Полякиня отнесе 500 лв. глоба, гласувала на вота в България

На Избори '09 била застъпничка на сините в Кърджали
16 юни 2010 16:19,
14
Полякиня отнесе 500 лв. глоба, гласувала на вота в България
Снимка: Булфото

Районният съд в Кърджали глоби с 500 лева полякинята Елжбиета Чиликова за това, че е гласувала на изборите за българския парламент на 5 юли 2009 година.

Чиликова притежава карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, но няма българско гражданство, следователно не може и да гласува.

Известната с политическата си активност полякиня била наблюдател на Синята коалиция в секционната избирателна комисия, където попитала дали ще я допуснат до гласуване.

"Бях чула, че на тези избори и граждани на страните членки на Евросъюза вече имат правото на вот. Заради това попитах председателя на комисията дали ще мога и аз да дам гласа си за българското Народно събрание. Тогава той позвъни по телефона в Районната избирателна комисия и след отговора оттам ме допуснаха до урните, а името ми беше дописано в списъците под чертата", обясни пред магистратите Чиликова.

"Семейството ми е с критично ниски доходи, аз съм безработна от една година, мъжът ми е пенсионер, а синът ми е инвалид с детска церебрална парализа и каквато и да е глоба би ни съсипала", каза още жената в съдебната зала.

Съдът обаче постанови, че Елжбиета е виновна, и я глоби с 500 лв.

"Сега аз ще плащам за некомпетентността на РИК, откъдето ми позволиха да гласувам”, коментира присъдата си Чиликова.

Тя живее от 32 години в Кърджали и е сред основателите на СДС в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ррт преди 13 години
Имах едни клиенти-мохамедани...на изборите ми се оплакаха,че трябвало в 4 града да ходят да гласуват...Така им било казано..и на всички места са регистрирани без проблем!
11
0
 
0
 
! Отговори
nikvat преди 13 години
Като иска да гласува,да си беше получила поданство за 32г все щяха да и дадат!А иначе има право да гласува на местни избори.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Турците дето живеят в турция могат да гласуват, а тая жена дето е от 35 години тук не можела била.. да им е....м и правосъдието м...а им ***..
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елжбиета Чиликова ........ ;-) Крепко Българско име .....
8
1
 
21
 
! Отговори
Батко преди 13 години
Да открие една сметка и ще съберем пари за глобата. С друго не можем да помогнем.
7
0
 
14
 
! Отговори
rvm преди 13 години
emi sega otiva i sudi RIK i sled kato durjavata kato k*rva se zastupi za RIK vmesto da tursi vinovnika shte otide i shte osudi stranata v strasburg i shte i oprawqt budjeta za nqkolko godini napred. Parite ne bi trqbvalo da sa i problem. Advokati koito sa gotovi da rabotqt samo sreshtu procent ot specelenoto ima ne malko.Loshoto e che sled 1-2 godini razprawii nakraq nie shte platim za nekadurnosta na RIK.
6
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами така е, чужденците имат право да гласуват само за фесовете. А ако избирателят се казва Хасан - има право да гласува два пъти, аз така съм чувал!
5
1
 
42
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Ха,ха,ха - ако подкарат така и турците уж българи които дори и адрес нямат тук а гласуват ли гласуват току виж сме изплатили и дълга на България!
4
0
 
52
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Естествено глобата отнася тя а не тея некадърници от РИК. Къде е възмездието господа съдии с това решение?
3
2
 
73
 
! Отговори
ined преди 13 години
Не разбирам, как някой който живее 32 години в България не може да гласува защото е със статут на временно пребиваващ. А в същото време хиляди други поданици на друга държава, които не живеят в България могат да гласуват, при това някои и по два пъти на едни и същи избори.
2
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма кой да и каже на жената да отиде в Турция. От там да хване единавтобус за България и после да си гласува. Тава е законният начин в БГ.
1
9
 
21
 
! Отговори
1 преди 13 години
KOCTOB.