Холограмите от "Междузвездни войни" стават реалност

Технологията показва 3D холографни изображения без очила
Обновена: 5 ное 2010 07:22 | 5 ное 2010 07:15,
31
Холограмите от "Междузвездни войни" стават реалност
Снимка: www.telepresenceoptions.com

Това, което доскоро виждахме само в звездната сага на Джордж Лукас или в поредицата „Завръщане в бъдещето”, съвсем скоро може да се окаже нашето настояще. Учени от Аризона изобретиха уред, който може да възпроизвежда холограми с максимална точност, които са видими с просто око.

Новата технология може да предизвика истинска революция в телевизията, киното, компютърните игри, смятат специалисти. 

3D рекламни билбордове по улиците и дори извършване на хирургически операции от разстояние пък вече не изглеждат толкова невъзможни за осъществяване, коментира Daily Mail.

Иновацията, наречена „холографично телеприсъствие”, е рожба на д-р Насер Пейгамбариан и неговия екип.

„Можем да записваме триизмерно изображение на едно място и да го показваме на друго в реално време. Навсякъде по света. Говорим за висока резолюция, истински цветове, реални размери”, категоричен е Пейгамбариан.

Прототипът използва 10-инчов екран, направен от специален нов тип фоторефлектиращ материал, който обновява холограмата на всеки две секунди. Самото изображение се записва от множество обикновени камери, всяка от които заснема обекта от различен ъгъл.

Информацията се кодира в мощен импулсен лазерен лъч, който, достигайки фоторефлектиращия екран, „рисува” триизмерното изображение.

Към момента обновяването на картината не е достатъчно бързо, за да осигури плавни движения на сниманите обекти, но учените от Аризона вече работят по 17-инчов екран и по-бърз „рефреш” на образа.

„Всичко, от което се нуждаете, е набор от камери и бърза интернет връзка. Останалото е работа на компютъра”, коментира д-р Насер Пейгамбариан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ахахха преди 13 години
ти като си "информатик" една кирилица неможа ли да си сложиш демо хакер
28
0
 
5
 
! Отговори
rap преди 13 години
я си слушай поп-фолка и не давай "компетентни" мнения ПП виж в google цитата който си дал дали е на устата
27
3
 
2
 
! Отговори
поп-фолк преди 13 години
Не е готино! Не може да се приложи песента на устата: Пипни ме тук и там! и тук и тук и там .... какъв кеф би ти направило да пипаш електричество?
26
0
 
3
 
! Отговори
ампер преди 13 години
Може да има и полезно приложение? Ако треньора на някой лекоатлет му хологемира една супер мацка на тридесет метра пред него, на старата и му каже: Победи и е твоя!, мисля че едва ли ще го стигнат? Така са печелени много неофициални рекорди в живота.
25
2
 
3
 
! Отговори
плато преди 13 години
Няма никакъв смисъл да се обижда комунизма? А и зависи комунизма какво ще прави? Има мързелив комунизъм има и работлив комунизъм? Щатите се оказаха от работливият комунизъм и създават непрестанно нови неща? А ние стояхме в регрес и новите достижения събориха старите. Затова рухна системата, защото новото помете старото. Всеки искаше нов касетофон, а не допотопни. И не само това. Комунизма пак може да е капитализъм и обратното. Но нашите висши шефове-другари добре си поживяха и е факт?
24
0
 
1
 
! Отговори
Звездоброец преди 13 години
Проектът "Син лъч" вече е в действие.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето това са американците събраха супермозъци от цял свят и сега постоянно бълват иновации, ако написаното в статията се осъществи, това откритие ще е съпоставимо с откритието на ДНК структурата защото дава неограничени възможности във всички сфери от обществения живот.Окончателно и за хиляден път се видя разликата между капитализма и комунизма, с последния ни пълнеха главите постоянно, колко велик строй е бил, гробокопача на капитализама ха-ха-ха-червени смешници.И сегашните дърдорковци са същи
22
0
 
5
 
! Отговори
перла преди 13 години
тован е помага на комуникацията. вече не можеш да си сигурен, че това, което виждаш е истината. Даже си спомни на Междузвездни войни, как промениха холограмата и предадоха фалшиво съобщение! е, спец.службите го правят от десетилетия. А ти си представи, какви машинации ще има в реалният ни живот, където все повече тарикати и спецове ще търсят алтернатива на това за да изкярят и те? Тези технологии закостениха нашето човешко и и превърнаха в роби на техниката, безвъзвратно зависими от нея?
21
1
 
4
 
! Отговори
перла преди 13 години
А вие мислите ли за последиците? Вече няма да вярвам на никого, но нищо, докато не го пипна с ръка? че то всеки спец по компютри може да ми телепортира една рисунка и да ми каже какво ли не? Бъдете сигурни, че вече няма да вярвам и на телеграми, съобщения, данъчни разписки и какво ли не? щальонката е готина, може и очи да видят, ръце да пипнат! И къде ще го прилагате? В чистенето на тоалетни ли? Това ще отнеме бизнеса на секс-телефоните. Секс-маниаците ще гледат на живо холограмми.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който е писал статията явно е виждал холограми само в този филм, или това е есинтвения филм който е гледал :))
19
0
 
3
 
! Отговори
Лея преди 13 години
Мъжка му работа. Пак само порно им е в главата на вас. Секс маниаци.Става въпрос за нов вид комуникации и в частност съобщения. За холокомуникациите се говори от години и през следващите 10 вече ще са реален факт.
18
0
 
4
 
! Отговори
Gaming преди 13 години
ПОРНО.
17
0
 
36
 
! Отговори
thebrainless преди 13 години
браво, порноиндустрията ще има нов разцвет :)
16
2
 
6
 
! Отговори
technomad преди 13 години
до 15 - по CNN не "отдавна дават такива чудеса", а го направиха един единствен път - по време на предизборната кампания на Обама. А описаната в статията технология - наистина е революционна. Viva USA. :)
15
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"...но учените от Аризона вече работят по 17-инчов екран и по-бърз рефреш на образа..."Нека Силата да бъде с вас!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
na men kato informatik mi se preobyrnaha predstawite za matematika i informatika, kato pro4etoh "da se projektirame w internet".
13
6
 
6
 
! Отговори
Американец преди 13 години
Пак се открива топлата вода май! По СНН отдавна дават такива чудеса, обикновено по време на избори за визуализация на резултати, както и кореспондентите. Ама в БГ още не са чували за ХАй-деф телевизия, за 3D телевизия, та камо ли за такова нещо :-) Особено ми е смешно кат некой селянин си купил плазма, сплескал образа мануалли и си мисли че гледа хай-деф телевизия, мухахахаха ...
12
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Искам 3д ПОРНО ДА ГЛЕДАМ :)))))))))))
11
3
 
12
 
! Отговори
владко преди 13 години
Еми аз лично те съветвам да не се оставяш бате ти Бойко да ти пълни главата с глупости и да те убеждава какъв товар са учените от БАН. Само образовани хора могат да ни измъкнат от тинята в която сме затънали а тия мутри се гаврят с тях. Отделиха 50-60 млн. за помощи на *** а университетите и Бан "не заслужават". А относно въпроса ти, БАН има много приноси към науката, само че в БГ няма хора които да се интересуват от тия неща. Например CMS детектора в CERN е дело на българските учени!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не разбрах за какво му е "екран" след като е холограма...до колкото си спомням в междузвездни войни екрани нямаше