Повреден клапан разминал "Акацуки" с Венера

В началото на декември сондата трябваше да влезе в орбитата й
1 яну 2011 14:06,
23
Повреден клапан разминал "Акацуки" с Венера
Изображение: Akihiro Ikeshita, JAXA

Неуспешното влизане на японския космически апарат "Акацуки" в орбитата на Венера се дължи на повреден клапан на горивопровода, който захранва спирачката на двигателя. До този извод стигна работна група на Японската космическа агенция JAXA, съобщава Lenta.ru.

Орбиталната сонда "Акацуки", изстреляна в Космоса на 21 май от японския космодрум Танегашима заедно с платноходния спътник Icaros, трябваше да изучава атмосферата на Венера в продължение на две години.

По-точно той трябваше да изследва явлението суперротация – необичайно бързото въртене на слоя атмосфера на височина 60 км, който се движи, изпреварвайки въртенето на планетата. Освен това апаратът трябваше да получава данни за климатичните условия на планетата, свойствата на нейната повърхност, характеристиката на облаците на Венера, някои от които съставени от капки сярна киселина.

В началото на декември сондата се приближи до Венера на разстояние 550 км и трябваше да влезе в орбита около планетата. Както се очакваше, тя се скри зад Венера и връзката с нея беше прекъсната. Връзката трябваше да бъде възстановена след 20 минути, но сигнал беше получен с час закъснение. Ден по-късно JAXA съобщи, че космическата сонда е прелетяла покрай планетата, без да влезе в орбитата й.

Още по темата

Експертите на JAXA установиха, че двигателят, който трябваше да спре за 12 минути, е изпълнил едва 20-30% от зададеното време. Сега специална работна група е установила, че причината за неуспеха вероятно е клапан, който препятства връщането на гориво.

Според експертите клапанът е блокирал, подаването на гориво е прекъснало, вследствие на което се е нарушило съотношението окислител–гориво в двигателя, което в крайна сметка е довело и до неуспеха. За съжаление въпросният клапан не може да се управлява от Земята.

Експертите не могат да кажат ще успее ли втори опит за въвеждане на апарата в орбита около Венера след шест години, когато "Акацуки" отново ще се окаже близо до планетата. За това е необходимо да се проведат серия експерименти на Земята.

Разходите на японците по разработката на сондата са 15 млрд. йени (около 180 млн. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Ако беше толкова лесно да се изстрелват сонди и пр. техника, досега да сме овладели цялата Слънева система. Американците и най-вече, СССР колко много сонди загубиха към тази Венера. Японците искат хоп, от първия път. Не става. Проба, грешка...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Галактическа пералня с крила, подготвена за коледен подарък.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
spasila se e venera ot horata dano za vinagi
20
0
 
1
 
! Отговори
марин преди 13 години
деяне, това да не си ти бре :ДДД
19
0
 
6
 
! Отговори
до18 преди 13 години
щом се е навил да чака 6 години, по-скоро си прави НЕПУКУ
18
3
 
1
 
! Отговори
♦STAR& преди 13 години
ако директорът на jaxa има достойнство, ще си направи сепуку
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
180 милиона долара потънали в НИЩОТО безвъзвратноАко това се бе случило на Дянков...не знам как щеше да го реживее...
16
3
 
9
 
! Отговори
Така е преди 13 години
Малко са държавите, които са способни да си правят каквото искат с космоса и Япония за добро или лошо не е сред тях
15
1
 
4
 
! Отговори
орбитален модул преди 13 години
Абе по рано трябваше да вляза в орбитата на Венера Ама грешки ,нищо Сега съм вътре И ми е кеф като я гледам и тя е доста доволна .
14
0
 
10
 
! Отговори
ПийБой преди 13 години
Хм... и аз заради един повреден клапан, сега плащам издръжка...
13
2
 
8
 
! Отговори
Разстроен преди 13 години
Каквото е името на сондата, такава е и работата и. Акана работа.
12
0
 
6
 
! Отговори
бай ивань преди 13 години
тъй тъй и с оризова хартия е напраяна
11
2
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Това на снимката не ми прилича на космически...апарат,а на каретата на тиквената...принцеса.Явно конете са ги изтървали в...ряката и принцесата стоивътре и...плаче,че не може да се...поразходи до Венера,докато чака ...кочияша,да ги намери.
10
2
 
6
 
! Отговори
Sirius преди 13 години
Това е пътя.Крайно време е човечеството да превъзмогне дребните си грижи и да обърне поглед към Космоса.Необятната Вселена може да ни накара да преосмислим съществуването си и да не мислим за нас като отделни личности а като част от голямото и необятното.И какво по-хубаво.Дошла е ерата на новите Колумб и Магелан които да открият пътища към небесата и далечните светове.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си балък, дори не знаеш как се пише клапАн. За съжаление машините за покоряване на космоса все още са твърде сложни и винаги може нещо да се обърка.
8
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 13 години
това доказва, че там вероятно има живот и извънземниет си пазят планетата, не са като нас!!!!
7
6
 
4
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
Японците имат най точната техника и ако се развали, едва ли би било некакъв си клапън. Мисля е тази инфорамция е за балъците. Друго си е да си кажат истината за контактите с извънземни.
6
1
 
6
 
! Отговори
ВГЗ преди 13 години
Саше, сашееее - екстремно си ***, Саше!
5
0
 
5
 
! Отговори
инед преди 13 години
Грешен анализ, клапана е бил наред 25% от времето си е работил нормално,ама после венерианските *** са го гепили.
4
6
 
6
 
! Отговори
Шогун преди 13 години
Японците са единствените, които правят коли! Който е карал Сузуки, Хонда, Нисан, Митсубиши знае, че е карал КОЛА. Другите не знаят, че карат КАРУЦИ.