Британски физик: Бог не е създал Вселената

Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката, твърди Стивън Хокинг
2 сеп 2010 22:37,
421
Британски физик: Бог не е създал Вселената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бог не е създал Вселената, а Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката. Това твърди известният британски физик Стивън Хокинг в новата си книга, части от които публикува вестник „Таймс“.

В книгата „The Grand Design”, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов, Хокинг твърди, че не е бил необходим създател на Вселената.

Заради закона за гравитацията Вселената се е появила от нищото. Спонтанното възникване е причината нещо да съществува, Вселената да съществува, ние да съществуваме, пише Хокинг.

В книгата той оспорва теорията на Исак Нютон, че Вселената е създадена от Бог, тъй като не може да възникне от хаоса, отбелязва BBC.

Още по темата

В бестселъра си от 1988 г. „Кратка история на времето“ Хокинг допуска, че Бог е имал роля в създаването на Вселената. “Ако намерим завършена теория, това ще бъде върховен триумф за човешкия разум, защото тогава ще знаем намеренията на Бога“, пише в нея той.

Новата книга на учения излиза на 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: Бог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
4
 
! Отговори
Rakela преди 13 години
Големия взрив честно казано ми се вижда доста смешна теория.Тя няма как да бъде доказана.Има само един начин,който е невъзможен.И това е да накарат нещо да произлезе от нищо.Като го направят ги признавам.За сега всеки който има някаква теория е прав сам за себе си и след като няма кой да му докаже обратното значи е вярна!
37
3
 
3
 
! Отговори
некой преди 13 години
Бог съществува и той е причинил Големият взив! Как? Просто Бог е решил да си тества новия Голям Адронен Колайдер!Защо след Големия взрив не е настъпил хаос, а напротив има ред? И как са се създали тези закони на физиката само с подходящи условия? А дали не живеят разни странни същесва на повърхността на атома и не проклинат "Богът" който в лабораторията си съсзава изотопи??
36
4
 
6
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
СЕГА КОКОШКИТЕ ЩЕ СЕ ПИТАТ...КОИ Е ПЪРВИ..ЖЕНАТА ИЛИ МЪЖЪТ....
35
3
 
0
 
! Отговори
Алла преди 13 години
айде бе спъки де ходиш
34
1
 
1
 
! Отговори
bvb преди 13 години
БРАВО умееш да четеш и познаваш буквите.
33
3
 
4
 
! Отговори
Киркор преди 13 години
След Големия взрив се отделя изключително количество фотони. Постепенно те се организират и възниква материята.
32
4
 
8
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
И ВСЕ ПАК СЪЩЕСТВУВА...
31
7
 
10
 
! Отговори
Alastair преди 13 години
По - *** статия не бях чел и като добавим, че малоумието се мултиплицира многократно, затова щото е написано от физик. Какво значи "не е създадено от Бог", Бог някакъв персонаж ли е, някой оспорва творенията на нещо, което не вижда ли ? Има хора, които вярват, има и атеисти. Явно този е от последните, но въпроса е защо след като си такъв трябва да тръбиш позицията си чрез физика. Въпрос на вяра. Лично аз смятам, че Бог съществува и дал на хората право на мислене - всеки си поема пътя
30
0
 
5
 
! Отговори
Киркор преди 13 години
Когато се срещнат материя и антиматерия, следва анихилация - веществото изчезва и се отделя ЕДИНСТВЕНО огромно количество кванти. Ние сме направени от светлина, колкото и невероятно да звучи. А разликата между веществото и антивеществото е само в ... посоката на движение на фотоните (квантите)
29
2
 
0
 
! Отговори
индивиТ преди 13 години
индивиД... Не моеШ... седи мирно :Д
28
1
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Квант не е име на конкретна частица, а по-скоро термин означаващ някаква елементарна частица, например фотонът би могъл да се разглежда като квант:)
27
7
 
6
 
! Отговори
bvb преди 13 години
Всички теории за създаване на вселената имат за цел сам и единствено КОМЕРСИАЛНИ цели.За всеки достатъчо образован индивит е ясно че сме прекалено нищожни за да научим или открием истината камо ли да я ОСЪЗНАЕМ.Да си учен теоретик и аз мога. Само дето на мен няма кой да ми чете глупостите.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще е много яко ако се намери начин за ползване на тъмната материя, така че във всеки дом да има примерно една малка кутийка, сухраняваща този неизчерпаем източник, който захранва всичко. Няма да има замърсяване, няма да има сметки за ток, отопление, само природа.
25
3
 
8
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 13 години
Вторият закон на термодинамиката, който е приет като един от основните закони на физиката, твърди, че при нормални условия всички системи, оставени самостоятелно, са склонни да се разбъркат, разпръснат и регресират пропорционално на изминалото време. Всичко живо и неживо се износва, разваля, изгнива, разпада и разпръсква. Как хаоса може да създаде Земя, Човек, клетка, око, ухо и тн.
24
16
 
4
 
! Отговори
koko преди 13 години
много ме дразни тоя сакат физик
23
6
 
5
 
! Отговори
lubo преди 13 години
Не се изказвайте непотготвени за това как изглежда...Причината не е никак забавна.А иначе Хокинг е прав. :)
22
2
 
8
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Вселената е една, състои се от много Галактики, милиони, е възможно да са и милиарди, нашата галактика Млечен път е една от милионите или милиардите. До този момент са дадени ичмена на повече от 200 000 галактики. И тази огромна материя е дошла от нищото? Дори се предполага, че в участъци от Вселената има галактики изградени от антиматерия!
21
6
 
3
 
! Отговори
Залязвай бе преди 13 години
Вселената са наричали на баба ти ****
20
7
 
12
 
! Отговори
Киркор преди 13 години
Материята, както и вълните, са направени от една и съща частица - квант. Затова съвременната физика се нарича Квантова. Материята не се е взела от нищото, а се създава от кванти, които всъщност имат Бог в себе си и самите те са Бог.
19
9
 
7
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Ооо..ама това била книга, не научен материал, дори не и теория..ами добре, Западните учени се чувстват най-добре, когато се захванат с научна фантастика, типично за неудачната им школа...те един картоф не могат да изпратят в Космоса тръгнали да ми разсъждават за Вселената. Този изобщо знае ли какво е Вселената?