Борисов знаел още след 2002 г., че Йосич му готви атентат

Това твърди бивш висш сръбски полицай пред вестник "Прес"
6 авг 2010 11:17, Елка Василева
51
Борисов знаел още след 2002 г., че Йосич му готви атентат
Снимка: БГНЕС

МВР на Сърбия и Службата за информация и сигурност не разполагат с информация, че Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, който в момента се намира в затвора в Белград, е поръчал убийството на българския премиер Бойко Борисов, пише сръбският вестник „Прес“.

От друга страна, източници от сръбската полиция и спецслужбите казват, че Сретен Йосич дълго време е бил „цар на българския подземен свят“ и продължава да има там силни позиции.

Те припомнят тесните връзки на Йоца Амстердам с хора от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов и подчертават, че пускането на информацията за поръчан атентат от Йосич срещу Борисов може да се тълкува и като „реклама“ за вътрешнополитически цели.

„Кланът „Килърите“ е наброявал 12 брутални мафиотски извършители и те са замесени в многобройни ликвидации в България и в Хърватия", пише сръбското издание по повод информацията, че "Килърите" са имали поръчка за убият Борисов.

"Възможно е да са планирали убийството на Борисов, а дали Йосич им е наредил това, или те сами са решили, а сега, като са се провалили, се опитват да го прехвърлят на него, това е невъзможно да се разбере“, казва източникът на „Прес“.

Изданието припомня, че на 7 април 2009 г., на процеса за убийството на Горан Марянович и Йелена Джорджевич в Белград Сретен Йосич заяви, че Бойко Борисов е бил негов домакин и защитник, докато той е бил в България.

„Там ме защитаваше техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов, собственик на ФК „Локомотив“, с когото ме свързваше бизнес, тъй като той беше законен търговец на оръжие“, каза Йосич.

Още по темата

„Йосич е имал наистина добри връзки с хора от непосредственото обкръжение на Бойко Борисов. Той все пак беше арестуван през 2002 г. в България, когато Борисов беше начело на полицията. Йосич е очаквал помощ от приятелите си, но България го предаде на Холандия, а тя от своя страна четири години по-късно – на Сърбия.

Заявеното от Йосич в съда беше характеризирано като заплаха за убийство на Борисов, но и послание да използва политическите си връзки, за да го извади от затвора“, казва източникът на вестника и допълва, че цели две години (2000–2002) Йоца Амстердам е живял в София под името Марко Милосавлевич.

„Борисов ми е приятел, имахме отлична комуникация помежду си, докато той беше начело на българската, а аз – на сръбската полиция“, казва от своя страна бившият началник на обществената сигурност в Сърбия Мирослав Милошевич за вестник „Прес“.

Милошевич посочва, че не е изненадан от информацията за планиран атентат срещу Бойко Борисов.

„Веднъж Борисов ми каза, че разполага с оперативна информация, че Йоца Амстердам готви атентат срещу него. Това беше след арестуването му през 2002 г. Освен това, когато в Белград организирахме среща на директорите на полициите в Югоизточна Европа през 2005 г., аз исках Бойко да дойде и той потвърди пристигането си. В последния момент обаче се отказа, защото получил информация, че мафията иска да го ликвидира“, казва Милошевич.

Бившият сръбски полицейски шеф не е сигурен в това, което се говори за връзки между Борисов и Йосич, дори не знае дали двамата се познават.

„Не мога да преценя дали Йосич е способен да организира ликвидация от затвора. Но е сигурно, че най-могъщите престъпници от всички държави, независимо дали са на свобода, или са в затвора, продължават да се държат заедно и Йосич продължава да има сериозна опора в българския подземен свят“, казва той.

От своя страна друг сръбски вестник – „Ало“, пише, че сръбската полиция не е била информирана от българските си колеги за случая, но интересното е, че президентът на Сърбия Борис Тадич днес е на посещение във Варна, където ще се срещне точно с премиера на България.

Велко Делибашич, един от адвокатите на Йосич, каза за „Ало“, че е абсолютно сигурен, че неговият подзащитен не е свързан със събитията в България. „Навсякъде по света има хора, които, за да получат статут на свидетел сътрудник, са готови да кажат всичко. Материалните доказателства ще потвърдят, че Йосич няма никаква връзка с тези наказуеми деяния“, каза Делибашич с усмивка.

Сретен Йосич е осъден в Сърбия на 15 години затвор за подстрекателство за убийството на Горан Марянович, а в момента срещу него се води процес за организиране убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази новина малко шизофренично ми звучи, трябва ли и аз да развия фобия за преследване.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти би ли станал министър председател.Като ти чета коментара навътре си в нещата, дай на нас *** малко акъл как ще се оправи България.
46
1
 
3
 
! Отговори
Ц Цветков преди 13 години
Ако е така досега бяха го ''опуцали'' и беше се забравил и пиарчетата ви са полуграмотни бе ''ИНТЕРЕСЧИИ'' !
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми да го гърми тогава
44
1
 
