !!! :DВместо да се зъбиш и да се чудиш кой ти е виновен, вземи уволни някой от работниците, дето ти се струва че прекалено често "боледуват" като се погрижи да стане ясно защо го правиш.Ще има повече ефект от колкото да пищиш по форумите, по-малко разходи от това да си местиш бизнеса от село в село, пък и е доста по-лесно.Е, ако се окаже че си грешал и човека се окаже болен, може да те поосъди, но без риск няма печалба :)
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това правителство страда от умственна криза не от финансова
33
1
 
7
 
! Отговори
долу герб преди 14 години
Разбира се целта е всичко в ущърб на бизнеса и хората.Това е политиката на ГЕРБ.
32
1
 
8
 
! Отговори
Влади преди 14 години
Това , синдикатите са вятър работа - преди 15-тина години имаха някаква тежест.Сега вдигат шум,колкото да им се връзват някои не напълно читави РМД-та с далавераджии директори, които искат да им запушат устата. Схемата е проста - отиват синдикалистите при директора и му заявяват, че няма да позволят на работниците му да протестират, само че трябва да се спонсорират няколко профсъюзни боса за посещение на конгрес в ЮАР.Иначе, някой да си спомня реална защита от синдикат в последните години?
31
0
 
11
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Социалният некадърник ТОТЮ отново ще приложи максимата на комунистите Да вземем от работещите .. за да си покрием нуждите!
30
1
 
4
 
! Отговори
лккк преди 14 години
Безспорен успех за синдикатите :)
29
3
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
Браво Боцко страшен жест от твоя страна как не те е срам бе мутро такава .Цялата ви работа е такава ,горчиво съжалявам ,че гласувах за теб.По скапано правителство от това не е имало.Само се оправдавате ,че имало криза.Каква ти криза та ние винаги сме си били в криза.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Неправомерно изплатени болнични се търсят от работодателя, затова те са лично заинтересовани сами да затегнат положението или ще признават болничен лист от избрани от тях лекари, или ще искат подтвърждение на вече издаден такъв от определени лекари, това е част от борбата с фалшивите болнични листове. Друг е въпроса колко добър ще е избраният лекар за да разпознава артистите.И положението на повечето работодателите в момента не е чак толкова розово колкото си мислите, за разлика от западният който щеше да ви съкрати при първа трудност, българският все още има някаква съвест.И заради реплики от рода - За парите давани в България-толкова! това ТОЛКОВА ще е доста дълго време.все ви се чудя как така работите и пишете коментари
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За какви компромиси се говори. Усмиваха Тодор Живков и го правеха на ***, но тогава не са се налагали тези компромиси и не е имало такива кризи. Който има малко от малко спомен се сеща,че с 150 лв. заплата човек си плащаше и парно и ток и вода. Натискаше се за дом.телефон и ходеше на почивка, че успяваше и някое къще да си вдигне. Тогава живехме в тоталитаризъм, а сега в демокрацията се отказваме от телефон и парно, тока до минимум, вода икономично и пак ни викат свивай коланите ... Е НАКЪДЕ
26
2
 
7
 
! Отговори
ДПС+БСП=Първанов и К преди 14 години
Безбожници и предатели на Рода Български.
25
3
 
22
 
! Отговори
с. преди 14 години
При положение,че българите са с най-ниска средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите какво очаквате бе!?Някой да се скъса да бачка ли!?Не ми излизайте с приказки за производителност!Щото за джипове има!Ама да вдигнеме заплатите с 50 кинта няма!То затова и читавите,образованите,перспективните и мотивирани кадри отдавна бачкат в чужбина за бели заплати и живеят като бели хора!За парите давани в България-толкова!