Deep Impact направи първи снимки на кометата Хартли 2

Апаратът ще се приближи на минимално разстояние до нея на 4 ноември
Обновена: 4 ное 2010 10:06 | 9 сеп 2010 14:12,
1
Deep Impact направи първи снимки на кометата Хартли 2
Снимка: NASA/JPL/UM

Американската междупланетна сонда Deep Impact направи първите снимки от следващата си цел – кометата Хартли 2  (103P/Hartley 2), съобщава пресслужбата на Университета в Мериленд, цитирана от РИА Новости.

Станцията Deep Impact се отправи в Космоса през януари 2005 г. Половин година по-късно тя изпълни успешно своята задача – изпрати в ядрото на кометата Темпел 1 (Tempel 1) медно тяло.

Сблъсъкът позволи на астрономите да получат нови данни за кометното вещество и предизвика искове за 8,7 млрд. рубли към НАСА от страна на астролозите за посегателство „върху системата духовни и жизнени ценности, както и върху природния живот на Космоса“.

По-късно беше решено програмата за изследване да се продължи със същия апарат и приставката Epoxi към наименованието (Extrasolar Planet Observation and Deep Impact Extended Investigation).

Още по темата
„Вторият живот“ на апарата ще бъде посветен на изследване на планетите, покрай които той ще прелети, както и на изучаването на комети. Първоначално се планираше той да изследва кометата Ботин (85P/Boethin), но тъй като тя е твърде неясна и орбитата и не е известна с необходимата точност, през 2007 г. бе взето решение сондата да се отправи към Хартли 2.

Апаратът ще се приближи до кометата на минимално разстояние на 4 ноември. До приближаването с нея, по време и след него камерата на сондата ще прави снимки на кометата с помощта на три инструмента – два телескопа, снабдени с цветни цифрови камери, и инфрачервен спектрометър.

На първите снимки, направени от разстояние 60 млн. мм, кометата Хартли 2 почти по нищо не се различава от околните звезди. Но условията за наблюдения се подобряват всеки ден, а освен снимки, учените разчитат да получат и данни за газово-праховия облак, заобикалящ ядрото на кометата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кометаНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чакам тъпунгера с 2012 да коментира, за да му върна подобаващо.