6
 
! Отговори
тома неверни преди 13 години
къв Сретен Йосич ,кви 5 лева,защо бе, воината между мутри,и разчистване на стари сметки,се представя като воина срещу бандитите.народа обеднява,оскотява,не могат си хранят децата,безработицата расте,но какво ли очакване от (няма напиша държава).в която селско ченге взема повече от научен сътрудник?жална ни маика.....
43
6
 
2
 
! Отговори
777 преди 13 години
За този който е против Б.Б. Стани и ти Mинистър-Председател. Ако искаш да направиш нещо срещу бандитите, (ама не на думи) направи нещо. Сложи си бронежилетка. Но, няма да го направиш. Щото нали, жена, деца, нали разбираш? Разбирам те. Тогава си продължавай да си списователствуваш.
42
3
 
5
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
"Добре и на мен кво ми дреме, за разправията между някакви мутри???"Ми щото едната мутра ти е министър председател, който всекидневно работи за превръщането на България в своя (и на ортаците му) собственост.
41
0
 
3
 
! Отговори
tm преди 13 години
Snimkata e dobra, Cecko e zad bate ti Borisov :)
40
1
 
2
 
! Отговори
4i4a ti преди 13 години
I kak 6te ima takava no6t, 6te btepat kat edno vreme, na ulicata??Ha-ha-ha-ha-ha!!!!Kude jivei6be umnik. Ta toi si pravi PR ako ne znaesh kvo e tova. Ima4e kak da jivee bez presa i TV.Ta tva mu e jibvota. I kvo. 6te izlizat Gerbajiite da trepat komunistite po spisuk??Ti da ne si ot srednovekovieto be momche?A posle ima edno ..POSLE!!Istoriata go e pokazal. Taka, 4e krotko i mirno da ne te podkarat teb pogre6ka!
39
0
 
2
 
! Отговори
Tarantulov преди 13 години
Toz Boiko, tova na6e mom4e, vse mu se iska da e geroi, ama golem geroi! A sur4iceto mu kato mna mi6ka, strah, strah i ujas.Nali go pomna kato karatist. Ne smee6e da izleze da se bie s koravite. I v knigata za nego go pishe ot jurnalista Lilov. Da si geroi ama istinski, a ne luv s us surce na mi6ka. Tva si e toi ako go ne znaete. Mnogo mu se iska da e no..NE E!! I lakom i al4en i zavistliv, zloben, stiga da go bie6 na tenis i razbira6. Iskali da go ubiat!!!Gluposti!!Koito e iskal e 6tel da go na
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре и на мен кво ми дреме, за разправията между някакви мутри???
37
1
 
5
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
А,бе ИОЦА...така ли се прави:ВЕЧЕ ОСЕМ ГОДИНИ,ГЕНЕРАЛА ДА ЧАКА...червенобрежките "килари"!!!
36
5
 
6
 
! Отговори
Балин преди 13 години
Ако още от тогава се готви, до сега да са го очистили, ето я цялата истина няма атентати нито умни министри в момента.
35
5
 
4
 
! Отговори
даа преди 13 години
Ако ликвидират Бойко ще има Вартоломеева нощ за комунистите.
34
5
 
4
 
! Отговори
777 преди 13 години
Много сме умни ние българите. Всичко знаем, за всеки." Абе остави го този Бойко, знаем си го ние". Аман ! Нищо друго не заслужаваме освен да ни тъпчат. На тези, които са си сложили главата за нас, сме готови да им сложим примката на врата само и само да сме в тон с желанията на тези, които ни тъпкаха 65 години. А, желанието им е - да бъде ликвидиран Б.Б. Затова пускат потенциалните му убийци. "Не сме народ, а ***".
33
1
 
8
 
! Отговори
axaxa преди 13 години
ами те му издадоха български документи...откраднаха му няколко милиона...нормално...и мен някои да ме завлече с няколко милиона...даже няма да го поръчам лично ще го затрия !!! :) а шо до това че Борисов знаел...ми явно знае и още нещо което не споделя с народа :) :) :) но ние знаем така или иначе то цяла България знае как се купиха изборите,как се правиха чадъри на босове... преди да стане премиер...както и знаем защо сега се правят якции...за реклама и за малко мръсни парички още...
32
2
 
5
 
! Отговори
Кирчо преди 13 години
Нема леб, нема зрелища, икономика хич, мутрите огладнеха, озвереха, а някой казваше,че по-зле неможело. П.С. В онази песен се пееше: -"Може сестро и ще продължава". А бойко си мирише на развалена риба. Ако не вярвате, питайте дипломатическия корпус. Смех другари.
31
6
 
19
 
! Отговори
верно е преди 13 години
Верно е никога не ни е управлявал по *** човек.Че и лъже като дърт ***.
30
6
 
18
 
! Отговори
жбгнхуимкло преди 13 години
Боко,спри се бе смешен стана вече.Никой не верва на тъпите ти пиар простотии.Закара държавата до дъното на блатото и сега се чудиш с кво да забавляваш народа.
29
4
 
14
 
! Отговори
Пътник преди 13 години
*** материал бе. Не виждате ли че заплашват бащицата Бойко.С голи гърди ще го пазим.