Французин оживя по време на аутопсия

Феноменът е известен като "Синдром на Лазар"
9 окт 2008 12:20,
47
Французин оживя по време на аутопсия
Снимка: БГНЕС

45-годишен французин "възкръснал" в момент, когато хирурзи започнали операция по отстраняване на органите му за трансплантация.

Мъжът бил обявен за мъртъв, след като всички опити да бъде реанимиран след масивен инфаркт останали без резултат, съобщава Telegraph.

Лекарите, които се опитали да спасят пациента, констатирали смъртта и извикали екип, който да вземе органите му.

Докато чакали колегите си обаче, в продължение на половин час те продължавали да правят сърдечен масаж.

Когато хирурзите започнали операцията по отстраняване на органите, изведнъж мъжът започнал да диша, да чувства болка, а зениците му реагирали на светлина.

След няколко седмици възстановителен период пациентът започнал да ходи и да говори.

Случаят поднови дебатите във Франция около етичната страна на трансплантацията на органи.

Миналата година правителството на страната прие закон, който позволява вземането на органите от човек със спряла сърдечна дейност, без да е необходимо да се доказва мозъчната му смърт.

Според професор Анри Тенайон фактът, че ако сърдечният масаж е неефективен 30 минути след спиране на сърцето, то след това неминуемо настъпва мозъчна смърт.

Във Франция след смъртта си донор може да стане всеки, стига да няма изрични възражения от страна на роднините или приживе направен отказ от самия човек.

Подобен случай има и в САЩ. Тази година 61-годишната Джудит Джонсън постъпва в болница с инфаркт. След 45 мин сърцето й спира, лекарите констатират смъртта й и тялото й е преместено в моргата.

След известно време един от санитарите установява, че трупът диша!

В момента Джонсън и съпругът й съдят болницата, тъй като, според тях, прекараното време в моргата й е причинило увреждания на черния дроб и мозъка, нарушение в говора и паметта, промени в личността и гърчове.

Такива случаи са рядкост, но се случват.

Те са известни като "спонтанно възобновяване на циркулацията" или "Синдром на Лазар".

Според публикации в медицинската литература от 1982 г. насам са регистрирани 25 подобни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
anonim преди 15 години
I V SHUMENSKATA BOLNICA EDIN TRUGNAL DA BQGA OT MORGATA.TAM VSI4KO E VUZMOJNO.PAT ANATOMA DOKATO PRAVI AUTOPSIQ DAJE ZAKUSVA S BANI4KA ,DOKATO TURSIL EDIN INSTRUMEN ZAHVURLIL BANI4KATA NA KOREMA NA UMRELIQ I POSLE PAK Q ZAHAPAL-LUDIQ-NQMAM DUMI PULNA LUDOST-TO NORMALNI HORA MORGADJII NE STAVAT.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И съм финансово обезпечен за да мога да гледам труповете в съдебната мадецина
44
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 15 години
rabotq v sadebna medicina i ne mi se e slu4valo do sega. ako mi se slu4i nqkoga 6te padna ot smqh :))))
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
странно... какво лошо има в думата ***
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...в ...
41
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
5-7 минути без достъп на кислород до мозъка ще ви превърнат в .. съвсем малко преди да отидете на оня свят... не се връзвайте на глупости!
40
0
 
0
 
! Отговори
fgghh преди 15 години
kakvo ochakvate s mizerni zaplati da vi obrishtat vnimaneie li ima d achakate i po zle shte stava
39
0
 
0
 
! Отговори
nadq преди 15 години
towa sa si wazkreseniq,kakwo mu se 4udite ne moga da razbera.pro4etete w Bibliqta i 6te widite kakwo o6te prawi Hristos,togawa i sega posa6tiq na4in.Ne se 4udete WQRWAITE BOG E ZIW,ne e mumiq.
38
0
 
0
 
! Отговори
Krasimir преди 15 години
Pink - I'm Not Dead :)
37
0
 
0
 
! Отговори
Sofia преди 15 години
Много си прав.От Пирогов до Банишора линейката дойде за един час за 75г. човек,нямаше нужда от лекар вече,човека почина за 20-на минути
36
0
 
