Отвисяваме си на опашка в банките

"Тайни клиенти" са били внедрени заради европроучване
9 авг 2010 13:52,
62
Отвисяваме си на опашка в банките
Снимка: Булфото

Най-дълго българите чакат на опашка в банките, най-малко – в билетните каси на автогарите.
 
Това показват данните на изследване, направено в 24 държави от Стария континент по метода "таен клиент". 

Сред критериите на проучването са броя на клиентите, времето и качеството на обслужване.

На опашки в банките българите прекарват средно 10 минути, на касите в жп гарите – почти 7, а в супермаркетите – повече от 4. 

Най-бързо е обслужването в билетните каси на автогарите – 3 минути, а за пет минути обслужват в магазините за дрехи. 

Според проучването четирима от петима българи са поздравени, когато пазаруват.

Шведите и холандците пък са на първо място в тази класация, следвани от ирландците и испанците.

Едва половината от руснаците и 64 на сто от турците са поздравени от обслужващия персонал.

Най-начумерени, според изследването, са продавачите в Русия, Латвия и Турция.

Най-недоволни от пазаруването са клиентите в Босна и Херцеговина – 92%, и в Русия – 81%.

Интересно е, че според проучването в Ирландия процентът на недоволни купувачи е нула, а в Испания и Дания – съответно 5 и 6%.

У нас недоволните са 30 на сто, също колкото и в Хърватия.

В България средно четирима чакат на опашка, също колкото в Дания, Румъния, Ирландия и Унгария, сочат данните от евроизследването.

Най-дълго в цяла Европа се чака в пощите и банките, а най-малко – в магазините за дрехи и в заведенията за бързо хранене.

Качеството на обслужване на Стария континент е най-високо в магазините за дрехи, аптеките и заведенията за бързо хранене, а най-ниско – в пощите, билетните каси на автогарите и в бакалиите, показват още данните от проучването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak ne moga da ti dam dva pati plus.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идеята на постовете ми е просто да покажем конкретно в какво българските банки са по - лоши от чуждите. Защото простото говорене на общи приказки (от типа на те са некадърници, само гледат да ни ограбят и т.н.) е безсмислено. В конкретния случай, 57 твърди, че българските банки за разлика от чуждите вземат комисионна на клиент, който иска да си внесе пари по своя сметка. Това не е така и за това поисках да си застане зад твърдението си и да каже коя точно банка какви точно комисионни взема.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
smeeeh v zalata......
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 57. Аз пък твърдя, че няма комисионни за внасяне по собствена сметка за ФЛ, ако вноската е в банкноти без значение от размера на сумата. За ЮЛ не съм се интересувал, защото това не засяга обикновения човек. За това пак ти казвам кажи, коя банка има комисионна и колко. Преди няколко поста бях написал 3те най - големи банки, които нямат комисионни. За внасяне в монети българските банки имат, но имат и чуждите (това го знам от опит, защото съм внасял пари на монети в чужда банка).
55
0
 
3
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
скоро време БГ гражданите щте нощтуват пред банките за да си изтеглят мизерните флогове които са на лихвен процент .но лакомо дупе кръв *** НЕМА ДА ИМА ПАРИ СОРИ НО ЕТАКА БЪЛГАРИНО .ИДВА БАНКОВАТА КРИЗА
54
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
Всички имат комисионна за вноска - има малки изключения за някой специални видове сметки - най-общо комисионната е между 0,3 и 0,5 - на суми обикновено над 3 000 или на д 5 000 - в повечето случаи за фл и юл. Таксата се различава и по отношение на това дали са оформени (подредени) банкноти или не. Надявам се да съм бил конкретен. Между другото 52 е единствения ми пост
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а на гарите в България пък се чака съвсем най-малко, защото никой не пътува с влак. Да ви имам и сравненията
52
0
 
1
 
! Отговори
зевзек преди 13 години
Редовно ни поздравяват, както и нашите майки, баби и роднини до девето коляно. Ето това е обслужване. Да те поздравяват редовно:)))
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 52. Кажи коя банка, каква комисионна взима за каква операция. До сега говориш само общи приказки, а аз давам конкретна информация. Предишния ми пост го изтриха, защото бях цитирал тарифата на една банка, за да видиш, че наистина за внасяне на пари по сметка не се взема комисионна.
50
0
 
