Частниците превземат с кораби и Космоса

За първи път неправителствен космически апарат излиза в орбита
Обновена: 7 дек 2010 11:54 | 7 дек 2010 11:54,
21
Частниците превземат с кораби и Космоса
Изображение: SpaceX

The SpaceX Dragon може да се окаже име, което да предопредели бъдещето на пътуването отвъд традиционните граници, пише в. Daily mail. Днес за първи път в историята частна компания ще изстреля свой кораб от базата на НАСА в Кейп Канаверал, щата Флорида.

За разлика от други опити в тази сфера, които са достигали до суборбитални полети, „Космическият Дракон” ще премине в орбита около планетата в рамките на 4-часов полет и ще влезе обратно в атмосферата някъде над Тихия океан. Мисията ще бъде наблюдавана изкъсо от НАСА и американското правителство, но за първи път те няма да имат участие.

Техническото предизвикателство е огромно, предвид факта, че машината ще лети с над 27 хиляди километра в час и всяка, дори минимална грешка би била фатална. Не случайно шефът на проекта Елон Муск признава, че шансът всичко да протече гладко още при първия опит е „не повече от 50%”. Но евентуален успех ще даде огромен тласък в развитието на „космическия” туризъм, почертават от Daily mail.

Усилията на компанията SpaceX, вложила на 100 милиона долара в начинанието, са добре дошли за НАСА, която беше сериозно ударена от финансовата криза. Американската космическа агенция е принудена да се оглежда за частни инвестиции, за да стимулира реализирането на редица свои проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: НАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Отговарям на №18 преди 13 години
Анонимен 18, ще ти отговоря аз. Ту-154 е изключително надежден самолет. Е, остаря. Сега е на доизживяване и небогатите страни все още го използуват. Не става за демонстрации на самонадеяни полски пилоти, особено когато возят държавен глава. А сега ми обясни, защо свръхмодерните Airbus 380 на Quantas и Singapore бяха спряни, защо им отказваха свръхмодерните двигатели? Singapore има най-младата пасажерска авиация в света - средно 6-годишни машини.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да довърша въпроса ти ...Защо зачестяват самолетните катастрофи с Ту-154
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По добре да живея в Гърция (загнил капитализъм) по време на криза, отколкото в Русия по време на икономически подем. В едната страна пари за хляб няма и тази страна не е Гърция.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шансът всичко да протече гладко още при първия опит е не повече от 50%.+++Така е ... Или ще мине гладко, или няма да мине гладко :)))
15
8
 
4
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Товау че няма пари за хляб си е нормално за капитализма за доста хора. Но това, че изнасяйки за кеф метала, суровините от планетата те я унищожават и разместват, показва че въобще няма да го обичам, ама никак. Защото тук аз се пържа на земетресения, наводнения, високи цени на горива и ресурси, заради кефа им.! честит ви туризъм, а на мен : един среден пръст! Но аз ще го отхапя за кой ли път и ще стана като вас, да не ме е яд, че ако има катаклизми, поне малко не съм се кефил и аз с вас?
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
XORATA NJMAT PARI ZA HLIAB,TE SE 4UDAT KVO PERO V GASA DA SI VKARATGADOVE
13
2
 
7
 
! Отговори
Бай Уй преди 13 години
"Техническото предизвикателство е огромно, предвид факта, че машината ще лети с над 27 хиляди километра в час и всяка, дори минимална грешка би била фатална. "ццц - държавните космически кораби по-бавно ли летят? хехе :)
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не знам какво ще стане ако поканят депутатите ни на разходка в космоса.пък и ако не се върне кораба,бати кефа.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
луно, зачестили са в индия примерно, където искат да има полети с правостоящи пътници :)
10
4
 
7
 
! Отговори
лил преди 13 години
Не знам какво превозват частници, но днес се качих в 280, перфорирах си билета и седнах отпред и знаете ли какво ми се случи - оказа се, че съм с нередовен билет. Явно перфораторите напред се различаваха от тези по-назад. Та така: изгониха ме от автобуса и започнаха заплахи. След това- видяха че са сбъркали и таза която слезна под команда се качи отново. Направо бях бясна !Та космосът си е космос, ама с нашето обслужване по градския транспорт до там скоро няма да стигнем
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da go mahat too pustinqk ot nebeto be,samo mi smradi vuzdoha :@
8
0
 
6
 
! Отговори
луд преди 13 години
Що не сложиха вътре един пес, да видят дали ще се върне живо? После щяха да го продадат, като първото американско куче, летяло в Космоса и да си избият парите. Щеше да предизвика фурор, както руската Лайка.
7
0
 
3
 
! Отговори
ренде преди 13 години
А не си ли задаваш другия въпрос че същататази компания визма готови изпитани технологии от НАСА, да не кажа направо крадени?
6
2
 
3
 
! Отговори
луна преди 13 години
до 2 - Тогава бях малка и играех волейбол и народна топка ---- Загиват много хора и това ме тревожи от човешка гледна точка ---- В това мнение не намесвам политиката, за която намеквате Вие
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ КРИЗА Е...НЯМА ДА ДАВАТ ЗАПЛАТИ ИЛИ ЩЕ ГИ НАМАЛЯВАТ, ЗА ДА ХАРЧАТ ЗА КЕФ, ЗАВАЛИЙКИТЕ.данък лукс си трябва
4
3
 
10
 
! Отговори
Пилот преди 13 години
Самолетните катастрофи не се увеличават, а намаляват ако ги сравним с трафика, който всяка година се увеличава средно с 3-5%...Интересно е, че една частна компания с 100 милиона долара инвестиция ще може да изкарва хора в космоса, а НАСА харчеше десетки милиарди...Прави са американците, че е време да се ореже бюджета на НАСА и да се предаде инициативата в ръцете на частните компании!
3
7
 
4
 
! Отговори
30 преди 13 години
Много шум за нищо. това е товарен кораб и нищо ново в космическите кораби.
2
1
 
9
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Mnogo prosto ne sa zachestili .. Sega letqt mnogo poveche samoleti i stavat po malko katastrofi .. Neznam otkade go izmisli tova che zachestqvat .. Moje bi zashtoto predi 10 godini si nqmala kabelna i si gledal samo kanal 1 i ruskata televiziq a togava ne sa davali za katastrofite :) tova e eshega razbira se
1
15
 
2
 
! Отговори
луна преди 13 години
Не съм черногледа, интересна разработка / макар и с много въпросителни/ ---- Но, мисля си, по-редно би било учените да се заемат с отговор на въпроса защо зачестяват самолетните катастрофи