Китай праща непилотирана мисия на Луната през 2013

Първите тайконавти ще стъпят на земния спътник през 2030 г.
Обновена: 11 фев 2011 11:45 | 11 фев 2011 11:37,
7
Китай праща непилотирана мисия на Луната през 2013
Снимка: NASA

Китай възнамерява да осъществи първото кацане на космически апарат на Луната през 2013 г., а през 2030 г. да изпрати на земния спътник първите космонавти (тайконавти), заяви в четвъртък Ву Джи, представител на Центъра за космическа наука и приложни изследвания към Китайската академия на науките.

"През 2013 г. Китай планира да осъществи първото меко кацане на непилотиран космически апарат на Луната. Първата китайска мисия за вземане на лунен грунт и връщането му на Земята е предвидена за 2017 г.", каза той на кръгла маса в Института по космически изследвания в Москва.

Според професора китайската орбитална станция може да бъде пусната в експлоатация чак през 2022 г.

"След завършването и разгръщането на китайската орбитална станция планираме следващия етап в усвояването на Космоса: спускане на наши тайконавти на Луната. Очакваме, че това може да се осъществи през 2030 г.", добави той.

През октомври 2010 г. Китай обяви началото на реализация на проект по създаване на космическа станция. Беше съобщено, че до 2016 г. ще бъде разработена и пусната орбитална лаборатория, технология за средносрочно пребиваване на космонавти в орбита, както и разгръщане на редица приложни дейности в Космоса. По информация на отбранителното министерство на КНР, около 2020 г. ще бъдат разработени и пуснати централният и изследователският отсек на станцията, които ще бъдат монтирани в орбита.

Изпращането на станцията вероятно ще се осъществи с помощта на ракетоносител Changzheng-2F.

Китайски спътник за изследване на Луната "Чанъ-2" беше изстрелян на 1 октомври 2010 година. Една от основните му задачи е събирането на информация за осъществяване на успешно спускане на "Чанъ-3" и "Чанъ-4" на повърхността на Луната.

Китайската лунна програма "Чанъ" включва три етапа: обиколка около спътника на Земята, кацане на Луната и връщане на Земята. Първият лунен спътник "Чанъ-1" беше пуснат през 2007 г. и продължи работа до 2009 г. Събраните от него данни дадоха възможност на китайските учени да създадат първата топлинна карта на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
kraino vreme e ,Kitai da prati,500 miliona na gosti ,v severna amerika
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I taka shte stanat pyrvite hora stypili na lunata :) Amerikancite triabva da se pritesniavat che lyjata im shte izleze na iave:)
4
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Поднебесната става Небесна! Успех на китайците - умен, работлив, достоен, талантлив народ! Тук се занимаваме с празни приказки, страстно се мразим, мразим останалите, съчиняваме басни колко сме велики и мързелуваме като за Гинес.Само след пет години те ще минат покрай Щатите като бръз влак покрай змалка гара. А ние ще се ровичкаме в историята, ще търсим виновници, забравяйки, че преди 20-ина години бяхме на 27 място в света по БВП на глава от населението, имахме образование, здравеопазване,армия
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те Китай, ще пратят в това изобщо не се съмнявайте, а Руснаците отново ще махат от земята.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Великата китайска ст.. амм луна !Опа макденоска да кажа !
1
4
 
7
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Ако могат китайците,нека изпратят там 1 милиард души,че нещо стана тесничко на Земята