Британски физик: Бог не е създал Вселената

Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката, твърди Стивън Хокинг
2 сеп 2010 22:37,
421
Британски физик: Бог не е създал Вселената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бог не е създал Вселената, а Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката. Това твърди известният британски физик Стивън Хокинг в новата си книга, части от които публикува вестник „Таймс“.

В книгата „The Grand Design”, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов, Хокинг твърди, че не е бил необходим създател на Вселената.

Заради закона за гравитацията Вселената се е появила от нищото. Спонтанното възникване е причината нещо да съществува, Вселената да съществува, ние да съществуваме, пише Хокинг.

В книгата той оспорва теорията на Исак Нютон, че Вселената е създадена от Бог, тъй като не може да възникне от хаоса, отбелязва BBC.

Още по темата

В бестселъра си от 1988 г. „Кратка история на времето“ Хокинг допуска, че Бог е имал роля в създаването на Вселената. “Ако намерим завършена теория, това ще бъде върховен триумф за човешкия разум, защото тогава ще знаем намеренията на Бога“, пише в нея той.

Новата книга на учения излиза на 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: Бог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според теорията при големия взрив са възникнали безкраен брой вселени всяка уникална и единствена. Бог няма пръст тука. Просто от безкрай възможности все ще се намери една която да създаде живот.
17
12
 
11
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Това е проблемът на Западната наука. Учевните им са пълни психари-от нищото възниква нещо......този е тотална откачалка. Нека даде дифиниция за нищо, после за нещо и тогава да си направи умопотърсаващото заключение, че от нищото е възникнала материята, която е толкова много във Вселената, че не зная с какви мерни единици би могла да се изпише...
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив, има много хора, които приемат Бог като надежда за нещо по-добро. Обикновено това са хора в безизходица, на които не им остава нищо друго освен вярата. Тези охра мога само да ги съжелявам. Друг е въпроса за църквата, която с годините се възползва от това уязвимо състояние на човешкия дух - нуждата за надежда вследствие на безизходица- и ги дой, управлява, ограбва. Иначе, човека от край време винаги е имал нещо "извисено", в което влага надеждата и вярата си. Много преди новите религии.
15
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стиви е кукувица!
14
15
 
27
 
! Отговори
вярваща преди 13 години
Бог съществува и Той е творец на всичко. А всеки човек сам решава в какво да вярва и на кого да служи. Има достатъчно светлина за тези, които искат да виждат и достатъчно мрак за тези, които не искат...
13
6
 
8
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Цъ! Богословите говорат за нещо което може да се интерпретира по най различни начини. Как баба Ванга била казала на времето, че ората че одат по пъто и че си говорат сами. И о чудо... Предсказала е мобилната комуникация :D
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако приемем че "Бог" е съвършенна физическа теория, в съответсвие с всички закони, от която проилиза живота и всичко останало? Представете си след 1000 години "свещеници" да са физиците :D даващи отговори на най-задаваните въпроси. Защо съм тук? Защо съществувам? Какъв е смисъла на живота?
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Снимката кърти мивки. Ще взема да я запиша, принтирам и да я изпратя като новогодишна картичка на колегите :)
10
11
 
19
 
! Отговори
kapo преди 13 години
Бойко Борисов ги е написал законите, как кой?
9
3
 
6
 
! Отговори
Нютон преди 13 години
Народното събрание, бе, глупчо :) Затова при специални условия даже светлината се изкривява, вероятно и там има интереси :)
8
30
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешно, по-скоро жалко. Вселената била възникнала спонтанно според законите на физиката? А тях кой ги е написал? И ти го разбираш и казваш - няма Бог? А не сме ли тук и такива единствено по неговата милост!
7
42
 
41
 
! Отговори
pn преди 13 години
Бог съществува само в *** глави на простите и необразовани овце. Вкарали са им го в главите преди хиляди години да се групират и да бъдат водени като овце. В науката думата Бог се използва като наречие за нещо, което не може да се обясни. Да не се бърка с религиозните простотии.
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
..А кой е създал законите на физиката? :)
5
5
 
12
 
! Отговори
ники преди 13 години
еми тогава... изаждам си банана и си лятам :)))
4
5
 
12
 
! Отговори
Дарвин преди 13 години
Може, може. Разликата в гените на човека и *** е само 1.5%. Почти пълно възпроизвеждане :)
3
9
 
14
 
! Отговори
ники преди 13 години
Всичко е хипотеза. Никой не може да обясни, кое и как е станало, защото всако живо същество е уникална комбинация с уникални функции, което не може да се възпроиведе, по какъвто и да било начин.
2
21
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
И аз го знам ...това,защото бях там,когато стана Големия ....взрив,други невидях да го....наблюдават и затова никой не се е....месил на природните закони;то тогава и природа....нямаше.
1
16
 
39
 
! Отговори
НЕпротестант преди 13 години
Учените и богословите говорят за едно и също нещо, но на различни езици и излиза, че си противоречат, а те говорят за едно и също нещо. Да, Бог е създал Вселената и Да, тя е последица от Големия взрив и законите на физиката!