НАП разкри нова схема за укриване на приходи

Недобросъвестните търговци манипулирали паметта на касовите апарати
30 юни 2010 14:21,
90
НАП разкри нова схема за укриване на приходи
Служители на НАП извършват проверка. Снимка: Булфото

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП).

Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди.

Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти.

Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби.

Служителите на НАП обаче са измислили как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС.

Инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в един и същи търговски обект и запазват касовите бележки.

След определен период, например седмица, се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували.

Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат, започва ревизия.

По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления материалите ще се предават на прокуратурата, заканиха се от НАП.

Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София, Бургас и в други големи градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
2
 
! Отговори
Ilian преди 13 години
Kak moga da proverya 1predpriemach,dali ima Firma i plashta lisi danacite?
88
1
 
2
 
! Отговори
Малев преди 13 години
... капка по капка ... се събират пари за държавата, а това са градини..... Как пък не...Това са парите за да се направят кръпки на тези места откъдето самите те са крали... Що не се замислиш, за що не стигат пари за градини,училища,пътища ??? Та нали би трябвало да са заложени в бюджета??? А ги няма щото косвено са изхарчени по други "важни" мероприятия...
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така трябва! Аз как си плащам за всичко като поп, а други само се чудят как да изпързалят всички. После пак от нас ще вземат липсващите пари. Какво сте тръгнали да плюете. Помислете малко с главите си. Колкото и дребно да ви изглежда разкритието ... капка по капка ... се събират пари за държавата, а това са градини, училища, пътища и т.н. Аман от тарикати!
86
7
 
6
 
! Отговори
Ива Георгиева преди 13 години
Ясно е , че държавата е срината. Караме я на това което остана от предишното правителство. Изкарахме една година без правителство. Мисля, че ще изкараме още една година на шейна. Все пак 6 млрд. лева във фискалния резерв не са малко.Още нямам обяснение защо миналата година сбъркахме, като избрахме тиквите да ни управляват ?
85
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе всички тръгват с големите кошници за данаци...ама до никаде не стигат..спомнете си за Милен Велчев... за митниците де...английска фирма...стриктни били не знам си какво...и когато си тръгнаха от властта...пак нямаше пари в хазната..че и сега..нещата просто се повтарят...и тия ще ги забравим...то ако искаше някой до сега да ни е оправил..ама нейсе..та нали себе си искат да уредят...то за това иска всеки власт де..а народа да *** мухите...айдееее...
84
1
 
2
 
! Отговори
razo4erovan преди 13 години
do gospodata ot nap davam vi signal v nesebar staria gredv vsi4ki ob6tinski pargengi rabotiat na tozi princip or 2 3 godini hodete i gi hvanete ne samo drebnite targovci a napravete i nesto na tezi koiti kradat pari za cerni kasi
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tiya ot nap stavat samo za bostanski PLASILA NE MOGAT DA PIPNAT PO GOLEMITE RIBI STOT STE IM IZBIYAT ZIBKITE
82
1
 
28
 
! Отговори
Лора преди 13 години
Умниците подхванали лавките за цигари и малките магазинчета,дето се чудят как да оцеляват от данъци!Що не се занимават с големите палати , яхти и милионите на тези,които се знаят от цял народ? Досега няма осъден ,няма и върнати пари,но пък глоби за "дребните риби" -колкото щеш!
81
1
 
8
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Разкрили ? Какво има за разкриване бе *** ! Всичко се знае ама не ви е изгодно защото я зетя, я шуренайката са в търговийката...
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е така - и досега са знаелино сега имитират дейност пред Европа - и пак никой "хакер" няма да влезе в затвора
79
1
 
21
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Боже, на кой свят живеят в НАП? Те откриха топлата вода! Или до сега са имали интерес или капацитета на специалистите им е толкова!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не само в Пловдив, и в София има такива райони кметове на герб , като например кмета на район "Студентски"
77
2
 
5
 
! Отговори
ww преди 13 години
za6to se zablujdavame..ta nali dana4nite pribirat parite ot golemite firmi da kriat..kakvi sa prihodite na molovete.zavedeniata praviat po 300 bona mese4no..da ne gi ot4itat
76
1
 
9
 
! Отговори
тъпчо преди 13 години
то тая контролната лента не е ли копие на първата касова лента бе хора??? Или балъците като мен трябва да вярват на бозата с цвят аки дето се лее по статиите
75
1
 
6
 
! Отговори
Ало, ало преди 13 години
уточнение - застрахователния брокер "Гаранция Консулт"
74
1
 
21
 
! Отговори
Ало, ало преди 13 години
Ало, данъчните, я вижте какви приходи "декларират" застрахователните брокери и какви данъци "плащат" застрахователните агенти. Вижте например застрахователния брокер "Раранция Консулт" и тия, които работят там какво "декларират" и какво "плащат" като данъци. Ще ви се завие свят. Наглостта, алчността и лакомията на някои хора мина всякакви граници. Поразровете ги тия застрахователни прокери, вижте за какво става дума. И не са само те.
73
1
 
23
 
! Отговори
яау а преди 13 години
А някои от НАП дето притежават магазинчета и ги дават под наем, а като дойде данъчен си опъват чадър над наемателя да не го закачат.а
72
1
 
2
 
! Отговори
Пашов преди 13 години
fo upos-дето са вика.
71
1
 
35
 
! Отговори
питанка преди 13 години
А какво ще каже НАП за приходите на своите кадри? Дали са открити? А Стоянчо Марков-дясната ръка на кака Мара Мургина като взе 100 хиляди за прословутата СУП-а, която още не работи нормално?И за какво ги взе? За подписа си след конкурса за избор на БУЛ?! БУЛ взе няколко милиончета да сътвори едно недоносче, а сега друга фирма се опита да оправи нааканото! Колко сега ще вземе Стоянчо от тез милиони? А тръгнали сега прах в очите да ни хвърлят! Мноооого умно!
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мургина да я накажат със сто и пеесе вувузели на произволно избрани читатели на в-к трут