Котките са вредни за здравето

Заради тях 70 000 души се разболяват ежегодно
Обновена: 5 сеп 2012 20:23 | 5 сеп 2012 20:14, Петя Славова
195
Котките са вредни за здравето
Снимка: Булфото

Котките представляват сериозна заплаха за здравето на човека, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Хиляда души дневно се заразяват с паразита токсоплазма, пренасян от котките. В резултат на това 70 000 човека се разболяват всяка година.

Токсоплазмата може да причини вродени дефекти, слепота и деменция, и се свързва с шизофрения и други психични разстройства.

Паразитът се пренася главно от котки, защото те са единствените животни, във вътрешностите на които той се размножава. Токсоплазмата обаче може да се предаде на човека чрез замърсена храна, пише БТА.

В частност настоящото изследване на специалисти от болницата "Сейнт Джордж" в Лондон показва, че при контакт с котешки фекалии овце също могат да се заразят. Чрез недопечено агнешко месо паразитът може да се предаде на човека.

Хората освен това могат да се заразят чрез замърсена храна или вода или след контакт с котешки изпражнения. Токсопламзата представлява особено голяма заплаха за неродените бебета. Заразата с паразитаги уврежда за цял живот.

Авторите на проучването изчисляват, че една на всеки сто от 8-те милиона котки във Великобритания може да е носител на паразита, който е също толкова опасен, колкото салмонелата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
9
 
! Отговори
правилно ли е преди 11 години
всеки има право да гледа колкото си иска котки даже 2000 но ако те пречат на околните да си вземат котките кучетата пученцата маимученцата и да отиват в гората интересен факт всеки сеопалва че няма пари а масово имат домашни любимци които в много случаи се хранят с по хубава храна от колкото има в студентски стол примерно
119
0
 
18
 
! Отговори
вредни..... преди 11 години
Хората , са вредни за всяко живо същество .....!!!!!!
118
2
 
25
 
! Отговори
Никодимчо преди 11 години
Тъпънарска статия, освен ако не е предназначена за ядящите котешки ***... Всяко живо същество е приносител на нещо си. Например, от гълъби и др. птици може да се заразим с орнитоза, следва ли да ги няма и да ги ненавиждаме?
117
4
 
15
 
! Отговори
Айнщайн до Стефан преди 11 години
Стефане, просто момче си...
116
27
 
8
 
! Отговори
стефан преди 11 години
обичам котките много-особено леко препечени на дървени въглища...
115
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заболяването се казва "токсоплазмоза". Не е нужно да си експерт, за да си осведомен! Но поне редакторът и писачът да си бяха направили труда да прочетат повече и да не публикуват глупости!
114
3
 
20
 
! Отговори
Hmm преди 11 години
И ББ е вреден за здравето, ама са решили да се занимават с беззащитните животинки...*** народ...
113
3
 
24
 
! Отговори
Айнщайн преди 11 години
Според мен Хората са вредни за здравето.
112
2
 
6
 
! Отговори
Dr.Nanev преди 11 години
Токсоплазмата е опасна само за бременните жени. В такъв случай може да доведе до аномалии в плода. Останалите хора дори не разбират, че са заразени. Някои изследвания показват, че токсоплазмата забавя реакциите само с няколко милисекунди, следователно не е осезаемо вредна.
111
1
 
18
 
! Отговори
Дебелия преди 11 години
Всеки който мрази и убива..дали човек или животно ще страда в живота! искам да кажа, че който кръв пролива и неговата ще се пролее. Като мразите и убивате не живеете по-добре.., напротив! само си усложнявате живота!А тази новина е пълна глупост, но започнах първо да обсъждам хората защото прочетох много хора които мразят животните. Но нищо - когато страдате или някой ваш близак.. си помислете за тези животни които и те също чувстват болка и страдат!
110
1
 
9
 
! Отговори
-- преди 11 години
Защо се преписва всяка по**ция на някакви учени?Токсоплазмозата е опасна за жени, които са се заразили точно преди или повреме на бременност. Болестта най-често преминава без симптоми и се боледува еднократно защото се развива имунитет. 50% от хората (населението на Земята), които никога не са се докосвали до котка са "преболедували" токсоплазмоза.
109
2
 
19
 
! Отговори
Nikoga преди 11 години
Умръзна ми от измислените статии на журналистите!Чудят се вече как да си запълват новините и само промиват на хората мозацъте!
108
0
 
37
 
! Отговори
бух преди 11 години
Политиците са по-вредни
107
5
 
38
 
! Отговори
КУКУ преди 11 години
Това са пълни глупости, котките не само че не са вредни, но са и полезни. Не случайно в древния Египет са били на уважение. Котките безпогрешно усещат негативни влияния и по поведението им може да се разбере много, стига да ги наблюдава човек внимателно. Вярно, има хора които са алергични към котки, но това не значи че трябва ктегорично да се говори че те са вредни. Ами по същия начин може да кажем че и млякото и шоколада са вредни, има хора алергични към тях.
106
31
 
11
 
! Отговори
котарака преди 11 години
земете си котки, да ви смърдят къщите, косми навсякъде, надрани стени врати и още куп щети, за апартаменти и социанлно слаби като нас, по един хамстер таралеж, или да си гледаме *** и конските мухи ОЛЕ !
105
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Котката е животно, не е човек за да живее в жилището ни. Тя самата се чувства най-добре навън. Не е израз на любов да се затвори едно такова животинче вътре, за да се доставя удоволствие на притежателя му.Обичайте котките, но не им взимайте свободата да живеят навън.
104
27
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 11 години
Всички котки на палта
103
1
 
17
 
! Отговори
dd преди 11 години
глупавия редактор запълва място с тези простотии.....всички проблеми са решени,та опряхме до котките вече!
102
1
 
21
 
! Отговори
P. преди 11 години
Нещо безвредно на този свят остана ли? През два дни велики учени обявяват вредите от нещо си и накрая то нищо не остана да ядем и с кого да съжителстваме.Снимката в статията е супер.
101
1
 
11
 
! Отговори
kuku преди 11 години
ami E-тата.Ами пръсканията от самолетите?АБСОЛЮТНИ ПРОСТОТИИ - ЩО НЕ ВЗЕМЕ РЕДАКТОРА ДА СЕ ГРЪМНЕ ИЛИ ДА СЕ ОБЕСИ НА 1-вия срещнат стълб???