Връзката с Марс спира за две седмици

Слънцето застава между Земята и Червената планета
Обновена: 21 яну 2011 16:06 | 21 яну 2011 16:05,
3
Връзката с Марс спира за две седмици
Изображение: NASA/JPL-Caltech/Cornell University

Специалисти от НАСА за две седмици ще са лишени от възможността да изпращат команди на марсохода Opportunity и сондата MRO и Mars Odyssey, намиращи се на околомарисианска орбита – в това време Слънцето ще е разположено точно между Земята и Марс и радиовръзката може да е затруднена.

За да намалят риска една или друга команда при предаване "през Слънцето" да бъде изопачена, което ще доведе до нарушаване на работата на апаратите, специалистите обявяват "мораториум" върху предаването на команди. Периодът на радиомълчание ще продължи от 27 януари до 11 февруари.

Предаването на информация от Марс на Земята обаче ще продължи. Сондата MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) в този период ще съкрати наблюденията си, за да избегне претоварване на паметта. Марсоходът  Opportunity ще продължи да предава данни на Mars Odyssey, който ще ги препраща на Земята.

"Като цяло очакваме всекидневният обем данни от марсохода да намалее и изобщо да спре в тези четири дни, когато Марс ще се окаже точно в средата на Слънцето", казва Алфонсо Херера, мениджър на мисията на марсохода.

Специалистите на НАСА са подготвили "запас" команди, които ще бъдат изпратени предварително на Opportunity, за да го ръководят по време на радиомълчанието.

Марсоходите Opportunity и Spirit са изпратени на Марс през януари 2004 г. Предвидени за 90 дни работа, "близнаците" в края на май 2010 г. счупиха рекорда по продължителност на мисия на повърхността на Марс, установена от Viking 1 – 6 години и 116 дни.

Spirit, който счупи две от колелата си, през пролетта на 2009 г. затъна в пясъчен капан, а от 22 март 2010 г. апаратът не е влизал във връзка. Opportunity успешно продължава работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Урааааааааа,наяма да ни подслушват цели две седмици:)))
2
0
 
7
 
! Отговори
Sabrax преди 13 години
Главата ти е космическа пустиня!
1
9
 
0
 
! Отговори
алхимика преди 13 години
Абе хубаво,нека изследват още Марс,че да им мине мерака.То се разбра вече какво има там,само червени камъни от ръждясало желязо и нищо повече.Извън земята няма нищо,космичека пустиня е.Нооо нека се убедят в това и най-големите фантазьори и мечтатели.