2
 
! Отговори
банкер преди 13 години
до 50 имааа, имаа, но трябва по-задълбочено да прочетеш тарифата :)))))))
49
0
 
5
 
! Отговори
Vanhorn преди 13 години
Ей само глупости се пишат за да ни залъгват !! Я идете до някое РПУ и вижте колко хора има и колко се чака ?? Ама да се пишат идиотизми сме номер 1!! Това журналистите са мамата си джейс.....
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 48 - в кои банки. Сега си поиграх да проверя тарифите на няколко банки (най - големите) и при Уникредит, ДСК и ОББ няма комисионна за внасяне на каса в банкноти (ако вноската е в монети има комисионна, но такава има и в чуждите банки). До колкото знам това е обичайната практика в българските банки. И какво общо има интернет банкирането с банковите карти?
47
0
 
4
 
! Отговори
spirit преди 13 години
какви 10 минути средно,чака се часове те за 10 мин не могат да ти запишат личните данни,а пък ако забий PC to отиде та се не видя
46
1
 
4
 
! Отговори
svidetel преди 13 години
До 36:Незнам какъв е твоят опит, но никаде по света не ти взимат пари когато си внаяш пари по собствената сметка, но в България това се случва и то не малка сума. Колкото до интернет банкирането - в българия по-голямата част от населението немогат да използват компютър и не са наясно че картите, с които разполагат могат да се използват и за нещо различно от теглене на пари от банкомат - затова в България още няма такава такса.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 45 - какво ти е по - лесно да правиш в арабска банка, от колкото в Българска и за какво те спъват тук. Ако може конкретни примери.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 35 - отностно опашката за издаване на нови док-ти.Аболютно си прав, само да допълня..на 1та опашка - дамата пред мен след като са и разпечатали бланката се сеща, че иска и задграничен, което значи - всичко отначало, после не знае къде и какво да попълни, въпреки че според мен е направено за ***..плащането става бързо,ако пак някой е попълнил каквото трябва....и снимането..пред мен г-жата пожела да я снимат 3 пъти, после поне 2 пъти слага подпис..??!!!понякога вината е и в нас ...!!!
43
4
 
2
 
! Отговори
g преди 13 години
Nikoi ne govori sega za jenite im kakvo pravi ne.Men jenite im ne me interesuvat.Interesuva me che pari durja li v tukashna ili da kajem susednite strani banka, mi e po lesno da pravq kakvoto si iskam s tqh bez da me spuva nikoi kakto v Bulgaria.I za tvoe svedenie tuk v bankite im ne rabotqt takiva koito jenite im ne chetat :) a hora vse ot belite durjavi doshli tuk da pechelqt.Drugo si e 15k$ za cashier bez danuci drugo si e 5k$ s danuci v USA :) Aide sus zdrave
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз искам по телефона да си открия сметка, и по телефона да си нареждам пари от нея.... ама не искам никой да ме *** и да няма злоупотреби. искам да се изсера, ама не искам да си цапам ***...
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Направление ще имаш ако си здравно осигурен. Обикновено по - големите опашки са при тези лекари, които работят със здравната каса. Конкретно за моя опит с токуда - взех си от личния лекар направление за преглед при специалист, който работеше там, проверих на сайта им и видях, че трябва да си запазя час. Обадих се, обясних им, че имам направление и искам да си запазя час и те ми казаха кога мога да отида и от колко часа. Отидох малко по - рано, от колкото ми казах и чаках не повече от 15 минути.
40
2
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
аз бих казал, че правилата в България са даже по-стриктни отколкото в някои европейски страни. това не е проблем на България, а на другите страни. някой замисля ли се за мерките за борба с прането на пари, а за идентификация на клиента, а за превенция на вътрешните злоупотреби....? а глупавият клиент си мисли, че някой се чуди как да му усложни живота. за ислямското банкиране не ми говори. тея маймуни не дават жените им да се научат да четат, а ти ми даваш пример с тях:)))))