1
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Моята майка е преживяла подобна фалшива смърт. Била е на тринадесет години болна от скарлатина и я обявили за мъртва. Свалили я в моргата. Нейния дядо е поискал да я види за последно и настоял ,та се ококорили като я видяли съвсем жива. Не се е била осъзнала къде е заради високата температура. Та благодарение на дядо си живее втори живот и съм се появила аз :)
35
0
 
1
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
Сещам се за един случай в нашия град преди години - някакъв мъж се събужда в моргата с много мъртавци покрай него - вероятно толкова се е ужасил от гледката , че с голи ръце изкревя решетките на прозореца и в бързината да излезе по скоро от там пада с главата на долу през прозореца , който е на височина 1.80 м. от пътя и се убива.... - дълго време се говореше , че лекарите не посмели да му направят аутопсия , защото ги дострашало да не би оня да вземе да скокне пак....
34
0
 
2
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Днес, с тази напреднала медицина, и смъртта е по сигурна. Не е шега работа,да си полезен когато умираш...
33
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
знам два случая които са истина, па макар да са били много отдавна: моята прабаба починала на баира когато си пасяла козите и била на 14 години, така я намерили и побързали да я погребат защото било лятно време, както сия карали на каруцата за гробищата седнала в ковчега окичена с много цветя и родата полудяла, освен това разказвала какво "видяла" на оня свят - неща които не може да ги знае прижеве - кой как бил погребан и някакви други неща това го е разказвала на моята майка когато се е оженила и след това баба е починала на 101 години, а вторият случай е: навремето една родилка в село починала и я погребали, защото било лятно време и да не вмириса, след погребението един овчар си пасал овцете край гробището и чул нещо откъв гроба на младата жена-чувало се вик за помощ, овчарчето било младо момче и се уплашило, отишло да вика помощ от село, разровили гроба и видяли че жената е умряла в седнало състояние, мъчила се е да се изрови и друго - от нея като са хвърляли пръст върху нея са я притиснали и така е излезнала плацентата, която не са извадили на време и е причинило смъртта й. и двете истории са истина и са били в началото на миналия век - освен да причислим и сегашните лекари към тогавашната епоха и да си мислим че изобщо нямат никакво развитие на меиците па макар и във Франция, какво остава в България, а???
32
3
 
0
 
! Отговори
някоя преди 15 години
искам само да си изразя мнението по въпроса с лекарите ни ,понеже сам млад инженер и наскоро загубих близък човек поради пълна лекарска некъдърност и съм силно разочарована от лекарите ни и мед сестрите които се отнасят с по възрастните пациенти с неуважение и това е наѝ-малкото, да не говорим 4е , ако пациента е на примерна възраст от 75 години и се обади за бърза помощ ,те не си правят труда да го отразят ,защтото едва ли не е патник вече. Не пиша празни приказки , а факти които ме поразиха.. мисълта ми като цяло беше ,4е грешките на инженерите са над земята ,а тези на лекарите под нея.
31
0
 
0
 
! Отговори
Love child преди 15 години
Че ако половин час правиш сърдечен масаж и сърцето не проработи дотогава, настъпва мозъчна смърт!!
30
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
"Според професор Анри Тенайон фактът, че ако сърдечният масаж е неефективен 30 минути след спиране на сърцето, то след това неминуемо настъпва мозъчна смърт."Някой ако може да обясни какво е искал да каже авторът?
29
0
 
0
 
! Отговори
Възкръснал преди 15 години
И аз възкръснах в моргата. Патоанатома ми правеше *** и когато се изпразвах ококорих очи! Това е факт в болницата в Радомир!
28
0
 
0
 
! Отговори
Лазар преди 15 години
Абе то на всеки може да се случи, ама що да не се посмеем :-)Имаше един виц: Събужда се някакъв обявен за мъртвец в моргата, става му студено, обаче вижда до него патоанатома и му казва: "Добро утро!". Патоанатомът отначало не се усеща че говори с "мъртвец" и отговаря машинално: "Бе кво добро утро бе, тука е моргата!" И "мъртвеца" му отговаря: "Е добре тогава, Гутен морген!" :-)
27
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
25 ти счупи *** за днес!